SUA şi Coreea de Sud au amânat discuţiile cu privire la scutul antirachetă

Ioana Dogaru
Internaţional / 23 februarie 2016

Washingtonul şi Seulul au amânat discuţiile lor asupra posibilei desfăşurări în Coreea de Sud a unui sistem antirachetă american numit THAAD, ca răspuns la programele balistic şi nuclear ale Coreii de Nord, în contextul în care China se opune desfăşurării acestui sistem pe teritoriul sud-coreean, a anunţat marţi un responsabil de la Seul, citat de AFP.

Acest anunţ intervine în momentul în care ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să înceapă o vizită în Statele Unite, pe fondul tensiunilor legate de desfăşurarea de arme atât în Peninsula Coreeană, cât şi în Marea Chinei de Sud.

Se aştepta ca Washingtonul şi Seulul să semneze un acord pentru crearea unui grup de lucru comun mandatat cu desfăşurarea în Coreea de Sud a dispozitivului american numit Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD), după tirul cu rachetă cu rază lungă de acţiune întreprins la 7 februarie de către Coreea de Nord, tir ce a succedat unui test nuclear la 6 ianuarie, relatează sursa citată.

"Acordul este în faza sa finală, dar a fost amânat pentru o zi sau două, din cauza discuţiilor din ultimul moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Luna Sang-Gyun.

Sistemul THAAD lansează proiectile concepute să intercepteze şi să distrugă rachete balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei sau sunt pe punctul să intre în atmosferă.

China se opune ferm desfăşurării THAAD în Coreea de Sud, considerând acest gest drept o ameninţare la propriile capacităţi de descurajare nucleară. Radarul extrem de puternic din dotarea THAAD ar putea servi pentru supravegherea tirurilor sale cu rachete, se teme Beijingul, informează France Presse.

Acest dispozitiv american nu trebuie să fie o acoperire pentru a "aduce atingere intereselor legitime ale Chinei", a avertizat luni într-o conferinţă de presă Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb