Mai mult de 36% din turiştii care au ajuns în acest sezon pe litoralul românesc provin din Bucureşti, în timp ce din judeţul Timiş sunt 5,2%, din Cluj - 5%, din Prahova aproape 4%, din Argeş - 3,8%, iar din Iaşi 3,5%. La polul opus se află judeţele Tulcea, Mehedinţi şi Sălaj, care, împreună, nu acoperă nici măcar 1% din totalul turiştilor, potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de peste 32.000 de rezervări de către portalul litoralulromanesc.ro.
În topul pe judeţe din punct de vedere al numărului de turişti la mare în perioada 1 mai - 30 iunie 2017, conduce detaşat Bucureştiul, cu mai mult de 36% din total. Locul secund este ocupat de judeţul Timiş (5,24%), urmat de Cluj (4,96%), Prahova (3,98%), Argeş (3,8%), Iaşi (3,54%) şi Braşov cu 3,25%. După acest pluton al "fruntaşelor", pe listă urmează câteva judeţe cu ponderi între 2,2 şi 2% (Bacău, Dolj şi Hunedoara). La coada clasamentului se situează judeţele Tulcea (0,16%), Mehedinţi (0,34%) şi Sălaj (0,35%).
Media sejurului este 4,4 zile pentru turiştii bucureşteni şi 5,2 zile pentru ceilalţi. Studiul mai arată că sunt bucureşteni care vin chiar şi de cinci ori pe an la mare, în timp ce, în general, turiştii din ţară ajung o singură dată pe an pe litoral. Cei mai mulţi dintre bucureştenii care vin la mare sunt tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani şi preferă nordul staţiunii Mamaia, cu hoteluri de calitate superioară şi, implicit, mai scumpe. Tarifele din jumătatea de nord a staţiunii Mamaia, începând cu zona Cazino, sunt mai mari cu cel puţin 15% faţă de cele din sudul staţiunii şi cu până la 30% peste cele din sudul litoralului.
Ştefan Necula, directorul portalului litoralulromanesc.ro, a declarat: "Pe modelul actual de turism, litoralul şi, mai ales, Mamaia, nu ar putea rezista fără turiştii din Bucureşti. Dar, odată cu apariţia unui număr din ce în ce mai mare de locaţii all inclusive, care se adresează în special familiilor cu copii, se poate reduce dependenţa turismului de litoral de turistul bucureştean, însă nu se poate elimina complet. De altfel, nici nu este de dorit acest lucru. În general, turistul de Bucureşti este unul elevat, pretenţios, recurent, dispus să cheltuiască o sumă mai mare decât restul turiştilor pentru o noapte de cazare".
Potrivit studiului, cu cât turiştii locuiesc mai departe de litoral, cu atât creşte media sejurului. Timişorenii, clujenii, maramureşenii petrec, în general, sejururi la mare de 7-10 sau chiar 14 zile.