În societatea modernă, în care oamenii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în clădiri, Reveal Marketing Research şi-a propus să identifice percepţiile românilor legate de modul în care eficienţa energetică a clădirilor influenţează sănătatea individuală, printr-un studiu realizat pentru programul România Eficientă, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, protejarea sănătăţii este al doilea cel mai important beneficiu al creşterii performanţei energetice a clădirilor, după reducerea valorilor facturilor.
Românii consideră, în general, că principalele beneficii aduse de eficienţa energetică sunt costurile cu utilităţile (43%) şi sănătatea individuală (18%), conform rezultatelor studiului. În aceeaşi ordine de idei, pentru 2 din 10 români, protejarea sănătăţii personale şi a familiei este percepută ca fiind principalul beneficiu asociat creşterii performanţei energetice a clădirilor.
Sondajul indică faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani îşi conturează o identitate socială centrată pe ideea de bunăstare generală. Pentru aceştia, protejarea sănătăţii (21%) şi reducerea poluării (19%) reprezintă beneficii considerabil mai importante comparativ cu populaţia generală, fiind înregistrate diferenţe de 5, respectiv 10 puncte procentuale.
Spitalele, şcolile şi blocurile de locuinţe sunt principalele clădiri "nesănătoase" care ar trebui să beneficieze de măsuri pentru creşterea eficienţei energetice.
Studiul relevă faptul că una dintre implicaţiile directe ale creşterii eficienţei energetice a clădirilor este protejarea sănătăţii oamenilor, iar românii îşi consideră, într-o proporţie de peste 80%, ca fiind foarte important să locuiască într-o locuinţă termoizolată.
Cât priveşte tipurile de clădiri pentru care creşterea performanţei energetice este percepută ca fiind cea mai importantă şi necesară, respondenţii au menţionat în mai mare măsură spitalele (88%), şcolile (86%) şi blocurile de locuinţe (83%).