• Fed va analiza toate opţiunile în septembrie
• Dolarul a scăzut, iar declinul acţiunilor s-a accentuat după discursul preşedintelui FED, trecând, ulterior, pe creştere
Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, nu a prezentat, vineri, noi măsuri de susţinere a economiei, aşa cum sperau analiştii, dar a anunţat că instituţia este gata să intervină la nevoie şi va analiza în septembrie opţiuni suplimentare de stimulare monetară.
"Este clar că redresarea din criză a fost cu mult sub ritmul aşteptat", sus-ţine Bernanke în discursul pregătit pentru reuniunea anuală a Fed.
Membrii conducerii Fed se vor reuni în septembrie timp de două zile, în loc de una, aşa cum era programat, ca să analizeze toate opţiunile pentru măsuri suplimentare de stimulare monetară, pe lângă alte subiecte.
Preşedintele Fed a arătat că reducerea numărului record al persoanelor aflate în şomaj timp de minim şase luni va contribui la consolidarea creşterii economiei americane.
În opinia sa, politicile care promovează o redresare mai solidă pe termen lung ar putea servi şi obiectivelor pe termen lung.
Bernanke a spus că banca centrală şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei americane şi a subliniat că strategia Fed se concentrează în continuare pe stimularea redresării.
El nu a oferit însă noi detalii privind măsurile pe care le-ar putea lua Rezerva Federală.
Discursul lui Bernanke i-a dezamăgit pe unii jucători pe piaţa de capital, care sperau ca preşedintele Fed să prezinte informaţii clare privind relaxarea politicii monetare. Dolarul a scăzut, iar declinul acţiunilor s-a accentuat după comentariile sale, ulterior trecând pe creştere, pe măsură ce investitorii au asimilat discursul preşedintelui Rezervei Federale a Statelor Unite despre economie.
"Fundamentele de creştere ale economiei SUA nu au fost afectate permanent de şocurile din ultimii patru ani. Refacerea va dura şi ar mai putea apărea întârzieri. Totuşi, procesul de vindecare nu va lăsa cicatrici permanente", a spus Bernanke.
El a subliniat că rolul principal în asigurarea unei baze solide pentru creştere economică pe termen lung revine Casei Albe şi Congresului.
Şeful FED a spus: "Stresul financiar a fost şi continuă să fie o frână majoră a redresării atât în SUA, cât şi în străinătate. Este greu de judecat cât din aceste evoluţii au afectat activităţile economice, dar fără îndoială au influenţat negativ încrederea populaţiei şi a oamenilor de afaceri şi reprezintă în continuare riscuri pentru dezvoltare".
La începutul acestei luni, Fed a anunţat că va menţine dobânda de referinţă aproape de nivelul zero pentru cel puţin doi ani şi analizează alte măsuri pentru stimularea economiei.
Unii investitori au sperat ca banca centrală, care a cumpărat deja obligaţiuni ale Trezoreriei de 2.300 miliarde de dolari, să lanseze o nouă rundă de achiziţii de active.
Bernanke a reiterat totodată că banca este pregătită să analizeze toate opţiunile şi este pregătită să acţioneze dacă va fi nevoie.
"Politicile monetare trebuie să răs-pundă schimbărilor din economie, în special la perspectiva creşterii şi inflaţiei", a spus şeful Fed, citat de Mediafax.
El a repetat opinia că scăderea preţurilor mărfurilor ar trebui să aducă inflaţia în linie cu ţinta Fed de 2%.
O serie de date economice negative au determinat analiştii să afirme că există o probabilitate de 50% ca economia SUA să intre din nou în recesiune.
Discursul lui Ben Bernanke a venit la scurt timp după ce autorităţile americane şi-au revizuit, în scădere, estimările privind creşterea Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2011. Potrivit noilor estimări, în al doilea trimestru al acestui an PIB-ul SUA a înregis-trat o creştere anuală de 1%, în loc de un avans de 1,3% cât s-a anunţat iniţial, după ce în primul trimestru PIB-ul SUA a înregis-trat o creştere de 0,4%.