• Ajutorul va menţine stabilitatea zonei euro, spune preşedintele UE
• FMI: Grecia are nevoie de peste 100 miliarde euro
Preşedintele Uniunii Europene (UE), Herman Van Rompuy, a convocat pentru luna mai un summit al liderilor din zona euro, în vederea activării ajutorului convenit pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată. Potrivit spuselor oficialului UE, reuniunea va avea loc în 10 mai.
Herman Van Rompuy s-a declarat, totodată, încrezător că Grecia va primi sprijinul financiar la timp, astfel încât să-şi rezolve problema datoriilor şi să menţină stabilitatea zonei euro. Liderul UE a menţionat că negocierile dintre UE, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi statul elen, pentru acordarea pachetului de 45 de miliarde de euro, îşi urmează cursul.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că statele europene, autorităţile de la Bruxelles şi Banca Centrală Europeană sunt hotărâte să garanteze stabilitatea zonei euro. Domnia sa a declarat ieri, la Tokyo: "În opinia mea, nu există nicio îndoială că problemele Greciei vor primi la timp un răspuns".
Ieri, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, le-a spus parlamentarilor germani că Grecia are nevoie de un sprijin financiar de 100-120 de miliarde de euro, ca să iasă din criza datoriilor, a anunţat postul de televiziune N-TV.
• "S&P" a retrogradat calificativul Greciei, Atena ripostează
Agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" (S&P) a retrogradat, marţi seara, calificativul statului elen la un nivel inclus în categoria "junk", din cauza temerilor privind capacitatea autorităţilor de la Atena de a implementa reformele necesare pentru reducerea deficitului bugetar record.
S&P a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt ale Greciei la "BB+", respectiv "B", de la "BBB+" şi "A-2", cu perspectivă negativă. Datoriile incluse în categoria "junk" prezintă riscuri mari de nerambursare.
"Retrogradarea vine în urma unei noi evaluări a provocărilor politice, economice şi bugetare cu care se confruntă guvernul grec în eforturile sale de a pune povara datoriei publice pe o traiectorie descrescătoare sustenabilă", a afirmat Marko Mrsnik, analist S&P.
Ministerul Finanţelor de la Atena nu este de acord cu măsura agenţiei de evaluare. Oficialii greci au anunţat: "Retrogradarea calificativului de către S&P nu corespunde adevăratei stări a economiei elene, a situaţiei fiscale, ori perspectivelor realiste ale negocierilor cu UE şi FMI".
Autorităţile de la Atena au mai precizat că vor reuşi să finalizeze cu succes aceste negocieri până duminică. În plus, oficialii eleni au spus că sistemul bancar grec rămâne stabil şi dispune de lichidităţi suficiente.
"Standard & Poor"s" a retrogradat băncile majore din Portugalia
S&P prognozează că datoria guvernamentală a Greciei va ajunge la 124% din PIB în 2010 şi la 131% în 2011. Agenţia de rating aşteaptă ca expansiunea reală a PIB-ului elen să fie aproape zero în perioada 2009- 2016.
•
Retrogradarea calificativului Greciei a făcut ca randamentul obligaţiunilor elene scadente la zece ani să urce în continuare, ieri, depăşind 10%. Euro a mai câştigat teren, având un curs de 1,3245 dolari la ora 9:10 a.m., pe piaţa din New York, faţă de 1,3175 dolari marţi. Anterior, euro a avut un curs de 1,3143 dolari, cel mai mic de după 29 aprilie 2009.