SUA: Departamentul de Stat face apel la Iran să renunţe la provocările nucleare

G.U.
Internaţional / 7 iulie 2021

Departamentul de Stat face apel la Iran să renunţe la provocările nucleare

Statele Unite au apreciat ieri ca "îngrijorătoare" intenţia Iranului de a renunţa şi mai mult la respectarea angajamentelor nucleare asumate şi i-au cerut să pună capăt acestor "provocări", transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Este îngrijorător faptul că Iranul a ales escaladarea (...) cu experimente relevante pentru cercetarea armelor nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Iranul a început în februarie producţia de uraniu metalic în scopuri de cercetare, un subiect sensibil deoarece acest material poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.

Teheranul vrea acum să treacă la un nivel mai ridicat de îmbogăţirea a uraniului, cu o rată de 20%, a confirmat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Este un alt pas înapoi al Iranului, deoarece ne-am arătat intenţia sinceră de a reveni" la acordul nuclear iranian, încheiat în 2015 la Viena, a comentat Ned Price.

Acordul a fost fragilizat în 2018 prin decizia fostului preşedinte american Donald Trump de a retrage SUA şi de a restabili sancţiuni. Ca represalii, Iranul a renunţat treptat la majoritatea obligaţiilor asumate.

Discuţiile au fost reluate în aprilie, la Viena, în scopul revenirii Washingtonului ca parte în acord, dar acestea sunt într-un punct mort în prezent.

"Canalul diplomatic, continuăm să credem, este cel mai bun şi mai eficient pentru a ne asigura că Iranul nu dobândeşte arme nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Dar "astfel de provocări nu vor da Iranului niciun fel de pârghie în discuţii", a adăugat el."Continuăm să cerem Iranului să pună capăt acestei escaladări, să revină la Viena pentru negocieri reale şi să fie gata să finalizeze munca începută în aprilie".

Tot marţi, într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat, de asemenea, puternica îngrijorare faţă de raportul AIEA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. all mighty biden se roaga de iran ...wow, cea mai mare putere a lumii..rasului

    1. Cred că doreai să spui: "all senile biden".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb