SUA strănută, Europa se vaccinează

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 ianuarie 2013

SUA strănută, Europa se vaccinează

Ţara noastră va fi atinsă de o epidemie de gripă cel mai târziu la începutul lunii viitoare, prognozează specialiştii. Nu este un fapt neobişnuit, îngrijorător este faptul că în SUA epidemia s-a declanşat mai devreme decât de obicei, la începutul lui decembrie, şi este cea mai severă din ultimul deceniu. "Când America strănută, Europa face guturai", este una din replicile favorite ale finanţiştilor în preajma sau în timpul crizelor economice. Acest lucru poate fi valabil şi în sens strict medical.

Campania de vaccinare împotriva gripei a început şi la noi încă de acum două luni şi chiar dacă vaccinurile se găsesc la orice farmacie din ţară, oamenii nu se arată foarte interesaţi, cauzele fiind diverse, frică de reacţii adverse, neîncrederea în efectele vaccinării sau pur şi simplu neglijenţă. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei, un milion de persoane, în special copii şi vârstnici, putând să beneficieze gratuit de vaccinare. De altfel, 2012 a fost primul an în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei s-a apelat la importuri şi nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în urmă cu exact un an mai multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unor probleme, linia de producţie fiind ulterior închisă. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a decis să investească în acest an 8 milioane de lei pentru reabilitarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, urmând ca vaccinul antigripal pentru sezonul 2013-2014 să fie produs aici, fiind deja comandate 1,5 milioane de doze. "În proiectul de buget, am alocat o sumă importantă pentru finalizarea lucrărilor de investiţie începute la institut. Conducerea unităţii m-a asigurat că, în 6 luni, cu aceşti bani, va avea posibilitatea să finalizeze lucrările res-tante pentru linia de fiolaj şi dobândirea GMP (Good Manufacturing Practice, n.r.) ", a declarat minis-trul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta a mai anunţat că pentru institut, se vor aloca suplimentar, aproximativ 2 milioane de lei, pentru preluarea unei secţii de vaccinuri de la Iaşi, astfel încât pe viitor să şi exportăm: "Secţia este în prezent nefunc-ţională. Analizăm posibilitatea de a transfera această secţie la Bucureşti, astfel încât institutul să devină independent în producţia principalelor tipuri de vaccinuri şi să înceapă exportul".

Pe de altă parte, noile descoperiri în domeniul IT şi răspândirea pe scară largă a accesului la internet contribuie din plin la o mai bună informare în ceea ce priveşte răspândirea gripei la nivelul întregului mapamond. Pe site-ul Institutului Cantacuzino este prezentat Google Flu Trends, un instrument care furnizează estimări aproape în timp real ale incidenţei gripei în mai multe regiuni ale globului. Google a constatat că anumiţi termeni de căutare referitori la gripă sunt frecvent utilizaţi în fiecare an în perioada epidemiilor de gripă. Comparând numărul de căutări online cu datele din sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, Google a dezvoltat Flu Trends, ce constituie un sis-tem util de avertizare în privinţa unor noi epidemii de gripă. În Româ-nia, Google Flu Trends utilizează tendinţele observate în interogările de căutare timp de mai multe sezoane, coroborate cu datele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino. Astfel alerta debutului unei epidemii va putea fi făcută în avans cu cel puţin 7 zile faţă de raportările oficiale ale cazurilor.

Epidemia de gripă din Statele Unite a provocat moartea a 18 copii şi spitalizarea a peste 2.200 de persoane. Se pare că acesta este cel mai urât sezon de gripă pe care l-am avut în ultimii zece ani", a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul naţional pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), amintind în schimb că sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blânde. Acesta este diferit. Gripa a început cu câteva săptămâni mai devreme cu un număr mare de cazuri încă de la începutul lunii decembrie, în timp ce de obicei abia la jumătatea lui ianuarie se constată o creştere puternică a numărului de bolnavi, cu apogeul la sfârşitul lui februarie. În plus, tulpina dominantă în acest an este H3N2, responsabilă de-a lungul timpului de simptome mai grave decât alte tipuri de virusuri. În prezent, 41 de state şi oraşul New York prezintă un număr ridicat de persoane bolnave de gripă. În unele zone, situaţia este considerată critică, în timp ce spitalele abia fac faţă afluxului de bolnavi. Primarul din Boston (Massachusetts, nord-est), Thomas Menino, a decretat stare de urgenţă medicală miercuri după ce oraşul a înregistrat 700 de cazuri confirmate de gripă, de zece ori mai mult decât în tot sezonul precedent. În Allentown din Pennsylvania (est), un spital a ridicat un cort în exterior pentru a primi şi examina persoanele gripate. Unele spitale aglomerate trimit bolnavii cu ambulanţele către alte centre spitaliceşti. Vaccinul din acest an corespunde bine tulpinii dominante, ceea ce ar trebui să ofere o protecţie de 60-65%, a mai precizat doctorul Fauci.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb