SUPLIMENT GAMBLING/ REPREZENTANŢII ROMSLOT: "Piaţa jocurilor de noroc este stabilă şi matură"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 3 septembrie 2019

"Piaţa jocurilor de noroc este stabilă şi matură"

Piaţa jocurilor de noroc este stabilă şi matură, ne-au transmis reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi - ROMSLOT.

Aceştia ne-au precizat că, potrivit datelor oficiale, aportul sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României la bugetul de stat a crescut constant în ultimii cinci ani, în 2018 fiind cu aproape 47% mai mare faţă de 2014, crescând nominal de la 2,34 miliarde lei la 3,45 miliarde lei.

ROMSLOT este o asociaţie a operatorilor şi producătorilor din industria jocurilor de noroc de tip slot-machine. Încă de la înfiinţare, ROMSLOT a reprezentat una dintre cele mai puternice voci în dialogul cu autorităţile, derulând acţiuni pentru o imagine reală a industriei. Principalele obiective ale ROMSLOT sunt eficientizarea modului de reglementare a jocurilor de tip slot-machine şi îmbunătăţirea reputaţiei industriei.

Reporter: Care este trendul pieţei de gambling?

ROMSLOT: Din punct de vedere al încasărilor la bugetul de stat, remarcăm un trend crescător. Potrivit datelor oficiale, aportul sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României la bugetul de stat a crescut constant în ultimii cinci ani, în 2018 fiind cu aproape 47% mai mare faţă de 2014, crescând nominal de la 2,34 miliarde lei la 3,45 miliarde lei.

Din punct de vedere al legislaţiei, industria jocurilor de noroc este mereu confruntată cu noi rigori pe care trebuie să le respecte. Este, practic, un continuu proces de adaptare la legislaţie, fie că este vorba de reglementări specifice, fie reglementări generale, care vizează şi alte sectoare. De exemplu, anul trecut a intrat în vigoare Legea 190/2018 privind protecţia datelor cu caracter personal. În acest context, ROMSLOT a redactat un cod de conduită, împreună cu alte asociaţii din industrie, care a fost trimis autorităţilor spre aprobare. Alte modificări legislative cu care am fost confruntaţi au fost cele prevăzute de OUG 114/2018: o contribuţie privind finanţarea unei activităţi privind responsabilitatea socială în domeniul jocurilor de noroc, care variază între 1.000 şi 5.000 euro/anual, dar şi majorarea taxei aferente autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru slot machine clasa A de la 2.600 euro la 3.600 euro.

Totodată, în luna iulie a acestui an a intrat în vigoare şi Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, care transpune o Directivă Europea-nă, a patra în acest domeniu. Acest act normativ vizează şi operatorii de jocuri de noroc şi, din această cauză, ROMSLOT, în calitate de partener de încredere în dialogul cu instituţiile statului, s-a implicat activ în elaborarea legii încă de când aceasta era dezbătută de Guvern şi apoi de Parlament.

Reporter: Cum caracterizaţi segmentul de slot-machines?

ROMSLOT: Sectorul de slot-machines, ca parte a industriei jocurilor de noroc din România, este unul dintre cele mai reglementate sectoare de activitate din România. Nu multă lume cunoaşte detaliile funcţionării acestui sector şi, de aceea, în spaţiul public sunt vehiculate diverse mituri cu privire la aceasta, precum acela că gamblingul în această ţară înseamnă bani neimpozitaţi şi un univers închis şi nereglementat. Nimic mai fals.

Organizatorii de jocuri de noroc res-pectă legea cu stricteţe, oferă locuri de muncă şi, pe lângă taxele şi impozitele datorate similar de către toţi operatorii economici, indiferent de sectorul în care activează, în această industrie se plătesc suplimentar şi anticipat şi taxe de licenţă şi autorizare de exploatare specifice.

Avem un cadru legislativ foarte strict şi, totodată, există un organism guvernamental, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care autorizează, verifică, monitorizează şi controlează întreaga activitate din domeniul jocurilor de noroc. Activitatea noastră este reglementată printr-o lege de funcţionare specifică, Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, dar suntem confruntaţi constant cu multe alte rigori.

Privitor la soluţiile pe care le vedem inclusiv pentru îmbunătăţirea cadrului de funcţionare a industriei de gambling, dar şi pentru o mai bună funcţionare cotidiană a operatorilor, ne dorim ca piaţa să se alinieze la un set de principii, valori şi standarde pe care membrii ROMSLOT le susţin şi propun de la înfiinţarea asociaţiei şi care au în centru ideea de res-ponsabilitate: ca business responsabil, care urmăreşte obţinerea unui profit res-ponsabil, ne dorim, de exemplu, ca şi practicile de marketing de la nivelul pieţei să se încadreze în această paradigmă. La fel, relaţia cu jucătorii. Plecăm de la ideea de bază că jocurile de noroc sunt şi trebuie să rămână doar un mijloc de divertisment, nu o metodă de îmbogăţire. Considerăm că ar fi în beneficiul tuturor părţilor - jucători, operatori şi instituţii ale statului - dacă toată piaţa s-ar raporta la un set comun de rigori care să încurajeze responsabilitatea.

Reporter: Cum suntem văzuţi din afară?

ROMSLOT: ROMSLOT este membru al EUROMAT - European Gaming and Amusement Federation, for ce reuneşte asociaţii profesionale similare din 12 ţări europene. Din experienţa interacţiunilor pe care le avem cu alte asociaţii profesionale din ţări europene, vă putem spune că România este văzută de către celelalte ţări ca un exemplu de bune practici. Industria jocurilor de noroc nu este reglementată unitar la nivel european, deci fiecare ţară îşi stabileşte propriul cadru de reglementare, iar industria jocurilor de noroc din România este considerată una dintre cele mai reglementate şi controlate din spaţiul european.

Reporter: Ce perspective are această piaţă, la noi?

ROMSLOT: Piaţa jocurilor de noroc din România s-a maturizat, inclusiv în ceea ce priveşte modul în care se des-făşoară relaţia dintre industrie şi participanţi la joc. Se investeşte din ce în ce mai mult în jocul responsabil, iar principiile acestuia sunt tot mai promovate. Perspectivele sunt de creştere şi putem spune că, odată cu această maturizare, a crescut şi responsabilitatea.

Reporter: Cum v-au afectat măsurile fiscale adoptate la începutul anului în curs?

ROMSLOT: Nicio industrie nu este fericită vreodată, şi nu doar în România, atunci când se majorează nivelul de taxe pe care trebuie să le plătească către stat. În dialogul nostru cu autorităţile, am militat mereu pentru echilibru şi predictibilitate în ceea ce priveşte măsurile fiscale. Ce credem că este foarte bine, lăsând la o parte nivelul taxelor, este faptul că o parte din fondurile colectate de la industrie merg către programe de susţinere şi promovare a jocului responsabil, de combatere a adicţiilor sau către susţinerea cinematografiei româneşti. Un exemplu bun în acest sens este contribuţia pe care organizatorii de jocuri de noroc trebuie să o aloce pentru susţinerea programelor de acest tip. În acest sens, OUG 114/2018 prevede înfiinţarea pe lângă ONJN a unei activităţi privind responsabilitatea socială în domeniul jocurilor de noroc, finanţate prin contribuţii anuale ale operatorilor de jocuri. Este un pas important, care vine în continuarea eforturilor industriei, care a finanţat de ani buni programe de responsabilitate socială, ROMSLOT fiind chiar un pionier în acest domeniu.

Reporter: Câte aparate de tip slot machine activează, legal, în piaţă şi câte echipamente estimaţi că funcţionează ilegal, comparativ cu începutul anului trecut?

ROMSLOT: Potrivit cifrelor oficiale prezentate de ONJN în decembrie 2018, în momentul de faţă există 274 de operatori licenţiaţi de slot machines şi 67.061 aparate electronice de tip slot-machine licenţiate.

Toţi membrii noştri îşi desfăşoară activitatea în deplină legalitate, noi nu avem niciun fel de informaţii cu privire la operatorii care funcţionează ilegal.

Reporter: La ce valoare se ridică piaţa jocurilor de noroc?

ROMSLOT: Piaţa jocurilor de noroc este stabilă şi matură, cu contribuţii importante la bugetul de stat. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, piaţa jocurilor de noroc a depăşit valoarea de un miliard de euro, dar o bună parte din veniturile noastre merg la bugetul de stat sub forma taxelor şi impozitelor, dar şi a taxelor specifice. Ca exemplu, doar aceste taxe specifice (de autorizare şi licenţă) s-au ridicat în 2018 la aproape 300 milioane euro, potrivit datelor ONJN. La aces-tea se adaugă contribuţia la economia naţională prin plata de servicii şi bunuri achiziţionate pentru desfăşurarea activităţii economice, alături de plata salariilor pentru cei peste 46.000 de salariaţi din acest sector.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre implementarea sistemelor informatice de monitorizare a activităţii jocurilor de noroc tradiţionale şi la dis-tanţă?

ROMSLOT: Considerăm că este o măsură pozitivă, cu beneficii atât pentru operatori şi autorităţi, cât şi pentru participanţii la activitatea de jocuri de noroc.

Reporter: Ce programe de interes public dedicate prevenirii şi combaterii dependenţei de jocuri de noroc se află în derulare? Ce face asociaţia pe care o reprezentaţi în acest sens?

ROMSLOT: ROMSLOT este fondator al programului Joc Responsabil, singurul program naţional dedicat persoanelor care se confruntă cu manifestări adictive ale jocurilor de noroc şi care oferă un ajutor specializat participanţilor la joc şi familiilor acestora. În timp, programul şi-a asumat, pe lângă rolul de prevenţie şi sprijinul pe care îl oferă jucătorilor cu probleme, şi pe acela de a informa şi instrui operatorii pentru asigurarea unei conduite responsabile faţă de participanţii la jocuri de noroc.

Ulterior, acest program a fost extins şi am obţinut şi sprijinul altor asociaţii din piaţă pentru dezvoltarea sa. Astfel a luat naştere Asociaţia Joc Responsabil, un angajament ferm al felului în care dorim să contribuim la dezvoltarea industriei şi la schimbarea percepţiei în ceea ce priveşte jocurile de noroc.

Programul Joc Responsabil oferă:

1. O linie telefonică gratuită de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog şi de a primi consiliere telefonică gratuită;

2. Şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere la unul dintre cabinetele programului. În urma discuţiilor telefonice, persoanele interesate pot cere să fie redirecţionate către psihologii cei mai apropiaţi din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova sau Constanţa;

3. Auto-testare online prin intermediul site-ului dedicat www.joc-responsabil.ro;

4. Materiale de informare în sălile de joc;

5. Cursuri de instruire cu angajaţii din sălile de joc susţinute de către psihologii implicaţi în program.

"Joc Responsabil" are în spate expertiza reputatului psiholog şi psihiatru Dr. Cristian Andrei.

Reporter: Care este profilul jucătorului român?

ROMSLOT: Potrivit unui studiu GfK din anul 2016, 15% dintre români au participat în 2015-2016 măcar o dată la jocurile de noroc. Dintre aceştia, majoritatea au indicat Loto drept cel mai practicat joc de noroc. În topul preferinţelor urmează pariurile sportive offline, jocuri de tip slot machines, jocuri online sau jocuri de cărţi.

Conform studiului, jocurile de noroc sunt preferate predominant de bărbaţi, în proporţie de 82%, faţă de 18% femei. De asemenea, cei mai mulţi dintre ei (33%) sunt tineri (18-24 ani). Astfel, cei mai mulţi jucători cu frecvenţă săptămânală sunt în general barbaţi tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, necăsătoriţi, din mediul urban.

Reporter: Noua lege pentru prevenirea spălării banilor are efecte asupra industriei de gambling?

ROMSLOT: Pentru a putea evalua efectele pe care legislaţia privind prevenirea şi combaterea spălării banilor le are asupra sectorului de slot machines, ROMSLOT, împreună cu alte asociaţii de profil, a realizat o analiză de risc prin intermediul unei dintre companiile din "Big 4". Această cercetare confirmă unele dintre ipotezele lansate de Comisia Europeană în analizele de risc dedicate gamblingului şi nu poziţionează sloturile printre sectoarele vulnerabile în faţa reţelelor implicate în spălare de bani sau finanţare a terorismului. Având această imagine clară, au putut fi identificate mai uşor zonele care necesită eforturi suplimentare în procesul de conformare.

De asemenea, pentru o abordare cât mai participativă şi coerentă cu demersurile autorităţilor, ROMSLOT a trans-mis acest studiu către cele două autorităţi de reglementare în acest domeniu, ONPCSB - Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi ONJN. Suntem de părere că o aliniere cât mai bună este soluţia optimă pentru sustenabilitatea industriei, mai ales în condiţiile în care urmează implementarea celei de-a cincea Directive Europene privind combaterea spălării banilor. Ca şi în alte rânduri, ROMSLOT îşi doreşte să contribuie cât mai mult la acest proces prin agrearea unui set de bune practici ale indus-triei în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Sperăm ca, împreună cu organismul care va trebui să redacteze normele tehnice subsecvente Legii 129/2019, ONJN, dar şi cu ceilalţi jucători din piată, să putem ajunge la un set de măsuri aplicabile, care să ofere un cadru de funcţionare cât mai corect şi predictibil.

Reporter: Observaţi o tendinţă de migrare a jucătorilor din cazinouri în mediul online, dupa licenţierea operatorilor?

ROMSLOT: În ziua de astăzi, mediul online are o influenţă crescândă în orice tip de business. Ca şi în alte sectoare din zona de gaming şi entertainment, sectorul online face o concurenţă tot mai puternică sectorului land-based, iar acest fapt se datorează în primul rând faptului că oamenii petrec pe zi tot mai mult timp în spaţiul online şi tot mai puţin timp socializând în viaţa reală. În acelaşi timp, jocurile de noroc sunt un mijloc de divertis-ment, nu o metodă de îmbogăţire, iar din aceasta cauză elementul decisiv va fi reprezentat de calitatea experienţei pe care o are consumatorul. Consumatorii caută experienţe cât mai plăcute şi originale, iar dacă acestea vor fi furnizate de slot machines, atunci jucătorii vor prefera în continuare sloturile.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb