SUPLIMENT HR Viitorul resurselor umane în noua realitate

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 28 iunie 2021

Viitorul resurselor umane în noua realitate
Adelina Toader

Transformări de 180 de grade s-au produs în piaţa forţei de muncă, odată cu declanşarea pandemiei de coronavirus. Contextul economic sumbru a proiectat o umbră de instabilitate asupra întregii pieţe a forţei de muncă şi implicit a segmentului de recrutare. Angajaţii şi angajatorii s-au aflat sub presiune şi au fost obligaţi să se adapteze schimbărilor majore survenite în modul de desfăşurare a activităţii. Digitalizarea accelerată a fost procesul cel mai frecvent întâlnit în întreaga societate, iar majoritatea birourilor s-au mutat acasă şi întreaga activitate s-a transferat în virtual. Rezistenţa angajaţilor şi angajatorilor a fost întinsă la capacitate maximă, lăsând urme adânci pe alocuri. Au avut loc disponibilizări masive de personal, mai ales în anumite domenii în care activitatea a fost stopată.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, segmentul forţei de muncă dă semne concrete că îşi revine, potrivit specialiştilor din domeniu. Piaţa a fost inundată cu posturi vacante, iar angajatorii reuşesc destul de greu să găsească angajaţii potriviţi. Aerul schimbării este mai mult decât evident, mai ales în ceea ce îşi doresc candidaţii de la joburile dis­ponibile. Flexibilitatea programului şi posibilitatea de a lucra măcar câteva zile pe săptămână de acasă sunt printre principalele cerinţe ale candidaţilor, care pun un accent mult mai mare pe echilibrul dintre viaţa personală şi locul de muncă. De asemenea, companiile îşi caută angajaţi flexibili şi rezistenţi, oa­meni care să se poată adapta la situaţii neprevăzute, ca o lecţie a ultimului an, când flexibilitatea a fost o calitate foarte apreciată. Procesul de recrutare a trebuit să se adapteze la noul model de "distanţare socială", iar în prezent majoritatea recrutărilor se des­făşoară încă în online. Pe deasupra, piaţa forţei de muncă se în­dreaptă chiar către trecerea la acel viitor al recrutării în care tehnologiile şi inteligenţa artificială au un rol consistent, către un proces de recrutare automatizat, tot mai multe companii alegând roboţi pentru selectarea candidaţilor.

Pe platformele de recrutare, cele mai multe căutări de locuri de muncă din ultimele luni au fost înregistrate pentru domenii precum cel financiar, transporturi sau inginerie. Conform numărului de aplicări, cele mai dorite joburi sunt în domenii precum IT, Administrativ & Logis­tică, Inginerie şi Construcţii, Marketing şi BPO. Mai mult, în HoReCa şi IT, angajatorii se luptă pentru candidaţi şi au revenit la ceea ce făceau înainte de pandemie pentru a câştiga sau a-şi consolida capitalul de imagine - acţiuni de employer branding, creşteri salariale, pachete de beneficii foarte atrăgătoare.

Specialiştii din recrutare susţin că încă este uşor să recrutezi pentru poziţii de entry level, însă pentru joburi de specialişti şi manageri lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Iar ca linie generală, piaţa nu mai este exclusiv în favoarea angajatorilor.

Cei mai mulţi dintre manageri sunt de acord că, deşi scumpe şi uneori dureroase, efectele pozitive ale acestui şoc asupra businessurilor vor fi mult mai multe decât cele negative, multe companii vor ieşi însănătoşite şi întărite, vor aparea oportunităţi noi de business.

De asemenea, jucătorii din industria recrutării consideră că angajatorii vor fi obligaţi să lucreze cu mai puţini anga­jaţi, dar mai bine plătiţi, ridicând productivitatea.

O analiză realizată de ManpowerGroup a arătat că, în ciuda intenţiilor optimiste de angajare, 86% dintre angajatorii români raportează dificultăţi în ocuparea poziţiilor vacante.

De asemenea, având în vedere contextul unei competiţii acerbe pentru talente şi a unor intenţii de angajare favorabile, specialiştii din industrie susţin că succesul organizaţiilor va depinde de modul în care acestea se vor pregăti pentru viitoarele tendinţe din realitatea lui 2021, precum reorientarea strategiei privind talentele prin dezvoltarea competenţelor, asigurarea bunăstării angajaţilor şi consolidarea transformărilor digitale.

Mişcările de revenire de pe piaţa forţei de muncă reflectă, fără doar şi poate, direcţia pozitivă a economiei româneşti odată cu ridicarea restricţiilor şi continuarea planului de vaccinare a populaţiei.

Ne aflăm încă într-o etapă de testare, iar concluziile legate de tendinţele şi perspectivele din piaţa forţei de muncă vor putea fi trase abia spre finalul aces­tui an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Majoritatea recrutorilor bat câmpii.

    1. Munca de acasă NU înseamnă neapărat mai mult timp liber pentru familie ci sclavie in fata monitorului asezat pe un alt birou. Cine crede că vreun angajat din telemunca a câștigat timp liber și flexibilitate se înșeală. 

    2. Apoi, nenorocirea de kurzarbeit, DA, a fragilizat piata muncii din HORECA și servicii, că nu e dispus nici drku sa lucreze pe salariile de mizerie din Romania în astfel de condiții, de azi pe mâine. Banii oricum erau puțini iar noua politica de i-a făcut și mai puțini. 

    3. Romania are in continuare forța de muncă (teoretic) disponibila dar aceasta nu mai vrea să muncească în noile condiții sau nu mai e dispusă sa se adapteze la noua mizerie. Oamenii nu mai sunt neapărat tineri și entuziaști, dispuși să accepte tot bullshitul. 

    Cine a fost băiat deștept s-a retras undeva la țară și-a amenajat un birou acolo si muncește online pentru cine da mai mult, crescând și câteva găini in același timp.

    1. " Cine a fost băiat deștept s-a retras undeva la țară și-a amenajat un birou acolo si muncește online pentru cine da mai mult, crescând și câteva găini in același timp."

      Mare adevar graiesti - in tot ce ai zis!  

      Te salut de la poalele padurii montane din jud Arges! ;)

      Pana cand nu vor pune astia toti banii pe masa ... nu ii vad bine deloc cu interviurile lor pline de BS!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb