SUPLIMENT HR / DRAGOŞ GHEBAN, HIPO.RO: "Sunt multe posturi disponibile, dar candidaţii nu sunt interesaţi să aplice"

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 28 iunie 2021

"Sunt multe posturi disponibile, dar candidaţii nu sunt interesaţi să aplice"

41% dintre angajatori sunt optimişti în ceea ce priveşte piaţa muncii Industria tehnologiei - pe prima poziţie în topul domeniilor în care se fac cele mai multe angajări, pentru al treilea an consecutiv "Aproximativ jumătate dintre companii vor lucra remote anul acesta, fie în sistem hibrid (parţial remote şi parţial de la birou) sau temporar remote, conform unui sondaj Hipo"

Piaţa forţei de muncă pare să se îmbunătăţească, iar companiile au început să îşi reia planurile de recrutare. Cu toate acestea Dragoş Gheban, Managing Partner Catalyst Solutions - compania care deţine platforma de recrutare Hipo.ro, consideră că angajatorii ar trebui să se pregătească pentru o perioadă similară cu cea a toamnei anului 2019, în care deşi sunt multe poziţii disponibile, candidaţii nu sunt interesaţi să aplice.

Previziunile Hipo arată că angajaţii vor continua să îşi dorească o componentă de work from home sau remote în ceea ce priveşte programul de lucru, iar companiile ar trebui să se pregătească pentru aceste nevoi.

În plus, flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt cele mai valoroase abilităţi ale unui candidat în 2021, alături de productivitate şi eficienţă.

Cel mai mare interes din partea candidaţilor este pentru joburi în IT Software, Inginerie, Contabilitate-Finanţe, Customer support-Client service, Vânzări, IT Hardware, Producţie, Bănci, Resurse Umane-Psihologie, Achiziţii-Logistică-Aprovizionare.

Cea mai afectată industrie pare că fie HORECA, din care foarte mulţi candidaţi au plecat în perioada pandemiei şi s-au îndreptat spre alte domenii.

"Sunt şanse mari ca afacerile din această industrie să aibă dificultăţi în a îi reintegra, deoarece o parte dintre ei deja lucrează pe alte poziţii", consideră Dragoş Gheban.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum arată astăzi piaţa forţei de muncă, despre principalele schimbări din domeniu, dar şi despre tendinţele pe care industria pare că le va urma.

Reporter: Cum arată astăzi sectorul pieţei forţei de muncă, la mai bine de un an de la declanşarea pandemiei?

Dragoş Gheban: Astăzi noi simţim o îmbunătăţire a pieţei, iar companiile au început să reia planurile de recrutare. Din Raportul Hipo desfăşurat la începutul anului a reieşit că 41% dintre angajatori sunt optimişti în ceea ce priveşte piaţa muncii.

Noi credem că angajatorii ar trebui să se pregătească pentru o perioadă similară cu cea a toamnei anului 2019, în care deşi sunt multe poziţii disponibile, candidaţii nu sunt interesaţi să aplice. Am observat acest fenomen mai ales în cazul programelor de internship. Sunt industrii care nu merg atât de bine, dar se pregătesc pentru revenire.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de recrutare online din punct de vedere al creşterilor/scăderilor numărului locurilor de muncă disponibile?

Dragoş Gheban: Industria tehnologiei s-a aflat în plină ascensiune în ultimii ani în România, iar aceasta continuă să se afle pe prima poziţie pentru al treilea an consecutiv în topul domeniilor în care se fac cele mai multe angajări, potrivit Raportului Hipo. Sectorul inginerie-tehnic se situează pe a doua poziţie.

Pentru domeniul Business, cele mai multe joburi au fost în Contabilitate Finanţe, Customer support-Client service, Resurse Umane-Psihologie, Achiziţii-Logistică-Aprovizionare, Management-Consultanţă, Retail-eCommerce, Vânzări, Marketing şi Secretariat-Administrativ.

Reporter: S-au schimbat cerinţele angajaţilor şi respective ale angajatorilor în această perioadă?

Dragoş Gheban: După ce în 2020 pandemia ne-a forţat să ne acomodăm rapid cu noile condiţii, pentru angajatori flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt cele mai valoroase abilităţi ale unui candidat în 2021. În topul realizat de noi alături de acestea două se află şi productivitatea şi eficienţa, odată ce birourile noastre s-au mutat acasă, fiecare fiind nevoit să se automotiveze. Angajatorii îşi vor dori rezultate mai bune şi KPIs mai bine definiţi pentru a putea evalua performanţa.

Ne aşteptăm ca o parte dintre angajaţi să îşi dorească o componentă de work from home sau remote în ceea ce priveşte programul de lucru, iar companiile ar trebui să se pregătească pentru aceste nevoi.

Reporter: Care sunt cele mai căutate domenii astăzi, comparativ cu 2020? Există şi sectoare de care angajaţii se feresc?

Dragoş Gheban: În ceea ce priveşte ordinea domeniilor aceasta nu s-a schimbat. Domeniile tehnice (IT, inginerie) continuă să recruteze mult.

Anul acesta am observat cel mai mare interes din partea candidaţilor pentru joburi în IT Software, Inginerie, Contabilitate-Finanţe, Customer support-Client service, Vânzări, IT Hardware, Producţie, Bănci, Resurse Umane-Psihologie, Achiziţii-Logistică-Aprovizionare.

O industrie care din punctul meu de vedere suferă în prezent este HORECA. Sunt foarte mulţi candidaţi care au ieşit din acest domeniu pe perioada pandemiei şi s-au îndreptat spre alte industrii. Astfel sunt şanse mari ca afacerile din această industrie să aiba dificultăţi în a îi reintegra, deoarece o parte dintre ei deja lucrează pe alte poziţii.

Reporter: Care sunt principalele criterii după care se alege un loc de muncă şi cum s-au schimbat acestea faţă de anul pre-pandemic?

Dragoş Gheban: Aşa cum precizam şi mai sus ne aşteptam ca angajaţii să aibă aşteptarea ca o componentă remote să existe în cadrul programului de lucru, fie că vorbim de două zile pe săptămână sau mai multe.

Industriile care pot lucra remote cu siguranţă vor avea tendinţa să flexibilizeze programul şi să detaşeze într-o măsură de clasicul 9-18.

Reporter: În ce măsură mai solicită angajatorii prezenţa la birou a angajaţilor şi în ce măsură mai sunt angajaţii dornici să lucreze de la birou?

Dragoş Gheban: În cadrul Raportului Hipo a reieşit că aproximativ jumătate dintre companiile participante vor lucra remote anul acesta, fie în sistem hybrid (parţial remote şi parţial de la birou) sau temporar remote (se va reveni la birou când dispare riscul medical). Cu toate acestea trebuie să precizăm şi că 18% dintre respondenţi prin prisma industriei în care lucrează nu pot acomoda munca de acasă.

Reporter: Având în vedere că mulţi angajatori au vazut că munca la distanţă este eficientă se îndreptă aceştia către colaborări pe proiecte renunţând la angajaţii permanenţi?

Dragoş Gheban: Nu consider că va fi o tranziţie sau un trend către un regim complet remote, ci mai degrabă companiile vor avea tendinţa să flexibilizeze programul de lucru, încercând să acomodeze şi aşteptările candidaţilor.

Lucrând remote prin colaborări pe proiecte cred că putem privi relaţia angajator-angajator mai degrabă ca pe o relaţie companie-furnizor. În acest caz cred că se vor delimita mai bine indicatorii de performanţă, iar aşteptările vor fi mai mari, atât de la angajat, cât şi de la companie.

Reporter: Ce tendinţe urmează în prezent piaţa de recrutare online?

Dragoş Gheban: Odată cu pandemia, companiile au fost nevoite să reintrepreteze mecanismele clasice de recrutare, tranziţie care a fost făcută şi de noi, apărând Angajatori de TOP Business şi Tehnologie. Cred că în acest context mai mult au avut de câştigat evenimentele care se desfăşurau deja online precum Târgul Virtual Hipo.ro pentru Absolvenţi.

În cazul nostru, Catalyst Solutions a livrat de la începutul anului până în prezent peste 50 de evenimente online (târguri de carieră online, conferinţe, webinarii)

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chiar asa. Ce rai sunt romanii ca nu sunt interesati sa aplice la 300-400 de euro pe luna si se duc ca nebunii in strainatate sa munceasca pe 2000 de euro...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb