SUA va reduce la jumătate contingentul în Afganistan

V.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2019

Sursa foto: Twitter -

Sursa foto: Twitter -

Insurgenţii islamişti talibani au anunţat miercuri că Statele Unite le-au oferit - în cadrul unor negocieri cu ei, luna trecută, în Qatar - să reducă la jumătate contingentul american în Afganistan până în aprilie, relatează Reuters.

Această informaţie, dezvăluită de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a fost furnizată de o delegaţie a talianilor venită la Moscova la negocieri.

Şeful delegaţiei talibane a declarat marţi, în capitala rusă, că negocierile cu americanii au fost un succes.

Emisarul american în Afganistan Zalmay Khalilzad a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că s-a ajuns la un proiect al unui acord-cadru cu această miliţie islamistă, după şase zile de negocieri în Qatar. Numai marile linii au fost stabilite.

Doi membri ai administraţiei americane au anunţat la sfârşitul lui decembrie, spre surprinderea genrală, că Donald Trump ar lua în calcul să repatrieze cel puţin 5.000 din cei 14.000 de militari prezenţi în Afganistan în curând.

CE FEL DE PUTERE VOR TALIBANII SĂ EXERCITE ÎN AFGANISTAN

Pe de altă parte, o reuniune - fără precedent - între reprezentanţi talibani şi demnitari de rang înalt din cadrul opoziţiei faţă de Guvernul afgan - adunaţi în jurul fostului preşedinte Hamid Karzai - a avut loc marţi la Moscova, unde gruparea insurgentă şi-a prezentat viziunea cu privire la puterea pe care intenţionează să o exercite în urma unui acord de pace, relatează AFP.

Este pentru prima oară, într-o transmisiune în direct la televiziunea afgană, când apar unii lângă alţii demnitari talibani de rang înalt purtând negocieri de pace şi unii dintre cei mai puternici opozanţi ai preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a apreciat, citat într-un comunicat, că "este important ca soluţia afgană să fie abordată în mod transparent şi cu participarea tuturor forţelor politice din ţară, dar şi ţinând cont de interesele tuturor vecinilor săi".

Analistul Michael Kugelman de la Wilson Center, contactat de AFP, apreciază însă că "este ceva suprarealist în faptul că cei mai puternici politicieni din opoziţia afgană se întâlnesc cu talibanii pentru a anunţa un dialog intraafgan care nu include chiar Guvernul propriei ţări".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb