SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Recuperarea după această criză va fi foarte anevoiasă şi de lungă durată"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 24 noiembrie 2021

"Recuperarea după această criză va fi foarte anevoiasă şi de lungă durată"

(Interviu cu Andrei Rusu, General Manager Ensana Health Spa Hotels Sovata)

Ensana Health Spa Hotels Sovata înregistrează o creştere de circa 70%, în primele nouă luni ale acestui an faţă de peroada similară din 2020, dar acest lucru nu reprezintă un indicator de luat în seamă, ne-a spus Andrei Rusu, General Manager Ensana. Domnia sa a menţionat, într-un interviu: "Suntem încă tot sub nivelul anilor 2018-2019, cu 10-20%, şi credem că recuperarea după această criză sanitară, economică şi socială va fi foarte anevoiasă şi de lungă durată. Până la sfârşitul anului preconizăm că o să avem o cifră de afaceri de aproximativ 47.000.000, dar acest lucru poate fi influenţat de tot mai mulţi factori".

Reporter: Cum aţi parcurs acest an, până în prezent? Cum arară veniturile la nouă luni şi cu ce cifră de afaceri estimaţi că veţi finaliza anul?

Andrei Rusu: Cu urcuşuri şi coborâşuri! Cu un început de an timid în care încă nu se ştia ce fel de servicii avem voie să le oferim turiştilor, cu o vară puternică în care mulţi români au ales să-şi petreacă perioada de concediu în ţară, fără restricţii majore pentru hotelurile balneare şi cu vouchere de vacanţă încă neutilizate pe piaţă. Acum stăm iarăşi în faţa incertitudinii cu ce se va întâmpla după 23 noiembrie, când aceste restricţii vor fi prelungite sau eliminate. În momentul de faţă nu avem niciun fel de predictibilitate cu ce se va întâmpla, ba din contră au început ameninţările din partea clienţilor cu datul în judecată pentru impunerea certificatului verde la momentul cazării în hoteluri.

Veniturile la nouă luni arată bine faţă de anul trecut, dar aceste cifre nu pot fi comparate. Un an 2020 în care mai multe luni am fost închişi total cu activitatea sau restricţionaţi cu utilizarea capacităţii de cazare, a restaurantelor şi a piscinelor - care, în situaţia hotelurilor balneare, coincide cu pierderea posibilităţii folosirii resurselor naturale pentru tratament - nu poate fi luat în calcul pentru a compara anul actual. Faţă de anul trecut putem spune că avem o creştere de aproape 70%, dar acest lucru nu reprezintă un indicator de luat în seamă. Suntem încă tot sub nivelul anilor 2018-2019, cu 10-20%, şi credem că recuperarea după această criză sanitară, economică şi socială va fi foarte anevoiasă şi de lungă durată.

Până la sfârşitul anului preconizăm că o să avem o cifră de afaceri de aproximativ 47.000.000, dar acest lucru poate fi influenţat de tot mai mulţi factori: în primul rând de măsurile de combatere a pandemiei, apoi de creşterea galopantă a preţurilor din energie, de lipsa forţei de muncă din acest sector, de creşterea preţurilor la toţi furnizorii, de lipsa voucherelor de vacanţă începând cu anul viitor, iar toate aceste lucruri se vor simţi în puterea de cumpărare a turiştilor din România.

Reporter: Ce grad mediu de ocupare aţi avut anul acesta?

Andrei Rusu: Anul acesta am reuşit să atingem un grad de ocupare de 50,5% comparativ cu 38% - anul trecut. În continuare, gradul de ocupare al hotelurilor este foarte scăzut, deoarece încrederea turiştilor în modul de comunicare al autorităţilor este foarte mică. Momentan, foarte multă lume aşteaptă şi îşi amână rezervările să vadă ce se va întâmpla cu aceste restricţii legate de certificatul verde.

Reporter: Care sunt provocările de pe această piaţă?

Andrei Rusu: Ne confruntăm cu aceleaşi provocări de care se loveşte fiecare antreprenor din România:

- creşterea alarmantă şi galopantă a preţurilor din energie - noi deţinem unităţi hoteliere cu o capacitate mare de cazare, care şi în situaţia în care nu o să avem turişti o să trebuiască să menţinem o temperatură de consevare în clădiri şi acest lucru nu o să fie uşor;

- creşterea preţurilor carburanţilor - pe de o parte acest lucru duce la creşteri de preţuri din partea furnizorilor, iar pe de altă parte la scăderea posibilităţilor de a călători din partea turiştilor;

- lipsa acută a forţei de muncă din acest sector economic - nimeni nu mai vrea să lucreze într-un domeniu unde sunt atât de multe restricţii şi unde nu este sigur locul de muncă pe termen mediu sau lung;.

- creşterea termenelor de livrare pentru toate produsele cu care lucrăm, niciun furnizor nu-şi mai asumă riscul să facă stocuri de marfă pentru a putea face faţă cererii - regula de baza a devenit primul venit primul servit, restul să aştepte;

- stabilitatea politică pentru a crea stabilitatea economică - fără o direcţie clară dată de către autorităţi mai mult încurcă decât ajută (este foarte important să avem semnale clare şi consecvente în piaţă pentru a putea să ne facem planuri şi pentru a ne putea dezvolta).

Reporter: Ce investiţii aţi făcut sau aveţi în plan?

Andrei Rusu: Anul acesta am reuşit să finalizăm renovarea unui etaj complet din cadrul Hotelului Sovata, iar începând cu 1 noiembrie continuăm acest proiect cu renovarea a încă trei etaje din cadrul aceluiaşi hotel. Până la începutul sezonului de vară din anul 2022 sperăm să avem finalizată această investiţie de aproximativ 2.500.000 de euro şi să putem pune la dispoziţia turiştilor noştri 112 camere nou renovate.

Pe această cale dorim să le mulţumim clienţilor noştri pentru răbdarea de care au dat dovadă în aceste perioade greu încercate şi sperăm că şi anul viitor să ne bucurăm de aceaşi încredere pe care o acordă staţiunii Sovata, care este o staţiune în plină dezvoltare şi merită să fie vizitată de cât mai mulţi turişti.

Reporter: Mulţumesc!

Beneficii şi tratamente pentru cei care merg

la Sovata

Sovata a fost menţionată pentru prima dată ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 a devenit staţiune balneară. Staţiunea Sovata are câteva caracteristici ce-i conferă calitatea de unicat în rândul staţiunilor balneare din ţară şi din străinatate:

În centrul staţiunii se află cel mai mare lac helioterm din Europa: Lacul Ursu

Supranumit "Marea Moartă a Transilvaniei", deoarece la adâncimea de 18 metri Lacul Ursu atinge salinitatea de 300 g/litru, salinitate pe care o întâlnim la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă. O altă caracteristică importantă a acestuia este aceea că are o dublă stratificare: termică şi salină. La suprafaţa lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii şi câteva pâraie, strat cu temperatură scăzută vara, circa 25 de grade Celsius. Acest strat focalizează razele soarelui asemenea unei lentile, către straturile cu salinitatea crescândă spre adâncime, astfel încât stratul de la adâncimea de circa 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, în timpul verii atinge temperaturi foarte mari, de până la 45 de grade Celsius. Căldura înmagazinată de la soare în timpul zilelor de vară este împiedicată să scadă de către stratul de apă dulce de la suprafaţă. În luna iunie acest efect este de obicei maxim: o persoană imersată în apă va simţi o temperatură maximă în zona picioarelor, pentru ca ea să scadă uşor spre torace, în timp ce la nivelul umerilor, gâtului este de doar 25 de grade Celsius. Astfel, se obţine un efect intens de gimnastică vasculară paralel cu efectul de relaxare musculo-articulară intensă, dar şi o eficientă protecţie cardio-vasculară în zona cordului şi, mai ales, a capului, prin stratul răcoros de la suprafaţă.

Apa sărată hiperconcentrată a lacului este extrem de benefică în tratarea multor afecţiuni

Această apă ameliorează inflamaţiile articulare, reface mobilitatea corpului în totalitate, reechilibrează endocrin în caz de hipofuncţie tiroidiană, ovariană, suprarenaliană, dar şi metabolic, în caz de artrită urică sau creştere ponderală. "Efectul antiinflamator şi de scădere a durerilor musculo-articulare are o remanenţă neobişnuită de circa 6 luni - 1 an postsejur. Motivul pentru care mulţi dintre turişti se întorc an de an este, de obicei, constatarea dispariţiei miraculoase a unor dureri cronice vechi de mulţi ani, rămase după traumatisme, accidentări, operaţii, sau ameliorarea de lungă durată a durerilor reumatice la cei veniţi din zone cu umiditate crescută. Creşterea fertilităţii feminine, însă, este efectul pentru care staţiunea Sovata şi-a câştigat renumele internaţional încă din anii 1970", subliniază medicul balneolog Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Aer foarte pur şi vegetaţie abundentă

În zonă nu există poluare indus­trială. În plus, aerul de la Sovata este bogat în aeroioni negative, mai ales în zona Lacului Ursu şi a salbei de lacuri mai mici de pe acelaşi masiv de sare (Lacul Mierlei, Aluniş, Roşu, Verde). O altă curiozitate este vegetaţia extrem de abundentă în ciuda solului sărat. Oriunde pe glob unde există masive de sare, vegetaţia din zonă este săracă sau zona este complet aridă, deşertică. La Sovata coexistă aerul pur, apa sărată, masivele de sare vizibile chiar la suprafaţă pe alocuri şi vegetaţia extrem de abundentă şi verde chiar şi iarna. Climatul de aici este de cruţare, sedativ, caracterizat de variaţii foarte mici ale temperaturii, precipitaţiilor, umezelii, vitezei vântului, presiunii atmosferice, ceea ce face ca sejurul să detensioneze intens psihicul şi să combată oboseala cronică.

Infrastructura staţiunii este complet refăcută din anii 2009

Complexul hotelier Ensana (parte a lantului Health Spa European Ensana), compus din hotelurile recent renovate Sovata, Brădet, Ursina şi lacurile Ursu, Aluniş, Paras­chiva, beneficiază de două baze de tratament ultramoderne, în care se aplică tratamente cu calitate de brand reprezentate de apa sărată hiperconcentrată şi de nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase din Lacul Ursu. Aceşti factori naturali de cură specifici staţiunii Sovata asigură succesul de durată al tratamentelor aplicate pentru boli reumatologice, infertilitate feminină, boli dermatologice (psoriazis) si pentru boli respiratorii. În plus, programelor terapeutice li se adaugă şi cele preventive, pentru o mare varietate de afecţiuni.

Tratamente pentru creşterea imuntăţii

Ansamblului de proceduri respiratorii, cură de teren, îmbăierea în Lacul Ursu, se adaugă alte modalităţi generale de creştere a imunităţii generale. Există câteva modalităţi de crestere a imunitatii incluse în programul de la Ensana: băi cu apă sărată hiperconcentrată în bazinele din bazele de tratament Ensana şi împachetări cu nămol sapropelic, ambele extrase din Lacul Ursu (împachetări generale/sau parţiale - la organisme astenice), gimnastică în apă şi înot în piscinele cu apă simplă, bazin băi alternante Kneipp, saune de mai multe tipuri, respectiv proceduri tip hidroterapie (duş masaj subacval, băi galvanice 4 celulare şi Stanger, băi alternante, băi cu CO2), masaje medicale de diverse tipuri, inclusiv masaj de drenaj limfatic, electroterapie locală, magnetoterapie cu baleaj, gimnastică funcţională individuală ce rearmonizează sistemul fascial şi relaxează musculatura încordată, elongaţii subacvale ce destind suplimentar coloana vertebrală şi, consecutiv, cutia toracică. Toate acestea au efect suplimentar de întărire a imunitatii generale, inclusiv prin efect de scădere a stresului psihic datorat climatului sedativ al staţiunii Sovata ce combate insomniile cronice, creşte calitatea somnului şi ameliorează rapid oboseala cronică.

Programe de recuperare pentru persoanele care au suferit de Covid-19

Cei care rămân cu sechele la nivelul sistemului pulmonar în urma afecţiunilor provocate de Covid-19, poţi beneficia de programe de recuperare, la Sovata, care includ: gimnastică individuală de tonifiere a muşchilor respiratori şi creşterea mobilităţii cutiei toracice, exerciţii de respiraţie şi educarea respiraţiei, înot terapeutic şi exerciţii fizice în apă, oxigenoterapie simplă apoi forte, aerosoli şi pulverizaţii la camera de sare cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu. "Concentraţia mare de sare NaCl din apă, prin efect intens antiinflamator şi antihistaminic, va scădea hiperreactivitatea bronşică, prin scăderea inflamaţiei şi a tendinţei la alergizare. De asemenea, la toate acestea se pot adăuga împachetări cu nămol pe zone mici, pentru stimularea imunităţii, electroterapie decontracturantă şi analgetică la nivel cervical, dorsal şi lombar, hidroterapie şi drenaj limfatic de activare a circulaţiei", subliniază dr. Suzana Pretorian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb