SUPLIMENT HR / ANALIZĂ MANPOWERGROUP: Climatul favorabil de angajare se va menţine în România, în trimestrul următor

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 28 iunie 2021

Climatul favorabil de angajare se va menţine în România, în trimestrul următor

86% dintre angajatorii români întâmpină dificultăţi în ocuparea poziţiilor vacante Angajatorii din toate cele opt regiuni ale României se aşteaptă la creşteri de personal pentru trimestrul următor La nivel global, angajatorii din 42 din cele 43 de ţări şi teritorii analizate se aşteaptă la creşteri ale numărului total de angajaţi pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021, inclusiv în toate cele 26 de ţări din regiunea EMEA Cea mai slabă piaţă a muncii este preconizată de angajatorii din sectorul Construcţii.

Angajatorii români anticipează o activitate de angajare favorabilă pentru cel de-al treilea tri­mes­tru al anului 2021, potrivit celui mai recent studiu al ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă, derulat pe un eşantion de 554 de angajatori români, parte dintr-un panel de peste 45.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii. Rezultatele sondajului pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021 sunt de natură să reflecte impactul situaţiei de urgenţă globale generată de pandemia COVID-19.

Conform datelor Manpower, având în vedere că 26% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului total de angajări, 7% prevăd o scădere şi 64% nu aşteaptă nicio modificare, Perspectiva Netă de Angajare rezultată este de peste 19%. După ajustarea datelor pentru eliminarea variaţiilor sezoniere, Previzunea se situează la peste 12%.

Analiza arată că perspectivele de angajare rămân neschimbate în comparaţie cu trimestrul anterior, dar se îmbunătăţesc cu 26 de puncte procentuale în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când pandemia a avut prima dată un impact asupra sentimentului de angajare.

În ciuda intenţiilor optimiste de angajare, descoperirile recente ale sondajului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente evidenţiază faptul că 86% dintre angajatorii români raportează dificultăţi în ocuparea poziţiilor vacante.

Horaţiu Vasilescu, Managing Director al ManpowerGroup Româ­nia, a declarat: "Rezultatele studiului nos­tru reflectă direcţia pozitivă a economiei româneşti, odată cu ridicarea restricţiilor şi continuarea planului de vaccinare a populaţiei. Rezultatele sunt determinate, în principal, de intenţiile de angajare puternice din sectoarele Servicii financiare şi de afaceri (+23%) şi Industria prelucrătoare (+21%). Pe de altă parte, rezultatele sondajul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente ediţia 2021, indică faptul că mai mult de 8 din 10 angajatori români (86%) raportează dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, cel mai dificil de ocupat fiind rolurile din domeniile Industrie prelucrătoare/Producţie şi Operaţiuni/Logis­tică".

Domnia sa consideră că succesul organizaţtiilor va depinde de modul în care acestea se vor pregăti pentru viitoarele tendinţe din lumea muncii din 2021.

Horaţiu Vasilescu a precizat: "În contextul unei competiţii acerbe pentru talente şi a unor intenţii de angajare favorabile, succesul organizaţiilor va depinde de modul în care acestea se vor pregăti pentru viitoarele tendinţe din lumea muncii din 2021, precum reorientarea strategiei privind talentele prin dezvoltarea competenţelor, asigurarea bunăstării angajaţilor şi consolidarea transformărilor digitale".

Comparaţii la nivel regional

Analiza Manpower arată că angajatorii din toate cele opt regiuni ale României se aşteaptă la creşteri de personal pentru trimestrul următor. Conform datelor, sentimentul de angajare se consolidează în patru regiuni în comparaţie cu trimestrul anterior, în timp ce slăbeşte în două dintre acestea. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, perspectivele de angajare se consolidează în şapte regiuni.

Cea mai puternică Previziune, de +22%, este raportată în regiunea Nord-Est. Planurile de angajare se îmbunătăţesc cu 6 şi 28 de puncte procentuale faţă de trimestrul doi al anului curent, respectiv faţă de trimestrul al treilea din 2020. Previziunea este cea mai puternică raportată în ultimii doi ani, potrivit Manpower. Angajatorii din două regiuni raportează cele mai prudente Previziuni de +6%. În prima dintre aces­tea, angajatorii din regiunea Sud-Est raportează îmbunătăţiri ale intenţiilor de angajare, de 9 şi 29 de puncte procentuale, comparativ cu trimestrul trecut, respectiv faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Angajatorii din regiunea Vest raportează, de asemenea, o Previziune de + 6%, care slăbeşte cu 2 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul anterior, dar care se îmbunătăţeşte cu 17 puncte procentuale de la an la an, conform datelor Manpower.

Comparaţii la nivel de sectoare de activitate

Analiza arată că sunt preconizate creşteri ale numărului total de angajaţi în şase din cele şapte sectoare de activitate pentru perioada iulie - septembrie, sentimentului de angajare îmbunăţindu-se în toate cele şapte sectoare de acivitate atât într-o comparaţie de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an.

Cel mai puternic climat de angajare este preconizat de angajatorii din sectorul Servicii financiare şi de afaceri (+ 23%), perspectivele de angajare fiind cu 4 puncte procentuale mai puternice în comparaţie cu trimestrul anterior, respectiv cu 36 de puncte procentuale în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În sectorul Industrie prelucrătoare, angajatorii raportează cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii doi ani, cu o Previziune de +21%, îmbunătăţindu-se cu 4 şi 18 puncte procentuale faţă de trimes­trul doi din 2021, respectiv faţă de acelaşi moment anul anterior.

Perspectivele de angajare sunt, de asemenea, mai puternice decât Previziunea naţională în sectorul Alte servicii (+17%). În comparaţie cu trimestrul anterior, perspectivele de angajare rămân relativ stabile, şi se îmbunătăţesc cu 34 puncte procentuale de la un an la altul, Previziunea fiind cea mai puternnică raportată în ultimii doi ani.

Cea mai slabă piaţă a muncii la nivelul sectoarelor de activitatea este raportată de către angajatorii din sectorul Construcţii, cu o Previziune Netă de Angajare de -3%. Planurile de angajare sunt cu 3 punc­te procentuale mai puternice, comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce rămân relativ stabile în comparaţie cu data aceeaşi perioadă în urmă cu un an.

Climatul favorabil de angajare se va menţine în România, în trimestrul următor

Comparaţii în funcţie de dimensiunea organizaţiei

Angajatorii din toate cele patru categorii de organizaţii, clasificate după dimensiunea organizaţiei, anticipează creşteri de personal în trimestrul următor, mai rezultă din analiza companiei de HR. Cel mai puternic climat de angajare cu o Previziune de +20%, este preconizat de angajatorii din organizaţiile de dimensiuni mari, în timp ce angajatori din micro-organizaţii anticipează cea mai slabă activitate de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare care se situează la +5%, potrivit datelor sursei citate.

Comparaţii internaţionale

Studiul ManpowerGroup pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021 dezvăluie faptul că angajatorii din 42 din cele 43 de ţări şi teritorii analizate de ManpowerGroup se aşteaptă la creşteri ale numărului total de angajaţi şi la o activiate de angajare stagnantă. Cele mai puternice pieţe ale forţei de muncă sunt aşteptate de angajatorii în SUA, Taiwan, Australia, Grecia, Irlanda şi Singapore, în timp ce angajatorii din Hong Kong, Argentina, Panama şi Africa de Sud, formulează cele mai slabe intenţii de angajare.

Angajatorii se aşteaptă la creşteri ale numărului total de angajaţi în toate cele 26 de ţări participante la studiu din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) în decursul trimestrului următor. Cea mai puternică activitate de angajare este aşteptată în Grecia, Irlanda şi Croaţia, în timp ce angajatorii din Africa de Sud, Republica Cehă şi Spania prognozează cele mai slabe intenţii de angajare.

Deficitul de Talente a atins niveluri record în întreaga lume, atât competenţele soft, cât şi competenţele profesionale specifice (hard-skills), sunt din ce în ce mai greu de găsit, după cum reiese din datele analizate.

În timp ce angajatorii rămân optimişti privind planurile lor de angajare, mai multe companii ca niciodată raportează dificultăţi în ocuparea posturilor vacante. Date recente ale celui mai proaspăt sondaj ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arată că deficitul de talente la nivel mondial a atins un nivel istoric în ultimii 15 ani, peste 8 din 10 angajatori români (86%) raportând dificultăţi în ocuparea poziţiilor vacante (comparativ cu 69% la nivel global). Primele 4 roluri pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se regăsesc în domeniile Industrie prelucrătoare / Producţie (48%), Operaţiuni Logistică (25%), Vânzări şi Marketing (9%) şi IT / Date (7%). (vezi graficul)

Climatul favorabil de angajare se va menţine în România, în trimestrul următor

Aproape 7 din10 angajatori (69%) raportează la nivel global dificultăţi privind angajarea, fiind raportat cel mai acut deficit de talente, de când ManpowerGroup a lansat acest sondaj privind Deficitul de Talente, în 2006. Angajatorii europeni se confruntă cu cele mai multe dificulţăţi în ocuparea poziţiilor vacante, Franţa (88%), România (86%), Italia (85%), Elveţia (83%), Belgia (83%) şi Turcia (83%).

Angajatorii apreciază tot mai mult lucrătorii şi liderii cu abilităţile relevante, în special în perioadele de dezvoltare rapidă şi incertitudine. Datele sondajului arată că abilităţile soft cele mai căutate în România sunt: rezilienţa, toleranţa la stres şi adaptabilitatea (60%), responsabilitatea, fiabilitatea, disciplina (57%), luarea iniţiativei (51%), raţionamentul, rezolvarea problemelor (47%) , şi leadership şi influenţă socială (40%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in urmatorii 2 ani veti vedea fenomenul dublarii salariilor (!) fara efect relevant pe inflatie

    bataia de joc continua la adresa romanilor care muncesc va inceta!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb