SUMMIT-UL DE LA VILNIUS Între victoria Republicii Moldova şi eşecul Ucrainei

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Politică / 2 decembrie 2013

Între victoria Republicii Moldova şi eşecul Ucrainei

Reuniunea ţărilor europene care a avut loc în perioada 28-29 noiembrie, la Vilnius, a fost marcată de două evenimente cu o puternică semnificaţie pentru viitorul geostrategic al Uniunii Europene (UE), şi implicit al ţării noastre. Astfel, în ultima clipă, dând curs presiunilor venite din partea Rusiei, Ucraina a decis să renunţe la negocierile pentru aderarea la UE, singura victorie fiind cea a Repulicii Moldova, care a parafat acordurile de liber schimb şi de asociere.

Beneficiile parafării celor două acorduri se vor reflecta în posibilitatea circulaţiei libere în spaţiul comunitar, pe baza paşaportului biometric, începând cu luna mai a anului viitor, potrivit estimărilor preşedintelui Traian Băsescu. Deşi a recunoscut că Guvernul de la Chişinău va trebui să parcurgă un drum greu în vederea integrării depline în UE, domnia sa a reiterat sprinjinul pe care ţara noastră îi va acorda Republicii Moldova, susţinând că, într-un final, cele două state româneşti se vor întâlni în UE.

Totodată, preşedintele ţării a menţionat că nici România şi nici Republica Moldova nu au fost vreodată parte a Uniunii Eurasiatice, motive pentru care Guvernul de la Chişinău trebuie să fie consecvent în vederea parcurgerii drumului european.

Pe altă parte, apropierea Republicii Moldova de UE nu este privită cu ochi buni de către analiştii politici de la Chişinău, care consideră că Rusia nu va accepta să piardă din influenţa pe care o exercită pe malul stâng al Prutului. Potrivit acestora, cele două cărţi pe care Rusia le va juca în vederea blocării parcursului european al Republicii Moldova vor implica situaţia din Transnistria, pe de o parte, şi presiunea care vine pe filieră economică, mai cu seamă în sectorul energetic, prin intermediul Gazprom.

Rusia nu îşi permite să piardă controlul în Republica Moldova, acest spaţiu oferindu-i o poziţie strategică avantajoasă, mai ales dacă ţinem cont că graniţa de est a Moldovei se află la mai puţin de 90 de kilometri de Odessa, principala poartă de ieşire a forţelor navale ruse în Marea Neagră şi în Marea Mediterană.

Istoria recentă ne-a demonstrat că, ori de câte ori, Republica Moldova se apropie de UE, este scoasă din mânecă cartea transnistriană. În 2010, Germania şi Rusia au semnat un Memorandum privind înfiinţarea unui "Comitet de Securitate UE-Rusia", unul din principalele puncte ale acestui tratat fiind rezolvarea "problemei Transnistria".

La acea vreme, cancelarul Germaniei i-a cerut lui Dmitri Medvedev retragerea trupelor din Transnistria, în schimbul sprijinului iniţiativei acestuia privind Tratatul de securitate europeană. Cu toate acestea, trupele ruseşti sunt staţionate în continuare în acest teritoriu.

Cu interesele Rusiei pe de o parte şi o Uniune Europeană din ce în ce mai slăbită, pentru Guvernul de la Chişinău adevărata luptă de abia va începe, consideră politologii.

John Kerry, în vizită oficială în Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, urmează să efectueze o vizită, în perioada următoare, în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite de la Chişinău. Aceasta este prima deplasare a unui oficial american asemenea rang în Republica Moldova, din ultimii ani.

Surse guvernamentale susţin că decizia lui Kerry să viziteze Republica Moldova într-un asemenea moment reprezintă un moment de cotitură pentru geopolitica regională, dat fiind faptul că Serbia, Ucraina, Belarus deja şi-au dezvăluit apropierea de Rusia, în detrimentul UE sau NATO, potrivit analiştilor.

Apropierea Rusiei de fostele ţări comuniste riscă să degenereze într-un adevărat "spectacol" de forţă, consideră aceştia, subliniind că o situaţie similară a avut loc în 2008, în Georgia când nici UE şi nici NATO nu reuşit să prevină sau să combată intervenţia armatei ruse pe teritoriul georgian.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Portul flotei ruse este Sevastopol si nu Odessa care are o vocative in special comerciala si nu militara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb