Subvenţiile acordate producătorilor agricoli trebuie să contribuie la reuşita reformei în acest domeniu

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 24 iulie 2006

Subvenţiile ce vor fi acordate producătorilor agricoli sunt astfel gândite încât să contribuie la reuşita reformei în acest domeniu, a subliniat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Râmnicu Vâlcea, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur. "Nu este normal să continuăm pe drumul pe care au mers guvernările de până acum. De exemplu, în anul electoral 2004 s-a acordat acel 1 milion de lei vechi pe hectar, însă mai mult de un sfert din bani nu s-au folosit în lucrări agricole. S-au pierdut pe drumul dintre primărie şi gospodăria ţăranului: fie s-au consumat la cârciumă, fie au fost întrebuinţaţi în alte scopuri, care ţineau mai degrabă de un fel de protecţie socială", a remarcat Gheorghe Flutur, citat de Rompres .

El a explicat de ce subvenţia agricolă se va acorda pentru fiecare cap de animal dintr-o fermă, şi nu pentru porumbul furajer sau pentru litrul de lapte. "Subvenţionând cultivarea porumbului s-a ajuns la supraproducţie, iar într-un final banii astfel acordaţi au funcţionat mai degrabă în favoarea producătorilor de băuturi spirtoase, care au cumpărat la preţuri ridicol de mici excedentul de porumb rămas neconsumat ca furaj în zootehnie. La fel s-a întâmplat şi cu subvenţionarea pe litrul de lapte: subvenţia a ajuns, practic, la fabricanţii de caşcaval, care le-au impus producătorilor de lapte o diminuare a preţului de achiziţie egală cu valoarea subvenţiei", a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Flutur, noul sistem de subvenţii va încuraja creşterea şeptelului, cointeresându-i pe fermieri să crească nu una, ci mai multe vaci cu lapte, să păstreze viţeii în loc să-i sacrifice şi să îmbunătăţească, treptat, rasele de animale din fermă. "Vine vremea când trebuie să ne intereseze nu doar culoarea albă a laptelui, ci şi de la ce fel de vaci provine acesta. Nu mai putem continua cu joiene obosite, din rase corcite prin montă clandestină, care dau de trei ori mai puţin lapte decât cele ale vecinilor noştri bulgari sau unguri", a subliniat Gheorghe Flutur. El a mai spus că o situaţie similară se regăseşte în ac-tivitatea de creştere a porcinelor, unde sistemul de subvenţii îi va încuraja pe fermieri să crească rase de porci cu mai puţin de 10% grăsime, deoarece "porcul cu slănina groasă nu mai are căutare pe piaţă şi de aceea preţul său este într-o scădere dramatică".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb