SUPLIMENT IC&T "Sectorul IT rămâne nezdruncinat în evoluţia sa"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 mai 2022

Gorkem Tursucu

Gorkem Tursucu

(Interviu cu Gorkem Tursucu, CEO TotalSoft)

Evoluţia sectorului IT este o realitate, iar Gorkem Tursucu, CEO TotalSoft, este convins că aceasta nu poate fi schimbată, în ciuda tuturor încercărilor cu care aceast domeniu se confruntă.

Reporter: Pandemie, război, multiple probleme pentru economie, apărute rând pe rând. Cum este afectat sectorul dumneavoas­tră de activitate de acest context?

Gorkem Tursucu: TotalSoft are peste 1.000 de clienţi în 41 de ţări din 4 continente. O mică parte dintre aceştia se regăsesc în zonele afectate de războiul din Ucraina, iar impactul general asupra companiei este nesemnificativ. În acelaşi timp, sectorul IT rămâne nezdruncinat în evoluţia sa, în ciuda diverselor încercări prin care a trecut economia în ultima perioadă. De altfel, şi TotalSoft a înregistrat în 2021 o creştere record de 11% faţă de 2020, acest lucru fiind datorat accentuării tendinţei de digitalizare din piaţă, proces susţinut de pandemia din ultimii doi ani.

Reporter: Atacurile cibernetice îndreptate împotriva mai multor instituţii importante din ţara noastră s-au intensificat în ultimele două luni. Aţi luat măsuri de siguranţă suplimentare?

Gorkem Tursucu: Desigur, în timp, vigilenţa faţă de astfel de atacuri a crescut, dar nu a făcut altceva decât să întărească măsuri de securitate cibernetică deja exis­tente, aplicate în contextul saltului tehnologic din ultimii ani care a vizat trecerea către soluţiile cloud/SaaS.

TotalSoft va dubla investiţia în noi produse şi va continua să inves­tească în platforma cloud de digitalizare care oferă scalabilitate şi fluxuri de lucru personalizate. Aceasta investiţie va include şi o componentă de extindere a măsurilor de securitate cibernetică.

Reporter: Consideraţi că sunt autorităţile pregătite pentru o astfel de situaţie ? Ce ar trebui făcut pentru un plus de siguranţă?

Gorkem Tursucu: Nu ne putem pronunţa asupra gradului de pregătire al autorităţilor în faţa unui asalt cibernetic, dar probabil, ca în orice organizaţie, este loc pentru mai multă atenţie şi prevenţie. Totuşi, cel mai important lucru de reţinut este faptul că instituţiile au dovedit că au capacitatea de a răspunde rapid acestor ame­ninţări, pentru că în final niciun sis­tem nu este impenetrabil.

Reporter: Care sunt oportunităţile aduse de cei doi ani de pandemie pentru sectorul în care activaţi?

Gorkem Tursucu: În loc de generare oportunităţi, aş spune mai degrabă că pandemia a accelerat anumite procese de digitalizare din cadrul companiilor. Acest lucru ne-a permis să iniţiem mai rapid proiecte care puteau oferi mai multă agilitate, flexibilitate şi eficienţă clienţilor noştri.

Însă, în primul rând, de-a lungul pandemiei TotalSoft şi-a asumat un rol strategic, acela de a susţine dezvoltarea şi digitalizarea business-ului românesc. În acest sens, compania şi-a arătat sprijinul faţă de comunitatea de business din România prin oferirea gratuită a soluţiei chatbot Timea, care acoperă 80% din procesele desfăşurate în cadrul departamentului de HR. Totodată, integrarea semnăturii electronice în procesele de HR a permis tuturor să lucreze în siguranţă, remote. La fel de important a fost şi suportul oferit de TotalSoft sectorului medical, automatizând laboratoarele care se confruntau cu o cerere imensă de teste COVID-19 cu ajutorul soluţiei Charisma Medical Software.

Reporter: Există modificări ale raportului cerere/ofertă ?

Gorkem Tursucu: Cu siguranţă a crescut cererea pentru soluţii de digitalizare a proceselor core din cadrul companiilor. Aici vorbim atât de partea care asigură un management eficient al companiei (zona financiar-contabilă, managementul resurselor umane, managementul clientilor, aplicaţii de analiza şi raportare date, etc.), dar şi despre cele ce revoluţionează experienţa clienţilor noştri (chatboti, aplicaţii de Onboarding & Contract Origination, Retail Self-Checkout etc).

Reporter: Ce decizii consideraţi că trebuie să adopte autorităţile pentru a dezvolta ţara noastră din punct de vedere digital şi pentru a reduce decalajele faţă de statele din Uniunea Europeană?

Gorkem Tursucu: Suntem departe de multe ţări europene din punct de vedere al digitalizării, dar se fac paşi importanţi. În ultimii ani am dezvoltat multe proiecte de aliniere a clienţilor noştri la cerinţele legale. Două exemple clare sunt raportarea SAF-T şi facturarea electronică RO e-facturare, ambele fiind proiecte de digitalizare a relaţiilor dintre contribuabilii persoane juridice şi autorităţile fiscale.

Chiar dacă facturarea electronică a fost introdusă cu întârziere în România, evoluţia de la proiectul pilot la obligativitate pentru toate facturile emise, a fost una foarte rapidă.

Reporter: Oferă România un cadru legislativ optim pentru dezvoltarea afacerilor companiei dumneavoastră?

Gorkem Tursucu: România asigură cadrul necesar dezvoltării unui business, atât pe plan local, cât şi la nivel internaţional. Cu toate că există o oarecare incertitudine legislativă, nu considerăm că impactează semnificativ business-ul TotalSoft.

Reporter: Cum a evoluat piaţa din punct de vedere al resursei umane?

Gorkem Tursucu: În aprilie 2022, Gartner anunţa o creştere la nivel global cu 20% a fluctuaţiei de personal. Acest lucru a fost alimentat de aşteptările crescute ale angajaţilor privind disponibilitatea companiilor de a le oferi un mod de lucru hibrid/remote. Totodată, una din trei competenţe necesare pentru un job în 2018 nu mai este necesară în 2022. Toate acestea accelerează tranziţia către o forţă de muncă fluidă şi creşte dificultatea cu care sectorul IT, greu încercat din punct de vedere al resurselor umane, îşi va asigura forţa de muncă necesară pentru extinderea proiectelor. De aceea, un proiect major derulat în ultimii ani este TotalSoft Academies - un program accelerat de carieră în care zeci de juniori şi-au dezvoltat abilităţile în consultanţă şi dezvoltare. Mai mult, compania a adoptat un nou model operaţional care asigură flexibilitatea necesară şi se concentrează pe responsabilizarea echipelor mici numite "misiuni", oferindu-le libertatea să ia decizii, să-şi asume rezultatele şi să ţintească cât mai sus.

Reporter: Ce decizii de business a luat organizaţia dumneavoastră de la începutul acestui an?

Gorkem Tursucu: TotalSoft a lansat, la începutul lui 2022, un amplu program de parteneriat de business, care include atragerea de noi parteneri strategici, de business şi de tehnologie. Compania îşi propune să creeze un amplu ecosistem, mizând pe noua decizie strategică, alături de investiţii în produsele noi şi existente, precum şi extinderea în zona de soluţii cloud/SaaS. Acest amplu program de parteneriat va alimenta creşterea exponenţială din următorii ani şi are ca scop atragerea de parteneri de business (care pot vinde, livra şi oferi suport clienţilor pentru soluţiile TotalSoft), parteneri tehnologici (ce presupune deschiderea platformelor pentru integrări cu diverse soluţii sau integrarea de noi tehnologii în soluţiile existente) şi parteneri strategici (alături de care să promoveze pachete complexe de servicii/soluţii care să crească competitivitatea clienţilor).

Platforma partners.totalsoft.ro detaliază beneficiile Programului de Parteneriat TotalSoft, care ţine cont de resursele şi competenţele disponibile în fiecare companie.

În sprijinul acestui nou program, TotalSoft va dubla investiţia în noi produse şi va continua să investească în platforma de digitalizare pregătită pentru cloud care oferă scalabilitate şi fluxuri de lucru personalizate. Au fost deja lansate versiuni cloud sau SaaS ale mai multor soluţii, precum: ERP, Financial Market Solutions, HCM Solutions, Chatbot, WMS, Onboarding & Contract Origination.

Reporter: Ce cifră de afaceri ati realizat în 2021 şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

Gorkem Tursucu: Anul trecut, TotalSoft a înregistrat o creştere de 11% a afacerilor, până la 25 de milioane euro, un nivel record până în prezent, şi acesta este doar începutul.

Reporter: Ce investiţii urmează să faceţi şi ce buget alocaţi în acest sens?

Gorkem Tursucu: Asa cum am menţionat mai sus, în sprijinul noului program de parteneriate, TotalSoft va dubla investiţia în noi produse şi va continua să investească în platforma de digitalizare pregătită pentru cloud - Charisma EveryWare, care oferă scalabilitate şi fluxuri de lucru personalizate. Au fost deja lansate versiuni cloud sau SaaS ale mai multor soluţii, precum: ERP, Financial Market Solutions, HCM Solutions, Chatbot, WMS, Onboarding & Contract Origination.

Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa în acest an?

Gorkem Tursucu: Sectorul IT va rămâne nezdruncinat în evoluţia sa, indiferent de contextul internaţional sau local. Asta pentru că procesul de digitalizare la nivel de companie sau la nivel de stat nu este reversibil şi poate merge doar înainte. Tot ce ne trebuie este flexibilitate şi agilitate.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb