Sumele refuzate la plată de băncile comerciale s-au dublat în iulie

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 august 2014

Sumele refuzate la plată de băncile comerciale s-au dublat în iulie

Cristian Pârvan, AOAR: "Sumele pot fi explicate prin caracterul sezonier al multor activităţi desfăşurate în această perioadă, dar şi prin existenţa unui mediu de afaceri care generează insolvenţe"

Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale s-a dublat în iulie faţă de iunie 2014 şi a ajuns la 1,05 miliarde de lei luna trecută, faţă de 510,8 milioane de lei în iunie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României.

Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plată în a şaptea lună din acest an a provenit tot din plăţile cu bilete la ordin, care au însumat peste un miliard de lei, faţă de 489,55 milioane de lei în luna anterioară (+109,5%), potrivit Agerpres.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat: "Cauzele pot fi diverse. În luna iunie am avut foarte multe activităţi sezoniere, care pot genera multe incidente de plată, având în vedere gradul mare de volatilitate al acestor activităţi. În plus, tot mai multe firme intră într-o situaţie financiară delicată, pentru că actualul mediu de afaceri duce la insolvenţe".

El a mai precizat că majorarea sumelor refuzate la plată de bănci este şi unul din aspectele marginale ale situaţiei economice, o ilustrare a datelor statistice privind evoluţia economiei în prima jumătate a anului.

Conform datelor BNR, şi cecurile refuzate la plată în iulie au însumat mai mult decât în iunie, însă creşterea a fost mult mai mică, 8,9%, de la puţin peste 21 de milioane de lei, la peste 23 de milioane de lei.

În urmă cu un an, în august 2013, valoarea plăţilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de bănci a fost de 977,57 milioane de lei, după ce cu o lună înainte depăşise un miliard de lei. Un an mai târziu, potrivit datelor BNR, valoarea refuzurilor la plată revine, aşadar, peste pragul de un miliard de lei.

Ca număr, incidentele de plată au crescut, însă, mult mai puţin decât suma, la 10.073 în iulie, faţă de 9.592 în iunie.

Raportat la august 2013, numărul incidentelor de plată rămâne, însă, mai scăzut. În urmă cu un an, acesta se ridica la 11.676.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb