SUPLIMENT IT&C / MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ŞI COMUNICAŢIILOR: "Noile tehnologii inteligente, efect benefic asupra modului de trai şi al calităţii vieţii societăţii civile"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 aprilie 2020

"Noile tehnologii inteligente, efect benefic asupra modului de trai şi al calităţii vieţii societăţii civile"

Problematica din domeniu IT&C naşte multe întrebări şi răs­punsuri. Dincolo de păreri şi previziuni, foarte importante sunt precizările oficiale. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) ne-a oferit mai multe răspunsuri, la întrebările care frământă piaţa în această perioadă. Evident, nu putea fi ocolit subiectul coronavirus, cu tot ceea ce implică el: "Instituţia susţine utilizarea la un grad înalt a serviciilor societăţii informaţionale prin accelerarea procesului de avizare, acreditare şi autorizare a furnizorilor acestor servicii, cât şi încurajarea utilizării pe scară largă a acestor servicii de încredere în cadrul instituţiilor publice. (...) Ca urmare a instituirii stării de urgenţă, s-a înregistrat o creştere a traficului de voce şi date la nivelul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile. De asemenea, a crescut gradul de utilizare a comunicaţiilor electronice şi a serviciilor electronice. Instituţia noastră a creat cadrul legal pentru a da posibilitatea primirii solicitărilor în format electronic şi întreprinde demersuri pentru încurajarea utilizării IT&C pentru solu­ţionarea acestora online".

Suportul legislativ pentru dezvoltarea companiilor din piaţă reprezintă o preocupare pentru MTIC: " În completarea cadrului legislativ existent înainte de instituirea stării de urgenţă, a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice, cu scopul de a întări necesitatea utilizării acestor înscrisuri de către administraţia publică, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor în relaţia cu aceasta. Instituţia noastră face o analiză permanentă în vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ, cu atât mai mult în contextul actual, ţinând cont de necesitatea adaptării acestuia la cerinţele pieţei IT&C, cât şi a creşterii gradului de accesibilizare a serviciilor societăţii infor­maţionale".

Printre multiplele priorităţi ale ministerului se numără şi lansarea licitaţiei pentru reţeaua 5G. În legătură cu acest subiect, reprezentanţii MTIC ne-au transmis: "Instituţia are în vedere definitivarea procedurii pentru monitorizarea accesibilităţii site-urilor web, în conformitate cu prevederile OUG 112/2018. De asemenea, este necesară emiterea cadrului legislativ pentru a asigura aplicarea art. 24, alin. d) din Regulamentul UE nr. 910/2014 cu privire la utilizarea identificării la distanţă, metodă necesară cu atât mai mult în vederea diminuării riscului de infectare cu noul Covid 19. Asigurarea condiţiilor optime pentru lansarea licitaţiei pentru spectrele 5G, respectând condiţiile Memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii de 5 G, semnate în dată de 28.08.2019, la Washington DC. Asigurarea dezvoltării în condiţii de securitate a reţelelor de 5G. Optimizarea cadrului legislativ pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii electronice, în sensul identificării celor mai bune soluţii care să susţină acest domeniu esenţial pentru creşterea calităţii serviciilor. (...) Ca urmare a preocupării permanente cu privire la asigurarea cadrului legal necesar dezvoltării, implementării, susţinerii şi promovării noilor tehnologii, MCSI a propus înfiinţarea Grupului de lucru interinstituţional 5G printr-un memorandum, aprobat în şedinţa Guvernului din dată de 16 mai 2018. Secretariatul grupului a fost asigurat de ANCOM, iar în data de 21 noiembrie 2018 a fost lansată, spre consultare publică, Strategia naţională pentru implementarea tehnologiilor 5G în România. În data de 20 iunie 2019, Guvernul României a adoptat, prin Hotărâre de Guvern, Strategia 5G pentru România. MTIC îşi propune continuarea activităţii prin constituirea unui Grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop analizarea oportunităţilor şi modalităţilor de sprijinire a societăţii civile în procesul de înţelegere a noilor tehnologii, prietenoase cu mediul şi sănătatea, precum şi a procesului de implementare şi promovare a acestora. Strategia 5G pentru România a fost adoptată de către Guvernul României prin Hotărâre de Guvern în data de 20 iunie 2019. În prezent, în România licitaţia pentru alocarea frecvenţelor 5 G a fost amânată. Noile tehnologii inteligente vor avea un efect benefic asupra modului de viaţă şi calităţii vieţii societăţii civile, asupra mediului de afaceri şi asupra activităţii instituţiilor statului".

Piaţa unică digitală a făcut paşi importanţi de la provocare la o realitate consolidată. Piaţa Unică Digitală Europeană a fost consolidată prin cele aproape 30 de invitaţitive legislative şi o serie vastă de iniţiative nelgislative care abordează subiecte precum conectivitatea, comerţul electronic, e-guvernarea, securitatea cibernetică, albafetizarea digital şi dezvoltarea noilor tehnoligii, ne-au spus sursele citate, precizând că activitatea la nivel european din domeniul digital a contribuit semnificativ la adaptarea economiei şi societăţii la procesul de transformare digitală, construind un spaţiu european favorabil dezvoltării şi inovării tehnologice. Obectivul pentru următorii ani este de a nu rata oportunităţile generate de noile tehnologii - 5G, inteligenţa artificială, blockchain, quatum computing, high-performance computing, stimulând astfel economia datelor şi construind o Piaţa Unică Digitală competitivită la nivel global. "În momentul de faţă, se iau toate măsurile pentru a dezvoltă domeniul IT&C, dezoltând strategii în acest sens. De asemenea, sunt multe proiecte în stadiul de implementare care dezvoltă acest domeniu", po­trivit MTIC.

Viitorul domeniului este incontestabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb