Reporter: Care sunt principalele probleme ale domeniului şi ce soluţii consideraţi că există pentru remedierea acestora?
Odeta Nestor: Din păcate, principalele probleme ale domeniului sunt generate de lipsa de consultare din partea autorităţilor pe fondul a ceea ce aş putea califica, fără exagerare, ca fiind o degradare a activităţii ONJN în ultimii ani. Este o constatare care nu ne aparţine doar mie şi multora dintre colegii mei din industrie, ci, din păcate, este o realitate observată inclusiv recent, într-un raport oficial, de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Desigur, toată această funcţionare defectuoasă are efecte directe în piaţă şi, în cele din urmă, în serviciile oferite clienţilor.
Soluţii există şi primul pas pentru a repune lucrurile pe un făgaş normal ar fi începerea unui dialog real cu industria, însă în acest moment nu observ să existe vreo dorinţă a autorităţilor în acest sens.
Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din sector?
Odeta Nestor: Începând din anul 2022, modificările cadrului legislativ au fost făcute fără o consultare onestă. Chiar şi atunci când a existat dialog, de fapt acesta a fost parţial, realizat numai cu o parte a actorilor din piaţă, în aşa fel încât feedback-ul obţinut să fie favorabil schimbărilor dorite de autorităţi. O altă problemă este existenţa unui cadru legislativ incomplet, respectiv absenţa normelor de aplicare sau a procedurilor de clarificare.
Însă dincolo de aceste lacune, care sunt de dată recentă, aş dori să remarc şi un aspect pozitiv, şi anume faptul că baza legislativă este una bună. România a pornit cu dreptul în urmă cu câţiva ani, adop tând o legislaţie corectă, echilibrată, atrăgătoare pentru operatori dar şi avantajoasă pentru stat.
Reporter: Ce efecte asupra domeniului, dar şi asupra bugetului de stat, vor avea proiectele legislative care se află în dezbatere în Parlament?
Odeta Nestor: În acest moment există o multitudine de iniţiative legislative în diverse stadii în Parlament. În plus, ne aflăm într-un an electoral, în care este posibil ca dinamica şi interesele din spatele acestor propuneri să fie foarte diferite. De aceea, ar fi hazardată o estimare. Însă, ca regulă generală, lipsa de predictibilitate legislativă afectează bunul mers al afacerilor în orice domeniu, inclusiv în cel al jocurilor de noroc.
• "Numeroase companii au ales să închidă activitatea"
Reporter: Ce efecte au asupra pieţei noile măsuri fiscale?
Odeta Nestor: Noile măsuri fiscale, tocmai pentru că au fost luate fără consultare, afectează piaţa pe multiple paliere. Sunt numeroase companii care au ales să închidă activitatea.
Însă, dincolo de impactul negativ asupra industriei, trebuie spus că există efecte şi pentru consumatori. Am spus-o în repetate rânduri - măsurile legislative de împovărare a industriei afectează în egală măsură jucătorii. Aceştia nu vor juca mai puţin, dar vor migra către piaţa neagră, unde nu beneficiază de siguranţă şi de oferte de calitate.
Reporter: Cum ar trebui să arate fiscalitatea din domeniu?
Odeta Nestor: Echilibrată şi predictibilă. O legislaţie echilibrată înseamnă o legislaţie care ţine cont de necesitatea statului de a încasa taxe pentru orice activitate, pe de o parte, de nevoile şi particularităţile industriei, pe de altă parte şi, nu în ultimul rând, de nevoia de a proteja jucătorii prin combaterea şi prevenirea adicţiei.
Pe de altă parte, predictibilitatea joacă un rol important, pentru că oferă stabilitate operatorilor, care se simt, astfel, încurajaţi fie să intre pe piaţa locală, fie să investească suplimentar, în cazul celor care deja activează local.
Reporter: Care sunt tendinţele din piaţa jocurilor la distanţă?
Odeta Nestor: Este o piaţă în continuă creştere în ultimii ani, datorită avantajelor clare pe care le oferă jucătorilor - comoditate, transparenţă, siguranţă. Este un domeniu care are un potenţial de dezvoltare foarte mare, mai ales odată cu avansul inteligenţei artificiale.
Cred că aspectul cel mai încurajator la jocurile de noroc online îl reprezintă siguranţa pe care o oferă jucătorilor. Platformele de jocuri de noroc online licenţiate, datorită unor investiţii tehnice semnificative, includ din ce în ce mai multe filtre performante pentru încurajarea jocului responsabil. Astfel, sunt adresate nişte probleme cărora înainte nu li se găsise o soluţie convingătoare cum ar fi excluderea de la joc a minorilor sau a persoanelor dependente.
În viitor, este previzibil că rolul inteligenţei artificiale va creşte şi în acest domeniu, cu un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte experienţa de joc, cât şi transparenţa şi trasabilitatea plăţilor şi a încasărilor.
Reporter: În ce măsură consideraţi că s-au educat consumatorii în ultima perioadă?
Odeta Nestor: Odată cu dezvoltarea tehnologiei şi, implicit a ofertei online de jocuri şi experienţe, consumatorii au mai multe opţiuni, ceea ce implicit duce la o creştere a nivelului de satisfacţie. Pentru segmentul online - care este singurul referitor la care mă pot pronunţa în calitate de preşedintă AOJND - discutăm de un public educat, cu venituri peste medie, cu vârsta peste 18 ani, în general public urban, dar cu o creştere semnificativă şi pe segmentul rural.
Însă dacă vorbim despre educarea consumatorului în general, atunci trebuie mai întâi să ne referim la programele sau instrumentele pe care jucătorii le au în acest sens. Dacă pe segmentul online implicarea operatorilor este vizibilă (tocmai datorită faptului că domeniul online permite utilizarea unor softuri de încurajare şi asigurare a jocului responsabil), nu acelaşi lucru putem spune referitor la autorităţi. Este nevoie în primul rând de o implicare mai mare a autorităţilor pentru promovarea jocului responsabil, pentru educarea consumatorului, mai ales că legislaţia existentă are prevederi în acest sens.
• "În 2022, nivelul încasărilor din taxele pentru jocurile de noroc la distanţă a depăşit 1,6 miliarde lei, în creştere cu 60% faţă de 2021"
Reporter: Ce acţiuni întreprind organizatorii de profil pentru a veni în întâmpinarea unui joc responsabil şi a educaţiei în domeniu?
Odeta Nestor: Aşa cum am menţionat anterior, segmentul online a permis implementarea de softuri/şi tehnologie care să încurajeze jocul responsabil. Astfel, operatorii licentiati pentru online au filtre prin care se asigură că accesul minorilor la platformele de joc este exclus. De asemenea, au implementat inclusiv în România softuri prin care scot automat din joc acei jucători care prezintă semnele unui comportament de risc. Tot în online, datorită investiţiilor făcute pe partea tehnologică, registrul de excluderi este clar respectat şi aplicat.
Reporter: Cu ce rezultate a încheiat anul trecut piaţa de profil? Ce cifră de afaceri a înregistrat faţă de 2023 şi câte companii sunt licenţiate în domeniu?
Odeta Nestor: În ceea ce priveşte segmentul online, la care pot să mă refer, raportul de activitate al ONJN pentru anul 2022 menţionează că nivelul încasărilor din taxele pentru jocurile de noroc la distanţă au depăşit 1,6 miliarde lei.
Este o sumă în creştere cu 60% comparativ cu anul precedent (2021), cand nivelul încasărilor din taxele pentru jocurile de noroc la distanţă s-a situat în jurul valorii de 1 miliard de lei.
Aceste sume, care depăşesc cu mult taxele strânse din jocurile de noroc tradiţionale, sunt dovada importanţei pe care a dobândit-o segmentul de gambling online şi, din această perspectivă, mi-ar plăcea să văd că autorităţile ne acordă rolul şi atenţia pe care le merităm, acceptând un dialog onest şi permanent cu industria jocurilor de noroc la distanţă.
Reporter: Cum a evoluat piaţa neagră şi ce consideraţi că ar trebui întreprins pentru eradicarea ei?
Odeta Nestor: Nu pot oferi date despre piaţa neagră. Ceea ce vă pot spune este că domeniul jocurilor de noroc online are, printre multe alte avantaje, posibilitatea de a asigura transparenţa şi trasabilitatea sumelor plătite şi/sau încasate.
Reporter: Care sunt perspectivele sectorului?
Odeta Nestor: Deocamdată, perspectivele sunt stabile. Desigur că ne-a afectat creşterea de taxe, iar cea mai de neînţeles decizie rămâne cea legată de impunerea de garanţii, o măsură care nu are nici o susţinere fundamentată în raport cu activitatea desfăşurată până acum în domeniul jocurilor de noroc la distanţă.
Segmentul online rămâne cel mai sigur şi mai controlabil domeniu raportat la jocurile de noroc tradiţionale.
Reporter: Mulţumim!