SUPLIMENT TABAC - ADRIAN POPA, BAT: Contrabandiştii - singurii câştigători pe piaţa ţigaretelor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

"Atât industria legală a ţigaretelor, cât şi bugetul de stat au pierdut în favoarea contrabandiştilor", a declarat Adrian Popa.

"Atât industria legală a ţigaretelor, cât şi bugetul de stat au pierdut în favoarea contrabandiştilor", a declarat Adrian Popa.

Piaţa ţigaretelor a fost, anul trecut, puternic afectată de o serie de factori, printre care se numără deprecierea leului cu peste 14%, în comparaţie cu 2009, în condiţiile în care acciza este denominată în euro, ne-a spus Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs pe Europa de sud-est al "British American Tobacco" (BAT). Creşterea accizei medie cu 31% faţă de anul precedent şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale reprezintă alte două obstacole care au înfrânat activitatea producătorilor de ţigarete de pe piaţa noastră. De aseemenea, scăderea pieţei legale cu 26,6% comparativ cu 2009, ajungând la 22,7 miliarde ţigarete şi nivelul contrabandei, care a înregistrat, în 2010, o medie de 27% din consumul total, însumând peste 8,7 miliarde ţigarete, au influenţat negativ producţia şi comercializarea de ţigarete.

În aceste condiţii, potrivit lui Adrian Popa, "atât industria legală cât şi bugetul de stat, care ar fi putut încasa suplimentar, anul trecut, un miliard de euro (acciza + TVA) au pierdut, singurii câştigători fiind contrabandiştii".

Principalul obstacol îl reprezintă contrabanda cu ţigarete venite din ţările vecine, non EU, în care nivelul de accize este mult mai mic decât în România, ne-a declarat domnul Popa, adăugând: "Reprezintă o concurenţă neloială şi ilegală, scăpată de sub controlul statului, care produce pagube extreme la bugetul de stat, în jur de un miliard de euro anual".

Adrian Popa consideră că implicarea autorităţilor în vederea combaterii acestui fenomen a condus la efecte semnificative: "Deşi cu o oarecare întârziere, acţiunea a avut un impact simţitor, pe fondul unor schimbări legislative importante şi al unor măsuri operaţionale ferme. Astfel, în luna noiembrie 2010, nivelul contrabandei cu ţigarete a scăzut cu aproape la 22,8% din total consum, conform studiului de piaţă efectuat de compania < Novel Research >. Chiar dacă media nivelului de contrabandă rămâne ridicată, am resimţit o revigorare a volumelor vân-dute.

A fost o bătălie câştigată, dar războiul este departe de a fi fost tranşat".

Potrivit domniei sale, soluţia este simplă şi la îndemână: "Ordinul comun al miniştrilor de finanţe şi administraţiei din 22 februarie 2010, privind constituirea Grupului de lucru pentru elaborarea Planului strategic naţional de combatere a traficului ilicit cu ţigarete în perioada 2010-2012, a fost pus în practică, la sfârşitul lunii mai fiind finalizată strategia. Din păcate, aceasta nu a mai fost aprobată de cei doi miniştrii. Chiar dacă jumătate din măsurile pro-puse în aceasta au fost implementate prin OUG 54/2010, este absolut necesară aprobarea ei formală şi publicarea în Monitorul Oficial".

BAT finanţează cu 134 milioane euro un program european de combatere a contrabandei

BAT a încheiat, anul trecut, un acord de cooperare cu Comisia Europeană şi cu statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea comerţului ilicit cu tutun. În baza acestuia, BAT va coopera cu Comisia Europeană şi cu autorităţile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene. Acordul urmăreşte colaborarea într-o serie de domenii şi prevede finanţarea de către "British American Tobacco" cu 200 milioane de dolari (134 milioane de euro), pentru a sprijini această iniţiativă în următorii 20 de ani. "BAT îşi doreşte să sprijine guvernele statelor membre UE în lupta împotriva contrabandei la nivel internaţional, deoarece atât interesele legitime ale industriei, cât şi cele ale guvernelor sunt, în prezent, serios afectate de comerţul ilicit", ne-a precizat Adrian Popa, menţionând că pierderile totale suferite de UE şi statele membre, ca urmare a comerţului ilicit cu ţigarete, se ridică la ordinul miliardelor de euro în fiecare an.

British American Tobacco" este al doilea cel mai mare producător de tutun listat la bursă, având brand-uri vândute în peste 180 de pieţe şi peste 60.000 de angajaţi.

Cele mai importante branduri globale includ "Dunhill", "Kent", "Pall Mall" şi "Lucky Strike".

Primele operaţiuni ale companiei au avut loc în urmă cu 14 ani. BAT România Trading comercializează mărci precum "Dunhill", "Vogue", "Kent", "Lucky Strike", "Pall Mall" şi "Viceroy".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb