SUPLIMENT BURSA / ROMGAZ - CINCI ANI DE LISTARE "Nu sunt de acord cu cei care sacrifică investiţiile de dragul profitabilităţii"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 noiembrie 2018

"Nu sunt de acord cu cei care sacrifică investiţiile de dragul profitabilităţii"

(Interviu cu Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz)

"Ţările din Grupul de la Vişegrad ne vor neapărat în rândul lor - pe noi, ca stat, şi pe Austria"

"Suntem într-o analiză destul de aprofundată şi înaintată a posibilităţilor de a avea o participare în Marea Neagră pe zona offshore"

"Gradul de îndatorare al Romgaz este zero, în acest moment"

Societatea Naţională de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz aniversează, astăzi, cinci ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar şi pe piaţa de capital londoneză. În aceas­tă perioadă, compania s-a făcut foarte cunoscută atât pe plan intern, dar şi pe pieţele internaţionale, fiind curtată de o serie de investitori români şi străini, după cum ne-a spus, la ceas aniversar, Adrian Volintiru, directorul general al societăţii.

Potrivit domniei sale, Romgaz are în plan o serie de investiţii, în mai multe segmente ale pieţei. "Primul interes al companiei pe segmentul investiţional este explorarea onshore, pentru că noi avem obligaţia să înlocuim rezervele consumate cu noi rezerve de gaz", ne-a precizat domnul Volintiru, adăugând: "Al doilea obiectiv, care ţine de un fel de sinergie pe lanţul valoric al profitabilităţii, se referă la energia termică. Şi vom avea, sunt ferm convins, o poveste de succes la Iernut - o investiţie de 269 de milioane de dolari, la o capacitate de 430 de MWh, realizată în colaborare cu grupul Duro Felguera şi Romelectro, cu toată aparatura General Electric, care ne conferă un înalt grad de rentabilitate şi fiabilitate. În acelaşi timp suntem foarte avansaţi, şi chiar am primit felicitări de la foruri superioare, pentru demararea tuturor formalităţilor de începere a unei noi astfel de centrale pe gaz".

Pentru o a treia linie de investiţii, compania se află într-o analiză destul de profundă despre ceea ce înseamnă explorarea offshore.

Adrian Volintiru ne-a mai spus: "A patra direcţie pe care o putem discuta este partea de energie verde, care să reprezinte, de asemenea, un factor de echilibrare a portofoliului Romgaz atât în domeniul energiei, dar şi în domeniul de echilibrare a sistemului economic naţional. Nu ne gândim la investiţii mari pentru moment, poate 50-75-100 de MWh de energie eoliană, dar în ordinea acestei diversificări, care să ne poată ajuta să creăm inclusiv un hedging, o diversificare a riscului, pentru a ne permite în orice moment să fim pe plus". De asemenea, tot sub analiză se află posibilitatea de a investi în industria petrochimică.

Printre altele, domnia sa ne-a spus că Romgaz are un grad de îndatorare zero, ceea ce îi permite să atragă surse financiare din sistemul bancar, în cazul în care ar rămâne în deficit de resurse proprii.

Reporter: Astăzi aniversaţi cinci ani de la listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Care este bilanţul, după această perioadă - ce avantaje v-a adus listarea pe piaţa de capital?

Adrian Volintiru: Avantajele sunt date de faptul că suntem o companie care a devenit cunoscută. Atât conducerea, cât şi toţi membrii companiei s-au aplecat mult mai mult către principiile de guvernanţă corporativă, către nevoia tuturor acţionarilor şi către cerinţele lor. De asemenea, a crescut plus valoarea companiei în favoarea şi în interesul acţionarilor şi am devenit o societate de talie europeană, fiind foarte performanţi. Toate acestea reprezintă avantaje ale listării.

Reporter: Tot de cinci ani sunteţi listaţi şi pe bursa de la Londra. Ce în­seamnă pentru companie tranzacţionarea GDR-urilor pe piaţa de capital londoneză?

Adrian Volintiru: Pe lângă beneficiile de imagine, pe lângă investitori interesanţi care deja sunt acţionari Romgaz, precum Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fonduri de pensii, mari fonduri de investiţii din Statele Unite, dar şi persoane fizice din Australia, Rusia, Ucraina, Noua Zeelandă, Canada, foarte multă lume manifestă un interes deosebit pentru rezultatele financiare Romgaz, pentru cursul acţiunilor, pentru programul de investiţii pe care îl are compania şi toate acestea nu pot decât să ne ridice nivelul, să ne oblige la mai mult şi să ne facă din ce în ce mai performanţi.

Reporter: Întorcându-ne la piaţa noastră de capital, cum vedeţi dumnea­voastră următoarele listări anunţate în domeniul energetic?

Adrian Volintiru: Aici este de dis­cutat, de la caz la caz. Nu putem face o regulă pentru toată lumea. Din fericire, pentru noi a fost o listare reuşită, ca şi pentru Transelectrica şi pentru alte companii. Privatizările pe bursă trebuie făcute cu multă grijă. Presupun că din această cauză Hidroelectrica nu se aruncă cu capul înainte. Este foarte important momentul când intri pe piaţa de capital, cum intri, ce mesaj transpui etc. Romgaz, din punc­tul acesta de vedere, este pe un teren norocos creat mai ales de angajaţii companiei. Pentru că şi nivelul acţiunilor se menţine constant ridicat şi, în acelaşi timp, valoarea totală şi volumul tranzacţiilor este în continuare ridicat. Cel puţin pe bursa de la Bucureşti se poate vedea cu ochiul liber acest lucru.

Reporter: Care este planul investiţional al companiei?

Adrian Volintiru: În toate luările de poziţii am avut o atitudine cu care insist în continuare. Investiţiile sunt necesare atât pentru prezentul ţării, cât mai ales pentru viitorul ei. Din păcate, unele companii de stat s-au jucat cu investiţiile şi se joacă în continuare. Eu nu sunt de acord cu cei care au sacrificat investiţiile de-a lungul anilor de dragul unor prime de succes pentru nivelul de profitabilitate. Sunt chiar împotriva acestor lucruri. Eu aş renunţa cu mare plăcere la profitabilitate dacă îmi iese programul de investiţii. Trebuie păstrat un "leverage" sănătos între nivelul profitabilităţii companiei şi nivelul investiţiilor, mai ales pentru viitor. Sunt câteva companii puternice care au o fereastră de oportunitate extraordinară de a face investiţii şi atunci acestea trebuie făcute. Este nevoie de o agresivitate deosebită în implementarea programelor de investiţii, deci nu stăm să ne jucăm. Trebuie să ne coborâm la nivelul fiecărui angajat al companiei. Nu suntem zei, nu suntem puşi acolo pentru totdeauna. Nu există impediment pe care să nu îl poţi sări. Mai aud câteodată - nu vrea primarul, s-a blocat la expropriere. Trebuie dis­cutat cu toţi stakeholderii, cu toţi partenerii, să îi faci să înţeleagă despre ce este vorba. Este simplu, dar trebuie muncit mult şi fără aroganţă.

Reporter: În acest context, care sunt cele mai importante proiecte ale Romgaz?

Adrian Volintiru: Primul interes al companiei pe segmentul investiţional este explorarea onshore, pentru că noi avem obligaţia să înlocuim rezervele consumate cu noi rezerve de gaz. Am ajuns până la 60 de milioane de euro investiţii numai în acest tip de sisteme de explorare. Din fericire, pot spune că şi rezultatele sunt spectaculoase. În momentul acesta, gradul de înlocuire a rezervelor în 2018 este de 70%. Sper ca la anul să depăşim 100%, în condiţiile în care, la nivel mondial, rata de înlocuire abia dacă ajunge la 30%, la fel ca în cazul altor companii din ţara noastră.

Al doilea obiectiv, care ţine de un fel de sinergie pe lanţul valoric al profitabilităţii, se referă la energia termică. Şi vom avea, sunt ferm convins, o poveste de succes la Iernut - o investiţie de 269 milioane de dolari, la o capacitate de 430 MW, realizată în colaborare cu grupul Duro Felguera şi Romelectro, cu toată aparatura General Electric, care ne conferă un înalt grad de rentabilitate şi fiabilitate. În acelaşi timp, suntem foarte avansaţi şi chiar am primit felicitări de la foruri superioare, pentru demararea tuturor formalităţilor de începere a unei noi astfel de centrale pe gaz.

Reporter: Unde?

Adrian Volintiru: În momentul acesta, set-up-ul este pe Mintia, căutăm soluţii, discutăm cu factorii locali de acolo, cred că vom cădea de acord cu toată lumea. Centrala va fi cam de calibrul celei de la Iernut - tot în jur de 400 MWh. După aceea, dorim să ne orientăm către alte centrale, tot în zonă, în funcţie de nevoie, de posibilităţile de transport ale partenerilor noştri (Transelectrica, Transgaz şi toţi ceilalţi transportatori). Capacităţile acestora vor fi de circa 100-400 MWh, pentru că este mult mai bine să avem mai multe puncte şi mai flexibile, care să ajute la echilibrarea sistemului energetic naţional.

Pentru o a treia linie de investiţii suntem într-o analiză destul de profundă despre ceea ce înseamnă explorarea offshore. După cum ştim, este din ce în ce mai tentantă această zonă. Nu vrem să ne aruncăm cu capul înainte, trebuie să fim foarte atenţi când investim, pentru că investim banii acţionarilor, dar suntem într-o analiză destul de aprofundată şi înaintată a posibilităţilor de a avea o participare în Marea Neagră. Chiar dacă, în acest moment, în asociere cu Lukoil, pentru Perimetrul Trident avem o participaţie de 12,2%, în condiţiile în care operarea o face numai Lukoil, în proporţie de 100%.

A patra direcţie pe care o putem dis­cuta este partea de energie verde, care să reprezinte, de asemenea, un factor de echilibrare a portofoliului Romgaz atât în domeniul energiei, dar şi în domeniul de echilibrare a sistemului economic naţional. Nu ne gândim la inves­tiţii mari pentru moment, poate 50-75-100 de MWh de energie eoliană, dar în ordinea acestei diversificări, care să ne poată ajuta să creăm inclusiv un hedging, o diversificare a riscului, pentru a ne permite în orice moment să fim pe plus.

Al cincilea obiectiv este tot sub analiză - o analiză de piaţă, în primul rând. Vorbim despre posibilitatea de a in­vesti în industria petrochimică. Neavând know-how-ul la îndemână, suntem obligaţi să fim foarte atenţi cu orice oportunitate de a investi în această zonă. Undeva la mijlocul anului viitor, vom avea o imagine clară pe ce linii mergem, pe ce resurse mergem, cu ce începem şi ce comunicăm.

Reporter: Din ceea ce ne spuneţi, planurile Romgaz sunt destul de ambiţioase. Dar cu ce bani veţi face aceste investiţii dacă statul vă ia peste 90% din profit, sub formă de dividende?

Adrian Volintiru: Din fericire, din punct de vedere financiar, Romgaz stă bine. Cu toate că statul ia 90% din profit, gradul de îndatorare al Romgaz este zero în acest moment. Deci, putem accesa oricând resurse atrase şi putem optimiza, într-un fel, "leverage"-ul între surse proprii şi surse atrase. Este chiar foarte important să facem acest lucru. Gândiţi-vă că în momentul acesta avem un indicator Weighted Average Cost of Capital (WACC), care înseamnă rata medie a capitalului propriu investit şi care este situat între 4,5% şi 5,5%, calculat de noi. Alţii au calculat până la 9%. Nivelul creditelor bancare ce pot fi atrase de pe piaţa internaţională poate să varieze între 0,5% şi 1,5%. Mai mult decât atât, în afară de posibilitatea atragerii de surse bancare, avem de pes­te tot propuneri de colaborare, de intrare în asociere, potenţiali minoritari care să intre în parteneriat cu noi.

O să vă dau o veste extraordinară, pentru că este foarte, foarte caldă - zilele trecute am fost invitaţi la Bruxelles, la conferinţa "Ziua Energiei în Europa", ţinută de ţările din Grupul de la Vişegrad, care ne vor neapărat în rândul lor - pe noi, ca ţară, şi pe Aus­tria. Este un semnal extraordinar de important şi de interesant. De ce? Pentru că vor să-şi întărească forţa pentru Centrul şi Sud-Estul Europei. S-a dis­cutat absolut tot acolo - capacitatea de a extrage, de a produce gaz, traseele pe care vor merge gazul şi energia electrică, capacitatea de a fi cumva într-o zonă de maximă securitate şi independenţă din punct de vedere al energiei şi al gazului. Deci nu au un interes, ci o dorinţă arzătoare, aş putea să-i spun, de a fi şi noi în mijlocul lor. Este vorba despre un mix de factori care fac atractivă piaţa românească. Ne vor prezenţi ca ţară, să intrăm cel puţin în aceste două segmente - de energie şi gaz, să facem investiţii comune. Cred că au fost prezente peste 60 de companii la eveniment. M-am uitat la fiecare în parte şi le-am spus: nu văd aici niciun concurent pentru Romgaz, văd numai potenţiali, viitori parteneri. Nu refuzăm parteneriate nici în interiorul ţării, nici în rândul acestor state, pentru a diversifica portofoliul Romgaz.

Reporter: În ce mod vă afectează legea Offshore?

Adrian Volintiru: Prima întrebare pe care am primit-o la evenimentul pe energie din afara ţării a fost vizavi de legea Offshore şi de obligativitatea de a livra 50% pe piaţa internă. Răspunsul meu a fost simplu: nu sunt un politician, sunt un tehnician. Toată viaţa mea mea obligaţia a fost să mă adaptez legilor, nu să le contest, şi să găsesc în ele oportunităţi sau cel puţin să pot să fac o activitate rentabilă cu aceste legi în vigoare. Pentru că acestea sunt nevoile ţării, iar noi trebuie să le urmăm, să ne adaptăm lor. Înţeleg foarte bine că politicul are nevoi specifice, eu trebuie doar să le respect şi să mă adaptez.

Reporter: Cum vedeţi piaţa energiei în acest moment, când toată lumea vorbeşte despre o independenţă energetică?

Adrian Volintiru: Putem vorbi des­pre o independenţă energetică dacă facem investiţii. Dacă ne ascundem după degete, atunci nu avem nicio şansă. Ori mergem direct la sursă, încălţăm cizmele, ne punem mănuşile şi facem tot ce-i de făcut pe lanţ ca să facem investiţii, ori ne ascundem în spatele lui "nu mă lasă ăla şi ăla".

Reporter: Dacă vom avea tot mai multe capacităţi de energie, vom fi capabili să o şi transportăm, din punct de vedere logistic?

Adrian Volintiru: Da. Unul dintre proiectele care ne interesează direct este conducta Eastring, care porneşte din Slovacia, traversează Ungaria, România şi ajunge în Bulgaria. Lângă aceasta, interesul nostru imediat este depozitul de înmagazinare de la Sărmăşel. Miza indirectă foarte mare este dezvoltarea conductei, iar miza directă este creşterea capacităţii acestui depozit, care a fost deja modernizat, iar în momentul acesta funcţionează cu 900 de milioane de metri cubi capacitate, această capacitate urmând să urce la 1,5 miliarde metri cubi. Eu aş ţine pumnii ambelor proiecte, pentru că sunt foarte importante pentru realitatea imediată. După aceea discutăm de conducta BRUA, unde noi ne-am făcut, din câte am înţeles, datoria şi suntem pe un trend foarte bun. Ştim să o facem, iar dacă reuşim să construim centrala de la Mintia vom avea linie directă pentru export în Ungaria. Putem diversifica extrem de mult. Trebuie doar să muncim.

Reporter: Care este relaţia Romgaz cu băncile?

Adrian Volintiru: Nu am avut nevoie de finanţări, dar dacă vom avea ştiu sigur că vom avea uşi deschise, pentru că există apetit. Sunt oportunităţi pe care deocamdată nu le-am abordat pentru că nu a fost nevoie. Investiţia de la Iernut este finanţată prin planul naţional de investiţii, deci au existat întotdeauna surse fără a crea o nevoie imediată de atragere de capital din piaţa bancară românească, dar relaţia este absolut corectă.

Reporter: Mulţumim!

Au consemnat Emilia Olescu şi Mihai Gongoroi

Cine este Adrian Volintiru

Adrian Volintiru este unul dintre puţinii manageri care au trecut prin administraţia centrală şi apoi au revenit în privat fără resentimente, urmân­du-şi, apoi, parcursul profesional din nou la stat.

Domnul Volintiru a preluat, anul acesta, conducerea Romgaz, pentru un mandat de patru ani, în funcţia de director general. Şi-a propus să îşi lase amprenta în companie făcând investiţii care să dăinuie peste timp.

După o carieră de 16 ani în domeniul privat, Adrian Volintiru a condus timp de un an Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi, ulterior, a fost secretar de stat în Ministerul Economiei. S-a întors în privat, pe poziţia de CEO la Upetrom 1 Mai.

Este de notorietate faptul că Adrian Volintiru a intrat în echipa Rompetrol în anul 2000, unde a devenit director financiar la rafinăria Vega.

În 2005, el a preluat conducerea diviziei de retail Rompetrol Downstream, pentru ca în 2008 să părăsească societatea şi să ocupe funcţia de director financiar executiv al companiei farmaceutice Relad.

A ocupat poziţii de conducere la Vulcan, Poşta Română şi Romgaz.

Pasionat de ceea ce face, în­cearcă să-şi împartă timpul liber între familie şi cei apropiaţi, fiind permanent încântat de locurile pe care nu le-a vizitat încă şi de oamenii pe care nu a reuşit să-i cunoască până acum.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daa, visegrad ne vor in randul lor adica au nevoie de resursele noastre? Grozava companie ne-am ales. In 90-91 nu au vrut sa ne primeasca in grup sa imparta fondurile de preaderare cu noi. Nici in anii 2000 nu au sustinut nabucco, care le-ar fi asigurat gazul necesar, dar s-au trezit acum ca au nevoie de noi sa le vindem gazul si sa le importam produsele finite PVC, ingrasaminte, etc. Adica buni de fraieri. Ce investitii si plus valoare castiga Romania din asemenea asocieri, in conditiiile in care ei au nevoie de noi si nu invers?

    1. Dai cu bata-n balta anonime ! Dumneata iti inchipui ca romanii au uitat clica de carpe sovietice, recte guvernele marioneta Moscovei , petre roman +vacaroiu ?!!? Romanii, votanti ai fsn-pdsr , nu aveau ce cauta in grupul de la Visegrad ! Iar Nabucco a fost sustinut de Basescu, pedesereaua dintotdeauna a fost jocul Moscovei ! PVC=Oltchim pus pe butuci de puscariasul a.nastase, ingrasaminte de la securistul ioan niculae,escroc inrudit tot cu pesedeii infractori, ce dorea preturi preferentiale la gaze... Gargara tip latrina 3 a turnatorului infractor voiculescu !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb