STUDIU PWC ROMÂNIA "Creştere de 6,4% a salariilor din mediul privat, în acest an"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2018

"Creştere de 6,4% a salariilor din mediul privat, în acest an"

Daniel Anghel: "Problemele pieţei forţei de muncă sunt potenţate de emigraţie şi lipsa corelării dintre sistemul de educaţie şi cerinţele economiei"

Oana Munteanu: "Scăderea personalului calificat, la care se adaugă concurenţa din sectorul public, devenit atractiv în urma creşterilor salariale, au adus capitalul uman pe lista de priorităţi a oamenilor de afaceri"

Salariile din mediul privat la nivel naţional au crescut în medie în acest an cu 6,4%, puţin peste nivelul planificat de 5,7%, se arată în ultima ediţie a studiului salarial şi de beneficii PayWell, realizat de PwC România.

Daniel Anghel, Liderul Departamentului de Consultanţă fiscală şi Juridică din cadrul PwC România, spune: "Creşterile salariale peste medie reprezintă unul dintre stimulentele utilizate de companii pentru a atenua problema deficitului forţei de muncă. În plus, vedem o creştere semnificativă a salariilor lucrătorilor din producţie şi din sectorul hotelier, în timp ce sectoarele de retail şi cel bancar rămân în urmă ca nivel de evoluţie salarială".

Potrivit reprezentantului PwC România, problemele cu care se confruntă în prezent piaţa forţei de muncă din ţara noastră au cauze mai profunde şi sunt potenţate de emigraţie şi lipsa corelării dintre sistemul de educaţie şi cerinţele economiei.

Potrivit studiului, în industrie şi retail s-au consemnat creşteri peste medie, de 8,9%, respectiv 6,7%, în timp ce sectorul bancar, cu aprecieri de 5,4%, leasingul cu 4,6% şi industria farmaceutică cu 4,8% înregistrează creşteri mai mici decât media, dar totuşi peste procentele bugetate anterior.

La nivelul categoriilor de personal, cele mai mari ridicări ale salariilor au fost înregistrate de muncitori/operatori (calificaţi şi necalificaţi), de 7,7%, în timp ce personalul aparţinând zonelor de conducere au avut cele mai mici creşteri ale salariilor, cu puţin sub 6%.

Oana Munteanu, Lider al Departamentului de Consultanţă în resurse umane, PwC România, a apreciat: "Companiile din mediul privat sunt din ce în ce mai mult sub presiunea pieţei muncii. Scăderea personalului calificat disponibil la toate nivelurile, în special pentru categoria de muncitori, la care se adaugă concurenţa din sectorul public, devenit atractiv în urma creşterilor salariale, au adus capitalul uman şi bugetele aferente acestuia pe lista de priorităţi a oamenilor de afaceri".

Potrivit raportului, ridicările salariale se situează pe o traiectorie ascendentă, creşterea medie fiind de 3,7% în 2016 şi de 5,1% în 2017.

"Toate sectoarele analizate au înregistrat creşteri mai mari decât în 2017. Cu toate acestea, sectorul bancar se evidenţiază cu o rată de creştere mai mult decât dublă faţă de 2017 (5,4% în 2018, faţă de 2,1%)", se arată în studiul PwC România, în care se adaugă: "Ritmul accelerat de creştere salarială este determinat şi de fluctuaţia ridicată a personalului. Rata medie a fluctuaţiei de personal (plecări voluntare) a fost de 17,4% în 2018, cu aproape 4 puncte procentuale mai mare decât în 2017".

Pentru anul viitor, companiile estimează o creştere salarială mai mică, în medie de 4,6%. Acestea au planificat o majorare cu 6,5% a salariilor pentru personalul implicat în producţie, în timp ce pentru restul categoriilor de personal creşterea nu va fi mai mare de 5% anul viitor.

În ceea ce priveşte modificările privind transferul de contribuţii sociale, aproximativ două treimi dintre companiile participante la studiu (63%) au majorat deja salariul brut, în timp ce 20% au utilizat mecanismul de compensare prin bonus. Doar 17% dintre companiile private au avut o abordare mixtă, ceea ce înseamnă că au crescut salariul brut pentru unele posturi, în timp ce pentru alte poziţii compensarea s-a făcut prin oferirea de bonus.

Ionuţ Sas, Partener, Departamentul de Consultanţă fiscală şi Juridică, PwC România, a explicat: "Deficitul forţei de muncă pune presiune pe angajatori pentru a găsi şi alte metode, în afara salariului, de a-şi motiva atât proprii angajaţi, cât şi de a atrage potenţiali angajaţi. Este o cursă a flexibilităţii companiilor în a reuşi să devină cât mai atractive".

Pe lângă salarii, puţin peste jumătate dintre companii (53%) oferă bonusuri fixe angajaţilor cu diverse ocazii. Companiile care activează în sectorul industrial şi în retail conduc în clasamentul bonusurilor fixe, 68% şi respectiv 73% dintre acestea oferă un bonus fix. Alte sectoare tind să prefere bonusuri legate de performanţă, ca supliment la salarii.

Studiul PwC a fost realizat în perioada ianuarie - august 2018, incluzând 97 de companii din sectoarele bancar, leasing, farmaceutice, produse industriale, retail şi hoteluri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Corporatiile transnationale prezente in Romania, ar trebui sa inteleaga ca productivitatea economica a unui muncitor roman este suficient de mare pentru a se atinge un salariu minim brut de 4.200 Ron, ceea ce ar conferi salariatului net 2.350 Ron, deci echivalentul a 500 euro. Este normal, este corect, asa resursele umane valoroase vor fi pastrate.

    Dacă se merge în ritmul ăsta cu crsterile salariale din sistemul public ne închidem toți prăvăliile și căutăm sa ne angajam la stat. Acolo nu îmi e grija de costuri, productivitate, angajați, etc. Incarton niște foi, de obicei dacă vreau. Partidul sa trăiască! !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb