STUDIU: "Trei din patru companii din sectorul bunurilor de larg consum riscă insolvenţa"

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 noiembrie 2016

"Trei din patru companii din sectorul bunurilor de larg consum riscă insolvenţa"

Trei din patru companii din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) au risc de insolvenţă peste medie în următoarele 12 luni, conform unei analize a pieţei de profil prezentate ieri de Coface şi EY.

Potrivit documentului, citat de Agerpres, în ultimii şapte ani veniturile din FMCG au crescut cu 26%, în timp ce numărul companiilor din sector a scăzut cu 17%. În acelaşi timp, două din zece companii care activează în FMCG înregistrează venituri mai mari de un milion de euro.

În pofida creşterii consolidate a veniturilor companiilor cu 5% în anul 2015, evoluţia este inegală în rândul sectoarelor FMCG. Astfel, comerţul cu ridicata din segmentele zahărului, ciocolatei şi produselor zaharoase a înregistrat o scădere a veniturilor cu 20%, în timp ce creşterile cele mai mari au fost raportate de comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor (22%), în principal ca efect al scăderii TVA.

România are o creştere economică bazată pe consum, care generează importuri.

Iancu Guda, services director la Coface, a precizat, ieri, într-o conferinţă de profil: "Vorbim de un model de creştere economică a României bazat pe consum. Este un fapt pe care îl înregistrăm de 20 de ani. Ponderea consumului în formarea PIB este de 75%. Aceasta nu este o problemă în sine. Provocarea vine atunci când constatăm că acest consum nu trage după el producţia locală. Nu este un consum care să angreneze investiţii în producţia domestică. Este, din păcate, un consum care se duce foarte mult în import. Valoarea adăugată nu este creată în România. Este un paradox, pentru că nivelul de încredere în comerţ este la un maxim istoric, în prezent. În ciuda acestui nivel ridicat de încredere, nu vedem investiţii, cu toate că de multe ori merg împreună".

Potrivit domniei sale, în sectorul bunurilor de larg consum, cei bogaţi devin mai bogaţi, iar cei săraci devin mai săraci, consumul fiind alimentat, în principal, de creşteri salariale nesustenabile şi de credite de consum.

"Dacă ne întrebăm cu ce bani creşte consumul, unul dintre răspunsuri este acela că este alimentat cu creşteri salariale nesustenabile, dar şi de credite, în special de consum. 9 din 10 majorări salariale în ultimii 20 de ani s-au făcut cu şase luni înainte sau după alegeri politice. Cifrele noastre confirmă că nu avem o strategie pe terme lung. Sectorul FMCG se polarizează, iar concentrarea se produce mai ales în rândul companiilor mari", a preciazat Iancu Guda.

Demografia este o altă consecinţă sesizată de analişti, aceştia concluzionând că sporul natural negativ şi emigraţia forţei de muncă reprezintă deja o problemă. În scurt timp, oamenii vor lucra cot la cot cu roboţii, fapt care, pe termen scurt, va conduce la o creştere a ratei şomajului, a mai spus Iancu Guda. Acesta a precizat că tot mai mulţi clienţi se mută în online, fiind imperios necesare noi modele de vânzări şi programe de loializare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb