Companiile de construcţii din ţara noastră sunt pregătite pentru a executa lucrările din marile proiecte de infrastrcutură ce vor fi finanţate până la finalul anului 2026 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult, pentru a veni în sprijinul autorităţilor şi pentru a reduce riscurile ce pot să apară în cursul executării lucrărilor, specialiştii din ţara noastră au constituit deja echipe mixte pentru întocmirea documentaţiilor şi normativelor tehnice pe anumite proiecte. Astfel de echipe mixte au stabilit anumite criterii şi norme în privinţa modernizărilor şi reamenajărilor ce vor avea loc în unităţile sanitare, dar şi în privinţa spitalelor sau ambulatoriilor noi care vor fi construite prin intermediul PNRR.
"Există echipe interdisciplinare alcătuite din arhitecţi, medici, epidemiologi, ingineri constructori, ingineri de instalaţii pentru investiţiile în spitalele din ţară. Sunt exemple lăudabile la Cluj, la Sibiu, la Timişoara. Încercăm să găsim un dialog astfel încât să punem la masa discuţiilor pe toţi cei implicaţi. Este foarte important ca factorul politic să fie conştient că există profesionişti în România, care ştiu să abordeze aceste lucruri. Împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România am organizat mai multe conferinţe în care am constatat că în ţara noastră s-au format deja echipe specializate interdisciplinar. A construi un spital nu este o chestiune, nu este un moft al vreunui primar, ci ţine de o necesitate. Ceea ce este important este că am adus la aceeaşi masă atât Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Sănătăţii, cât şi pe cei care elaborează standarde. În ultimul timp, Ministerul Sănătăţii a revizuit normativul de spitale - NP015 - şi normativul de spaţii ambulatorii - NP021, şi a adus temporal, la acelaşi nivel toate cerinţele necesare pentru un spital. Din ce ştiu, pe PNRR, nu este vorba doar despre o reamenajare a spitalelor sau despre o îmbunătăţire a lor; este vorba şi despre lucrări noi", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ioan Silviu Doboşi, preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România.
Domnia sa a precizat că investiţii în spitale există şi pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu finanţări din perioada de alocare 2014-2020+3, dar că este nevoie de o revizuire a costurilor, a devizelor generale, din cauza creşterii exponenţiale a preţurilor din energie şi a preţurilor materialelor de construcţii.
"Am făcut un studiu de fezabilitate pentru un spital de boli infecţioase la Reşiţa, pentru că e o necesitate acolo; este în procedură. Este adevărat că a trecut un an şi jumătate de când a fost făcut acel studiu de fezabilitate, dar ne bucurăm că există acest document. Gândiţi-vă că în acest an şi jumătate, devizul general nu mai este actual şi ar trebui actualizat. Există o modalitate în contract, acum prin OG 47/2022 şi OG 64/2022 să se reglementeze şi acest lucru, însă una dintre cerinţele noastre este revizuirea preţurilor pentru studiile de fezabilitate sau evaluării studiilor şi a celor care sunt încă în faza de achiziţie publică şi, în această fază, să se pornească corect din punct de vedere financiar", a precizat Ioan Doboşi.
O altă problemă cu care se confruntă companiile din domeniu este procedura lungă de contestare în instanţă a achiziţiilor publice şi a atribuirilor de contracte publice.
"O idee pe care noi am propus-o, de inspiraţie poloneză, este înfiinţarea unor curţi specializate în ceea ce înseamnă judecarea contestaţiilor la procedurile derulate de administraţiile publice. Polonia şi-a făcut astfel de curţi, şcolite pe bani europeni, care au în statutul lor obligaţia ca, în maxim o lună, să se pronunţe pe speţa care este în litigiu. Sigur că nu putem noi să generăm acest proiect politic. E un proiect guvernamental, care implică ministerele ce derulează investiţii şi, evident, Ministerul Justiţiei. Dar credem că trebuie să învăţăm de la cei care au fost mai abili, mai rapizi şi mai inspiraţi decât noi în a soluţiona anumite probleme. Or noi credem că aceasta poate fi parte din soluţie", ne-a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii.
Constructorii din ţara noastră susţin că, pe lângă revizuirea preţurilor la contractele publice, este nevoie ca statul să sprijine în continuare angajaţii din acest sector de activitate şi au arătat că măsura recentă luată de Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor, de reducere a plafonului de impozitare a salariilor din construcţii este incorectă şi va duce la o nouă migrare a forţei de muncă calificate către vest, unde va fi folosită pentru realizarea PNRR-urilor statelor respective, în timp ce implementarea proiectelor de infrastructură din ţara noastră va avea de suferit.