SUPLIMENT IC&T Legea 5G, în mâna deputaţilor

Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 mai 2021

Legea 5G, în mâna deputaţilor

Proiectul legii 5G a continuat să nască vii discuţii şi în acest an, în rândul specialiştilor, investitorilor, politicienilor şi oamenilor simpli interesaţi de subiect. Acum, proiectul de lege se află în dezbatere în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor. La începutul săptămânii a expirat termenul de depunere de amendamente la proiectul legii 5G, după ce deputaţii au avut la dispoziţie aproximativ o săptămână pentru studierea proiectului, formarea unei opinii şi depunerea de amendamente. Urmează ca până la jumătatea săptămânii viitoare comisiile de specialitate să înregistreze rapoartele pe marginea proiectului de lege.

Guvernul a aprobat, la jumătatea lunii aprilie, proiectul de lege care prevede că utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizări, care va fi acordată prin decizie a primului-ministru, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Fiecare producător de echipamente şi programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obţinerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuţii în domeniul Comunicaţiilor. Avizul conform al CSAT se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din: a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent; b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului; c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului; d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente. Toate aceste riscuri sunt prevăzute în Memorandumul privind securitatea reţelelor 5G, semnat între Guvernele României şi SUA. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitaţiei 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Statele europene acordă o atenţie tot mai mare implementării tehnologiei 5G, în contextul în care Europa a rămas puţin în urma altor state, precum Australia, China, Coreea de Sud şi SUA. Ţările europene au început să facă demersuri pentru a dezvolta reţelele 5G pe teritoriile lor - Germania, de exemplu, a implementat recent cea mai mare reţea 5G Standalone din Europa. Potrivit estimărilor unui studiu comandat de Ericsson, tehnologia 5G ar putea aduce economiei ţării noastre 7,8 miliarde de euro, până în anul 2025 (din care beneficiile aduse în zonele rurale ar urma să se ridice la 4,7 miliarde de euro), dar este foarte important ca România să dispună de un cadru legislativ predictibil. Investiţiile sunt deosebit de importante în ceea ce priveşte implementarea şi dezvoltarea reţelelor 5G, iar atunci când iau deciziile de investiţii, operatorii de servicii de telecomunicaţii îşi îndreaptă atenţia spre două aspecte esenţiale: preţul licenţelor de utilizare a spectrului (spectrum pricing) şi valabilitatea licenţelor pentru frecvenţele disponibile (license length). Potrivit Ericsson, accesibilitatea investiţiilor este foarte importantă, fiind necesar să existe un mediu cât mai propice pentru investiţii, astfel încât acestea să poată avea un grad bun de rentabilitate (Return of Investment - ROI) şi investitorii să îşi recupereze într-un timp rezonabil investiţiile făcute.

Amintim că un prim proiect de lege, similar cu cel actual, a fost pus în dezbatere anul trecut, însă acesta nu a ajuns să fie aprobat, întrucât a condus la controverse aprinse în piaţa de profil.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor pe marginea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu a respectat toţi paşii procedurali înainte de trimiterea în Legislativ. Adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului la 27 aprilie arată, conform Adevărul.ro: "Instituţia noastră (n.r. Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r. Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. (...) Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare. (...) Menţionăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat proiecte de acte normative care reglementează această problematică. Având în vedere că proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituţiei noastre în vederea notificării la Comisia Europeană şi statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de status-quo prevăzută de actul comunitar".

Deputatul PSD Sorin Grindeanu, fost premier şi fost preşedinte al ANCOM, a reacţionat, replicând, pe pagina sa de Facebook: "După ce, din Opoziţie, USR se bătea cu pumnii în piept cât de pro-american şi pro-european este, acum, la Putere, ne arată fix contrariul! Ministrul Năsui cere azi amânarea dezbaterilor pe legea care blochează participarea Huawei la licitaţia 5G, şocând pe toată lumea! Asta deoarece, ca ministru, a fost de acord cu legea trecută prin Guvern, iar ca membru CSAT a votat pentru acest proiect, trimis apoi la Parlament pentru dezbatere în regim de urgenţă!

Practic Năsui ne transmite că nu dă doi bani pe următoarele fapte concrete:

- Iohannis a semnat în SUA un memorandum pe această temă cu Trump, act care trebuie transpus acum în lege;

- toate statele europene importante au luat deja decizii similare ce elimină companiile chineze din licitiaţiile 5G;

- amânarea legii blochează licitaţia 5G, proiect vital pentru România, din care Guvernul unde Năsui e membru speră să obţină sute de milioane de euro!

Dacă Năsui s-a răzgândit brusc din pricina lobbyului puternic al Huawei, asta e deja treaba procurorilor. Dacă însă nu înţelege despre ce e vorba, îi dau o veste tristă: când eşti prost, nici măcar noile tehnologii nu te ajută să maschezi asta".

Surse politice din coaliţie susţin că solicitarea făcută de ministrul economiei sunt de neînţeles, din moment ce proiectul de lege e deja trecut prin CSAT şi adoptat de Guvern, iar acum a fost solicitată şi procedura de urgenţă, procedură aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 21 aprilie. Prin urmare, procedura de urgenţă a fost aprobată cu şase zile înainte de solicitarea ministrului Economiei, fiind deja sesizate comisiile din Cameră pentru avize şi raport. Pe de altă parte, demersul ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă "societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G". O astfel de adresă, de exemplu, a fost depusă pe 26 aprilie la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În acest document sunt cerute date despre avizele date la nivel de Guvern, eventuale avize şi opinii de la alte instituţii, dar şi prezentarea unui calendar al procesului de adoptare a proiectului, mai subliniază publicaţia citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca parlamentul ar avea demnitate ar denunța imediat drept ilegal, abuziv și neconcurential memorandumul cu SUA în materie de 5G. Ar fi un act de demnitate națională, întrucât acest memorandum anticoncurențial nu are gir democratic, e statuat strict pe căi oculte.

    1. Mai sus a zis o prostie, un ins cu ochelari de cal care nu vede pericolul chinezesc

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb