STUDIUL CMS: Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condiţiilor dificile ale pieţei

G.D.
Miscellanea / 23 septembrie 2022

Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania

Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania

În ciuda faptului că se confruntă cu un mediu de afaceri din ce în ce mai dificil, 73% dintre oamenii de afaceri chestionaţi se aşteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziţii să crească in următorul an, comparativ cu 53% cât se înregistra anul trecut în aceeaşi perioadă, conform informaţiilor publicate în cea a zecea ediţie a raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achiziţiilor, publicat de CMS în asociere cu Mergermarket, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, raportul CMS oferă o evaluare cuprinzătoare a previziunilor pentru piaţa europeană de Fuziuni & Achiziţii, consemnând opiniile a 330 de companii şi fonduri de private equity cu sediul în Europa, America şi în regiunile Asia-Pacific (APAC) cu privire la aşteptările lor privind tranzacţiile de M&A pentru anul următor.

Pieţele de Fuziuni & Achiziţii din Europa au menţinut un nivel ridicat de activitate în prima jumătate a anului 2022, în ciuda faptului că au fost afectate de tensiuni geopolitice în creştere şi de o volatilitate sporită. Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi, chiar dacă numărul tranzacţiilor a scăzut cu 8%, mediul de afaceri este optimist. Regiunea Europei de Sud-Est (SEE) a evoluat cu o creştere a activităţilor de fuziuni şi achiziţii atât ca volum (+11%), cât şi ca valoare (+9%), faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Investiţiile străine directe s-au redresat în 2021 pe fondul unei puternice reveniri a economiei globale, atingând anul trecut 1.580 miliarde USD şi au revenit la nivelurile pre-pandemie. Cu toate acestea, este puţin probabil ca această activitate să fie susţinută de-a lungul întregului an 2022, deoarece riscurile geopolitice şi impactul lor asupra preţurilor la alimente şi combustibili vor reduce probabil apetitul pentru investiţii transfrontaliere, în special în ţările expuse din partea de est a continentului.

Horea Popescu, Coordonatorul practicii de Corporate M&A la nivel CEE şi Managing Partner CMS Romania, a declarat: "Deşi condiţiile în care se desfăşoară activitatea M&A sunt mai dificile, în aceste prime 6 luni din anul 2022 pieţele europene de Fuziuni & Achiziţii au reuşit să atingă niveluri de activitate similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut şi rămân peste nivelurile din 2019. Regiunea noastră (SEE), după o creştere de peste 50% a activităţii de Fuziuni & Achiziţii anul trecut faţă de aceeaşi perioadă în 2020, a evoluat bine şi în acest an, cu o creştere constantă de aproximativ 10%, atât ca volum, cât şi ca valoare, în ciuda contextului economic general şi a proximităţii noastre faţă de zona de conflict. Rămânem încrezători că această tendinţă de creştere va continua până la sfârşitul anului, deoarece economiile regiunii par a fi mai rezistente decât ne-am fi aşteptat. CMS continuă să deţină o poziţie privilegiată în regiune, fiind printre liderii în domeniul tranzacţiilor transfrontaliere, multijurisdicţionale."

În timp ce aşteptările respondenţilor pot fi mari, decalajele de evaluare vânzător/cumpărător se aşteaptă să fie cel mai mare obstacol în calea Fuziunilor & Achiziţiilor, deoarece vânzătorii se luptă să renunţe la evaluările anterioare foarte ridicate, iar cumpărătorii doresc să achiziţioneze active la preţuri re-evaluate. De asemenea, aceştia realizează foarte bine că împrumuturile vor fi mai costisitoare şi mai greu de accesat imediat. Niciun respondent nu crede că vor exista finanţări acordate în condiţii mai simple decât anul trecut. Nu mai puţin de 87% din respondenţi spun că se aşteaptă la condiţii de finanţare pe piaţă mai dure decât anul trecut, inclusiv 45% care se aşteaptă ca acestea să fie semnificativ mai dificile. Un mediu de afaceri cu mai multe provocări va avea totuşi avantajele sale: chiar peste o cincime (21%) dintre oamenii de afaceri menţionează obiectivele sub-evaluate ca fiind cel mai mare motor al activităţii în ceea ce priveşte achiziţiile, în timp ce 26% consideră situaţiile companiilor aflate în dificultate ca fiind cel mai mare motor al vânzărilor.

Un alt aspect cheie pentru respondenţi este creşterea factorilor de mediu, sociali şi guvernanţă (ESG). Nu mai puţin de 90% din respondenţi anticipează că factorii ESG vor fi examinaţi cu mai multă atenţie la încheierea tranzacţiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din ultimul an. Proporţia respondenţilor care se aşteaptă la o examinare semnificativ mai amănunţită a factorilor ESG aproape că s-a dublat la 48% de la 26% , cât se înregistra acum 12 luni, subliniind astfel o tendinţă de evoluţie evidentă.

În ceea ce priveşte activitatea la nivel de sector, cumpărătorii sunt mai optimişti cu privire la TMT (Tehnologie, Mass-Media, Telecomunicaţii) decât orice alt sector, ceea ce este justificat având în vedere că acesta a revendicat în mod constant cea mai mare pondere a valorii fuziunilor şi achiziţiilor din Europa în ultimul deceniu, corelându-se cu ratele în creştere ale digitalizării şi conectivităţii. O treime (33%) dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să înregistreze cea mai mare creştere în următoarele 12 luni, încă 35% anticipând că va fi sectorul care va produce a doua cea mai mare creştere.

Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania, a spus: "Digitalizarea, viitoarea implementare a reţelei 5G, dezvoltarea energiei regenerabile sau exploatarea în curs a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră vor face cel mai probabil din sectoarele energetice şi TMT combustibilul potenţialelor oportunităţi de afaceri în România. Repoziţionarea şi reorganizarea globală, ESG şi preţul energiei vor influenţa şi mai mult piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiune. În ansamblu, pe piaţa europeană, cea mai mare creştere este de aşteptat să se înregistreze în perioada următoare în sectoare precum serviciile financiare şi TMT", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ati vazut / auzit da ultimul interviu dat te banca centrala?

    Au zis ca tre sa franeze bula speculativa din usa!! la imobiliare! 

    Deci imobiliarele dicteaza gdp ul... pana nu rasufla bula gdpul nu isi va reveni prea curand! 

    s c cret 

    E clar ce antreprenori de succes avem, daca sunt optimisti.

    Au transferat toate costurile, si inca in plus, in spinarea clientului care nu mai poate duce desaga de scumpiri! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb