SUPLIMENT HR Pandemia a schimbat radical piaţa muncii

Alina Vasiescu
Companii #Resurse Umane / 1 august 2022

Pandemia a schimbat radical piaţa muncii

La doi ani după pandemie, piaţa muncii arată complet diferit faţă de ceea ce era până în 2020, iar cea mai importantă schimbare este adoptarea la o scară tot mai largă a muncii la distanţă. Dacă înainte de anul 2020 cazurile în care companiile permiteau munca remote erau extrem de rar întâlnite, acum numărul locurilor de muncă la distanţă este din ce în ce mai mare, aşa cum arată orice studiu al companiilor de recrutare.

După ce s-au adaptat stilului de muncă de la distanţă, angajaţii au dorit să continue în această formă lucrul, iar cei care sunt acum în căutarea unui job acordă o foarte mare atenţie ofertei de posturi care le permite lucrul de acasă.

În noile condiţii, şi angajatorul pune accent pe performanţa salariatului, fără să mai condiţioneze prezenţa acestuia la birou sau să îi impună un program de lucru fix, acolo unde domeniul de activitate permite acest lucru. Trecerea la stilul de lucru remote a lărgit astfel plaja de candidaţi eligibili pentru anumite posturi, care acum pot fi recrutaţi şi din alte localităţi.

Preferinţa pentru lucrul de la distanţă şi flexibilitate a dus şi la apariţia joburilor cu program hibrid, care presupun prezenţa la birou numai două-trei zile pe săptămână.

Totodată, munca la birou s-a schimbat, şi nu înseamnă doar mai multă flexibilitate, datorită programului de lucru hibrid, ci şi spaţii de lucru reamenajate, care să le ofere mai mult confort angajaţilor şi zone de relaxare. În plus, noua realitate permite ieşiri mai dese în echipe şi întâlniri de lucru în afara biroului.

O altă noutate pe piaţa muncii este accentul pus pe tehnologie. Studiile arată că numeroase companii au adoptat soluţii digitale de HR pentru susţinerea muncii hibride şi de la distanţă, dar digitalizarea a reconfigurat şi procesul de recrutare.

Pe piaţa actuală a muncii, beneficiile extrasalariale ocupă un loc important, iar dacă până în 2020 acestea erau preponderent tichete de masă, bonusuri sau abonamente la clinici medicale, acum au apărut noi tipuri de beneficii/stimulente care privesc aspecte de "well-being", cum sunt sesiunile de consiliere psihologică, yoga, dezvoltare personală.

Conform studiilor, responsabilii de resurse umane trebuie, acum, să susţină dezvoltarea unui model de lucru hibrid centrat pe om, care să ofere experienţe flexibile, să permită colaborarea şi să stimuleze un management bazat pe empatie.

În noua realitate, angajaţii au învăţat să nu mai accepte orice condiţii doar ca să aibă un loc de muncă sau ca să lucreze într-o anumită companie. Ei acordă mai multă importanţă bunăstării personale şi echilibrului între muncă şi viaţa personală. Posibilitatea de a lucra de acasă şi beneficiile extrasalariale sunt, de multe ori, decisive în acceptarea unei oferte de angajare.

Per ansamblu, toate schimbările din ultimii doi ani conturează cadrul pentru anii care vin, în care candidaţii vor fi tot mai educaţi cu privire la piaţa muncii, vor dori transparenţă din partea angajatorului în privinţa ofertei, vor fi tot mai selectivi atunci când vine vorba de un nou job, iar angajatorii care îşi doresc lucrători stabili şi responsabili vor trebui să ţină cont de dorinţele şi aşteptările acestora, respectiv să fie foarte atenţi la modalităţile de păstrare a lor, oferindu-le flexibilitate şi beneficii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "acum au apărut noi tipuri de beneficii/stimulente care privesc aspecte de "well-being", cum sunt sesiunile de consiliere psihologică, yoga, dezvoltare personală."

    ... 

    Am asa ceva si la angajatorul meu de vreo un an. Citesc insa din acest articol ca angajatorul considera acestea ca "beneficii" comparabile cu tichete si alte chestii materiale.... ce prostie.

    HR-ule..... cursurile de wellbeing sunt niste momente de "chiulit" de la programul de lucru, nu le mai considerati "beneficii" ca ele nu vor retine pe nimeni sa isi caute un alt loc de munca. Nu va mai amagiti. Scoateti banul. Cu wellbeing nu retineti pe nimeni la job. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb