SUPLIMENT IT&C "Industria IT este favorizată, în aceste momente"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 aprilie 2020

Daniel Ilinca

Daniel Ilinca

(Interviu cu Daniel Ilinca, CEO Softbinator Technologies)

Industria IT este favorizată în aceste momente, când se pune şi mai mult accentul pe tehnologie, ca furnizor de instrumente de lucru şi colaborative, pe soluţii de digitalizare a diverselor tipuri de interacţiuni: între companii, cu clienţii, cu autorităţile, ne-a spus Daniel Ilinca, CEO Softbinator Technologies, într-un interviu. Potrivit domniei sale, companiile de tehnologie care deservesc industriile puternic afectate de criza Coronavirus vor fi şi ele afectate, la rândul lor. "Estimarea noastră este că vom înregistra la nivel de industrie o creştere a cererii şi consumului de tehnologie, mai ales pe unele verticale foarte prezente şi foarte utilizate în această perioada: e-commerce şi retail, edutech, ehealth, gaming", a completat Daniel Ilinca.

Softbinator Tech­no­logies este o companie autohtonă spe­cializată în proiecte de R&D în blockchain şi Inteligenţă Artificială, cu 70 de specialişti IT în cele două birouri din Bucureşti şi Constanţa.

Pe lângă extinderea pe pieţele internaţionale şi planurile de colaborare cu firme locale, Softbinator Technologies mizează şi pe colaborarea cu zona academică.

Reporter: Cum este afectată piaţa de IT&C de criza Coronavirus? Care sunt oportunităţile aduse de această criză pentru sectorul pe care activaţi?

Daniel Ilinca: Industriile sunt conectate între ele de obicei, cu atât mai mult în criză. În principiu, industria IT este favorizată în aceste momente, se pune şi mai mult accentul pe tehnologie că furnizor de instrumente de lucru şi colaborative, pe soluţii de digitalizare a diverselor tipuri de interacţiuni: între companii, cu clienţii, cu autorităţile. Pe de altă parte, sigur, companiile de tehnologie care deservesc industriile puternic afectate de criză Coronavirus vor fi şi ele afectate la rândul lor. Estimarea noastră este că vom înregistra la nivel de industrie o creştere a cererii şi consumului de tehnologie, mai ales pe unele verticale foarte prezente şi foarte utilizate în această perioada: e-commerce şi retail, edutech, ehealth, gaming. Pe termen mediu şi lung, sper că vom vedea şi o creştere semnificativă a proiectelor de transformare digitală în mai multe companii şi industrii, ceea ce ar însemna o actualizare a proceselor şi chiar a producţiei, astfel încât să se poată răspunde mai uşor şi/sau mai rapid solicitărilor clienţilor.

Reporter:Cum s-a modificat raportul cerere/ofertă în ultima perioadă?

Daniel Ilinca: Pentru noi, la Softbinator Technologies, proiectele în derulare şi prospectele au rămas în mare parte neschimbate. Desigur, cu unele ajustări cores­punzătoare situaţiei, în perioada următoare acestea vor continua şi suntem pregătiţi şi să acomodăm posibile noi proiecte.

Reporter: Sunt influenţate proiectele pregătite de dumneavoastră pentru acest an de noua criză?

Daniel Ilinca: Ca pentru orice altă companie, în această perioadă ne ajustăm şi noi proiectele şi predicţiile de dezvoltare pe toate orizonturile de timp. Este posibil ca planurile noastre de angajare, de exemplu, să fie accelerate, iar eforturile de recrutare să fie crescute în aceeaşi măsură. Pe de altă parte, planurile legate de noul nostru sediu, în care ne-am mutat la sfârşitul lui februarie, sunt deocamdată în aşteptare. La fel, ne uităm cu atenţie şi la zona de investiţii în startups şi în cercetare de produs. Este un moment în care vor apărea cu multe idei interesante, cu potenţial, şi vrem să folosim oportunităţile oferite de piaţă în direcţia asta.

Reporter: Care sunt problematicile domeniului şi ce rezolvări vedeţi pentru acestea?

Daniel Ilinca: Estimarea noas­tră este că una dintre cele mai mari provocări pentru industria de tehnologie - şi anume recrutarea de specialişti - se va acutiza, posibil şi în criză, dar mai ales după aceea. Dacă ne uităm la oportunităţile pentru industria noastră, estimarea generală este că vom avea o creştere a cererii, iar pentru ca asta să se transforme în proiecte livrate, vom avea nevoie de mai mulţi oameni. Or, recrutarea în IT era deja o barieră în dezvoltarea industriei şi în răspunsul companiilor la cererea de pe piaţă. Provocarea majoră va fi să continuăm să avem un număr mare de noi angajaţi în industrie, din orice resurse: fie mai mulţi absolvenţi de specialitate, fie programe de reconversie provesională care să implice mai mulţi oameni, eventual din industriile care ar putea avea de suferit pe termen mediu şi lung.

Reporter: Oferă România un cadru legislativ optim pentru dezvoltarea afacerilor companiei dumneavoastră?

Daniel Ilinca: Nu suntem con­strânşi în dezvoltare de cadrul legis­lativ curent într-un mod semnificativ. Ceea ce ne-am dori mai degrabă ţine de sfera politicilor publice, care să se aplice unor domenii sau industrii, astfel încât acestea să fie încurajate sau susţinute să facă apel la tehnologie pentru dezvoltarea proprie. Nu ar fi măsuri care să ne susţină pe noi, sau doar pe noi, ci mai degrabă ar contribui substanţial la creşterea competitivităţii şi eficienţei segmentelor respective. Un exemplu de genul aceasta, la nivel european, este Directiva PSD2, care reglementează standardele în baza cărora se fac plăţile în spaţiul european.

Reporter: Ce cifră de afaceri a realizat compania anul trecut şi ce estimări aveţi pentru 2020?

Daniel Ilinca: Softbinator Tech­nologies este o companie tânără, iar anul trecut am reuşit o creştere de 50% a cifrei de afaceri. Sperăm că anul acesta, în baza modificărilor de structură şi a creşterii numărului de angajaţi, să depăşim 2,5 mil euro.

Reporter: Ce servicii aveţi acum pe piaţă şi care sunt proiectele pe care urmează să le implementaţi?

Daniel Ilinca: Compania noas­tră livrează proiecte pe câteva verticale, pe care noi sperăm să le vedem crescând în continuare: digital banking, educaţie, e-commerce, gaming. Proiectele îşi urmează cursul, iar în condiţiile în care clienţii noştri vor avea o mai mare stabilitate şi predictibilitate pentru proiectelor proprii, sperăm să ne putem extinde proiectele livrate către ei.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în România?

Daniel Ilinca: În acest moment compania se apropie de 70 de angajaţi, în două centre din România, Bucureşti şi Constanţa, şi ne propunem ca în câteva luni să ajungem la 100 de angajaţi.

Reporter: Dezvoltarea tehnologiei vine, din păcate, şi cu noi ris­curi, studiile arătând tot mai multe cazuri de atacuri cibernetice. În ce măsură este pregătită ţară noastră să se protejeze în faţa acestora?

Daniel Ilinca: Conform barometrului european DESI (Digital Economy and Society Index), România se află constant pe ultimele locuri în ce priveşte adopţia de tehnologie, iar în zona de business înregistrăm cel mai mare decalaj faţă de media europeană. Asta înseamnă că majoritatea firmelor româneşti nu sunt pregătite să îşi deruleze business-ul în mediul digital, fie că asta înseamnă să aibă un website şi să interacţioneze cu clienţii prin intermediul lui, să accepte sau să proceseze comenzi online, să accepte plăţi electronice etc. Nu mai discutăm despre procesele interne sau despre relaţia cu autorităţile (aici responsabilitatea pentru digitalizare este în zona oficială). Prin urmare, nici zona de riscuri informatice nu este una de care organizaţiile să fie conştiente sau pentru care să fie pregătite. Cel mai recent exemplu vine din zona publică: chiar zilele trecute au apărut informaţii că un spital a fost victima unui atac cibernetic, care s-a soldat cu plata unei răs­cumpărări. Deşi în cazul companiilor nu vorbim în toate situaţile de date care să fie la fel de sensibile ca în cazul spitalului, este evident că procesul de digitalizare trebuie să aibă o componentă puternică de cybersecurity, care trebuie solicitată, respectiv implementată încă de la începutul proiectelor.

Educaţia este şi ea o componentă importantă aici, atât pentru companie - în conştientizarea şi abordarea riscurilor -, cât şi pentru persoane (angajaţi), întrucât ştim că orice sistem este pe atât de puternic pe cât este cea mai slabă veriga sa.

Reporter: Care sunt caracteris­ticile ce aduc serviciile dumneavoastră în faţa concurenţei?

Daniel Ilinca: Softbinator Tech­nonologies este o companie care face cercetare şi dezvoltare de produs (R&D), dar ne şi implicăm alături de clienţii şi partenerii noştri în dezvoltarea completă de noi componente şi soluţii care să le crească businessul. Suntem în aceeaşi măsură consultanţi pentru creşterea businessului prin soluţii de tehnologie, cât suntem şi dezvoltatori.

Reporter: Ce ar trebui să facă autorităţile pentru ca ţara noastră să se dezvolte din punct de vedere digital şi să reducem decalajele faţă de statele din Uniunea Euro­peană?

Daniel Ilinca: Probabil că pasul cel mai important îl reprezintă digitalizarea administraţiei publice. Asta va genera încredere în interacţiunea firmelor (şi a persoanelor) cu administraţia şi va încuraja companiile să îşi crească prezenţa online, dar şi alte componente ale businessului bazate pe tehnologie. Mai mult decât eficientizarea administraţiei, credem că digitalizarea administraţiei publice ar fi un semnal clar des­pre direcţia în care se poate îndrepta societatea şi un model de susţinere a creşterii economice, prin creşterea productivităţii şi competitivităţii companiilor.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am spus in postarea mea anterioara (care nu a fost publicata)

    1 singur lucru: 

    Este evidenta afirmatia din titlu (deci nu era necesar sa scriem 2 pagini despre ceva EVIDENT, decat daca trebuie sa publicam) ceva de genul "soarele e pe cer deci e ziua". 

    Scuze ca am revenit.

    CU stima 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb