SUPLIMENT HR / GEORGE BUTUNOIU, MANAGERO: "Un efect benefic al pandemiei este că angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini angajaţi, însă mai bine plătiţi"

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 28 iunie 2021

"Un efect benefic al pandemiei este că angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini angajaţi, însă mai bine plătiţi"

"Informatizarea şi tehnologizarea - alternative la lipsa forţei de muncă, la subiectivismul şi capriciile angajaţilor"

Piaţa forţei de muncă ne arată pe zi ce trece care sunt cu adevărat efectele pandemiei, fiind una dintre industriile care s-a aflat în mijlocul valului de transformări. În prezent, lucrurile par să se aşeze, iar piaţa este pregătită să treacă într-o etapă diferită care continua linia schimbării. Astfel, ca efect al pandemiei, angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini angajaţi, dar mai bine plătiţi, ridicând productivitatea.

Totodată, majoritatea managerilor sunt de acord că, deşi scumpe şi uneori dureroase, acest şoc pandemic va avea mult mai multe efecte pozitive asupra businessurilor decât negative, multe companii vor ieşi însănătoşite şi întărite, vor apărea oportunităţi noi de business.

În plus, locurile disponibile pe funcţii de conducere nu au avut de suferit, cererea din piaţă rămânând constantă.

De asemenea, nu sunt schimbări semnificative în ceea ce priveşte profilurile angajaţilor pentru posturile de conducere, cerinţele, aşteptările, de 30 de ani încoace.

George Butunoiu, unul dintre cel mai cunoscuţi head hunter din ţara noastră şi CEO platformei de recrutare pentru poziţii de management cu salarii de peste 1.500 euro net/ lună Managero, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre schimbările suferite de piaţa de recrutare, despre care sunt cele mai active domenii care caută executivi, dar şi despre tendinţele pe care piaţa le urmează în prezent.

Reporter: Cum arată astăzi domeniul HR, la mai bine de un an de la declanşarea pandemiei?

George Butunoiu: Şocurile crizei provocate de pandemie au afectat semnificativ relaţiile dintre angajaţi şi angajatori, adăugând tensiuni suplimentare la cele deja exis­tente, care erau la un nivel cu mult peste media din ţările dezvoltate, cu care ne place întotdeauna să ne comparăm. Lucrul de la dis­tanţă i-a obligat pe angajatori să găsească rapid metode şi instrumente cu care să măsoare activitatea, rezultatele şi productivitatea fiecărui angajat în parte, nu preponderent pe departamente şi echipe, ca până acum. În general, asta îi avantajează pe angajaţii buni, serioşi şi performanţi şi îi alarmează pe cei care se ascundeau în spatele echipei până acum şi reuşeau să-şi dilueze astfel lipsa de performanţă. Managerii şi specialiştii de HR s-au trezit, de la o lună la alta, în faţa celei mai dificile probleme neaşteptate pe care şi-o puteau imagina şi acum trebuie să găsească soluţii din mers.

Cei mai mulţi dintre manageri sunt de acord că, deşi scumpe şi uneori dureroase, efectele pozitive ale acestui şoc asupra businessurilor vor fi mult mai multe decât cele negative, multe companii vor ieşi însănătoşite şi întărite, vor aparea oportunităţi noi de business. Unul dintre numeroasele efectele benefice este, de exemplu, că angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini angajaţi, însă mai bine plătiţi.

Reporter: Cum a fost primită pe piaţa forţei de muncă platforma de recrutare Managero?

George Butunoiu: Managero este un sistem complex, care cere un efort destul de mare atât din partea candidaţilor, cât şi din partea angajatorilor, care trebuie să dea "celeilalte părţi" informaţii mult mai detaliate decât o făceau până acum: candidaţii în CV-uri şi aplicaţii mult mai detaliate şi mai complexe, iar angajatorii, la rândul lor, să fie mult mai transparenţi în anunţurile de recrutare, detaliaţi, precişi. Candidaţii au primit sistemul cu un entuziasm mult peste aşteptări, s-au conformat rapid modelului de CV şi au dat toate informaţiile cerute, însă la angajatori nu a fost deloc aşa: extrem de puţini sunt dispuşi să publice salariu sau să dea detalii precise despre job în anunţ, cum ar fi numărul de subordonaţi, poziţia precisă în ierarhia firmei etc. Într-o oarecare măsură este de înţeles, gândindu-se că ar face astfel publice unele informaţii pe care nu ar vrea să le afle concurenţa sau chiar propriii angajaţi, însă în multe cazuri e vorba doar despre comoditate.

Reporter: În ce măsură piaţa forţei de muncă din ţara noastră are nevoie de platforme de recrutare care vizează doar poziţiile manageriale?

George Butunoiu: Ca specialist în recrutare, am avut întotdeauna nevoie de CV-uri şi aplicaţii mult mai detaliate, mai precise şi mai bine structurate decât cele de la site-urile deja existente sau cele de la LinkedIn. Şi nu sunt singurul, fără îndoială. Cu cât sunt mai precise şi detaliate aplicaţiile, cu atât mai eficientă este selecţia, merge direct la ţintă şi am nevoie de mai puţine interviuri ca să mă lămuresc despre ce e vorba şi să obţin informaţii care ar fi trebuit să fie în aplicaţii, de fapt. Adică s-ar reduce semnificativ costurile recrutării, la rezultate echivalente, sau chiar mai bune. Iar din perspectiva candidaţilor, şi ei aşteaptă acelaşi lucru: anunţuri de recrutare clare, transparente, bine structurate, detaliate, precise. Or, acestea sunt încă aproape inexistente. Făcând un calcul detaliat în care incluzi toate costurile directe, dar mai ales şi pe cele indirecte, poţi avea o surpriză de proporţii, să constaţi că se reduce costul recrutării la mai puţin de jumătate, de cele mai multe ori...

Reporter: Cum s-au schimbat cerinţele pentru candidaţii la funcţiile de conducere?

George Butunoiu: Întrebarea aceasta mi se pune în permanenţă, de 30 de ani încoace, şi răspunsul a fost acelaşi, de fiecare dată: nu sunt schimbări semnificative în ceea ce priveşte profilurile angajaţilor pentru posturile de conducere, cerinţele, aşteptările. Ca recrutor, mi se cer aceleaşi lucruri şi acelaşi fel de candidaţi ca şi acum zece ani, cincisprezece sau douăzeci. Că s-au mai schimbat puţin profilurile tehnice, adică ce trebuie să ştie în meseria lor, asta e altceva. Însă profilurile manageriale sunt cam aceleaşi.

Reporter: Cum a evoluat cererea/ oferta pentru poziţiile manageriale în contextul pandemiei?

George Butunoiu: Ne-am aşteptat să scadă cererea, însă nu a fost deloc aşa, sunt la fel de multe recrutări, iar profilurile candidaţilor, cerinţele sunt aceleaşi, aşa cum am spus şi mai sus.

Reporter: În ce măsură s-au schimbat aşteptările angajaţilor şi respectiv ale angajatorilor în contextul pandemiei?

George Butunoiu: Cu pandemie sau fără, legea de bază pe piaţa muncii e cea a cererii şi a ofertei. Când o resursă se răreşte, automat se şi scumpeşte. După cum am spus mai sus, angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini angajaţi, dar mai bine plătiţi, ridicând productivitatea. Or, acesta este un lucru bun pentru toată lumea, şi pentru societate, în general.

Reporter: Cum arată ofertele din partea companiilor atunci când ne referim la funcţii de conducere? De la ce sumă pornesc, mai exact salariile?

George Butunoiu: Salariile pentru poziţiile de conducere sunt deja destul de mari, s-au apropiat mult mai mult de cele din pieţele occidentale decât se aşteptau mulţi. Marea problemă în România sunt salariile mici, deci diferenţa mult prea mare dintre veniturile mari şi cele mici. Salariile mari vor creşte şi ele, până vor ajunge la nivelul european, însă moderat. Dar cele mici vor creşte într-un ritm mai accelerat, ca să ajungem şi noi la un raport sănătos între veniturile mari şi cele mici, aşa cum e în ţările dezvoltate.

Reporter: Care sunt cele mai active industrii când vine vorba de recrutarea executivilor?

George Butunoiu: IT-ul şi serviciile medicale, în primul rând, fiindcă acestea au crescut puternic în timpul pandemiei. Dar şi producţia, care nu a fost afectată decât marginal, şi acum prevăd o cerere crescută de produse.

Reporter: Care sunt cele mai căutate domenii de către candidaţi? Aţi remarcat o schimbare în opţiunile acestora ca urmare a pandemiei?

George Butunoiu: Nu am observat, sau este încă prea devreme pentru a putea trage o concluzie...

Reporter: Care sunt tendinţele pe care piaţa le urmează în prezent?

George Butunoiu: Revin la ce am spus mai înainte: toate domeniile sunt obligate să-şi ridice productivitatea, să crească ritmul profesionalizării în toate direcţiile, ceea ce înseamnă angajaţi mai puţini dar mai specializaţi. Informatizarea şi tehnologizarea sunt alternativa la lipsa forţei de muncă, la subiectivismul şi capriciile angajaţilor, aşa că direcţia e clară...

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    fals ce zice George!

    numarul angajatilor va atinge maximul istoric post 1990 in conditiile dublarii salariilor fara efect pe inflatie!  

    angajatii si la nivel de fiecare unitate economica vor fi mai multi , nu mai putini!  

    Vremea bataii de joc la adresa mainii de lucru in timp ce patronul isi ia BMW ultimul tip apune!  

    Mana de lucru va fi respectata financiar! ...pentru ca altfel Romania va fi efectiv exsangvinata de TOATA FORTA DE MUNCA avand in vedere fenomenul muncii remote pentru companii din afara tarii!  

    (cu un ton gen "Romani, va ordon ! Treceti Prutul!":D ) : Dublati salariile ! ACUM! E vremea exploziei veniturilor cu efect de antrenare la nivelul intregii economii!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb