SUPLIMENT WELLNESS / FLORIAN SERAC, TURISM FELIX SA: "Turismul de relaxare, în trend ascendent la Băile Felix"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 10 februarie 2020

"Turismul de relaxare, în trend ascendent la Băile Felix"

Turism Felix S.A., investiţii de 50 de milioane euro în piaţa balneo şi wellness

Reporter: Cum a evoluat piaţa de Wellness şi SPA din ţara noastră şi care au fost factorii care au influenţat parcursul pieţei?

Florian Serac: După anii 1990 părea că declinul staţiunilor balneoclimaterice din România este garantat, din cauza infrastructurii îmbătrânite, a curelor prea lungi adresate în special persoanelor vârstnice, a celor care veneau cu bilete de tratament subvenţionate şi a neputinţei de a-şi diversifica ofertele.

Demersul firesc pentru câteva staţiuni, printre care şi Băile Felix, a fost modernizarea unităţilor de cazare, adaptarea ofertelor conform noilor abordări şi campanii de promovare menite să atragă un public mai tânăr, care preferă odihna şi activităţi de agrement (piscine). În plus, au început să se asigure mai multe tipuri de servicii şi activităţi destinate oamenilor sănătoşi care caută noi destinaţii de petrecere a concediilor, vacanţelor şi a zilelor de la finalul săptămânii.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale turismului de spa din ţara noastră?

Florian Serac: În zilele noastre, oamenii sunt preocupaţi de menţinerea sănătăţii şi doresc să-şi continue obiceiurile atunci când călătoresc. Din acest motiv aleg destinaţii de vacanţă unde îşi pot menţine sau îmbunătăţi starea de bine, elimină stresul, se echilibrează emoţional, se detoxifică şi sunt răsfăţaţi. Această schimbare a determinat dezvoltarea turismului de wellness.

Izvoarele termale din Băile Felix sunt utilizate în mod tradiţional pentru scopuri medicale şi terapeutice, însă preocuparea pentru a valorifica această resursă în turismul de wellness a dus la implementarea în cadrul centrelor de Tratament Balnear şi Wellness&SPA ale Turism Felix S.A. a procedurilor de relaxare cu apă termală: Duş Vichy, Duş Scoţian, Duş Caracalla, Duş Subacval, Baie cu alge şi săruri minerale, Baie relaxantă cu alge şi uleiuri esenţiale, Băi de plante, Băi Cleopatra.

Interesul crescut pentru întreţinere, prevenirea îmbătrânirii şi înfrumuseţare, a condus la accelerarea cererii pentru tratamente anti-aging non invazive.

De asemenea, s-au implementat programe anti-aging cu produse ale celor mai importante firme din domeniu, aceste pachete bucurându-se de un interes mare în rândul turiştilor, în special al celor străini.

Reporter: Putem vorbi de ţara noas­tră ca destinaţie de wellness?

Florian Serac: Piaţa turismului de Wellness&SPA din România este în creştere, însă mai are mult până să ajungă la nivelul ţărilor cu tradiţie în domeniu.

Reporter: În ce măsură este căutată ţara noastră pentru serviciile balneo de către turiştii străini?

Florian Serac: România se bucură de o poziţionare geografică privilegiată, cu un relief variat. Cercetările hidrogeologice au confirmat faptul că România deţine al treilea potenţial geotermal din Europa, cele mai multe resurse cu ape geotermale se află în ves­tul României. Aceşti 3 factori - poziţionarea geografică, climatul şi structura geologică - explică bogăţia extraordinară a factorilor terapeutici naturali din România. Bogăţia acestor factori naturali a reprezentat premisa dezvoltării staţiunilor balneoclimaterice de interes naţional şi cu renume internaţional.

Numărul turiştilor străini care au venit în România şi implicit în Băile Felix în anii 70-80, participanţi în cadrul programului de turism social, a scăzut continuu după anii 1990, însă creşterea duratei de viaţă şi îmbătrânirea populaţiei Europei ar putea conduce la creşterea atractivităţii staţiunilor balneare româneşti la nivel european.

Balneoterapia şi tratamentul balnear se află printre preferatele turiştilor străini pentru tratarea afecţiunilor aparatului locomotor. Hotelurile Turism Felix S.A. prezintă elemente de atractivitate pentru turiştii străini: calitatea serviciilor de cazare, alimentaţie publică, tratament balnear şi agrement; preţurile accesibile comparativ cu alte staţiuni din Europa; apropierea de aeroporturile importante din zonă - Oradea, Debrecen, Cluj-Napoca, Timişoara -; profesionalismul personalului hotelier, vorbitor de limbi străine; infrastructura modernă şi facilităţile de acces.

Reporter: Cum a evoluat cererea din partea consumatorilor de terapii wellness?

Florian Serac: Turism Felix S.A. a reu­şit să crească atractivitatea staţiunii ca destinaţie turistică atât pentru tratamentul balnear, cât şi pentru turiştii din grupa de vârstă mai tânără, prin crearea şi dezvoltarea serviciilor de Wellness& SPA şi agrement.

Dacă acum câţiva ani se putea observa la Băile Felix o cerere mai mare pentru pachetele de tratament balnear, urmată de pachetele de odihnă şi cele de weekend, în ultimii ani proporţia s-a inversat, primul loc fiind ocupat de turismul de relaxare, respectiv Wellness&SPA.

Reporter: Cum au evoluat tarifele pachetele turistice pentru destinaţiile balneo?

Florian Serac: Creşterea cheltuielilor a dus la majorarea tarifelor, urmare a majorării preţului alimentelor, a necesităţilor de dotare, a creşterii nivelului impozitelor şi taxelor locale şi creşterea cheltuielilor cu angajaţii. Cu toate acestea, prin efortul de dotare, amenajare şi structurare, Turism Felix S.A. a crescut tarifele în ultimii 4-5 ani cu mai puţin de 15%.

Reporter: A crescut segmentul turismului balnear odată cu introducerea voucherelor de vacanţă?

Florian Serac: Da, dar nu mai mult de 12-15%.

Reporter: În ce măsură se reabilitează centrele de tratament consacrate şi cât de interesaţi sunteţi de astfel de investiţii?

Florian Serac: Staţiunea balneoclimaterică Băile Felix se bucură de prestigiu şi tradiţie în rândul staţiunilor din România, deoarece Turism Felix S.A. a înţeles că investiţiile masive în infrastructură, adaptarea ofertelor turistice pentru a răspunde noilor realităţi şi campaniile de promovare eficiente pot elimina prejudecăţile conform cărora staţiunile balneare din România sunt destinate exclusiv pensionarilor care doresc să facă tratament.

Reporter: Ce investiţii aveţi în plan?

Florian Serac: Continuarea politicii investiţionale s-a concretizat printr-un vast program de modernizare, reabilitate şi extindere a capacităţii de cazare, de alimentaţie, tratament balnear şi agrement.

Turism Felix S.A. a reuşit în ultimii 15 ani să-şi realibiliteze peste 90% din activele deţinute. Astfel, au fost modernizate, în ordinea finalizării lucrărilor, complexurile hoteliere Nufărul, Termal, Internaţional, Ştrandul Apollo-Felix, precum şi complexul Poieniţa, care a fost adus de la 2* la 3*, iar complexul Mureş a fost reabilitat.

Suma totală investită în aceşti ani depăşeşte 50 milioane euro.

De asemenea, în 10.10.2015 a fost lansat pe piaţă complexul Lotus Therm Spa&Luxury Resort, unicul complex termal de 5 stele din România. Investiţia a fost realizată prin efortul susţinut de cei cinci acţionari: SIF Transilvania Braşov, SIF Oltenia Craiova, SC Turism Felix SA, SIF Muntenia Bucureşti şi SIF Moldova Bacău şi se ridică la 29.3 milioane euro.

Prin inaugurarea Lotus Therm Spa&Luxury Resort, turismul balnear din Băile Felix a intrat într-o nouă etapă. Complexul a devenit în scurt timp o destinaţie preferată pentru vacanţe, relaxare, tratament balnear sau evenimente corporate. Serviciile premium, profesionalismul angajaţilor şi dotările de ultimă generaţie duc la un grad anual de ocupare de aproape 80% şi la numeroase premii primite:

✓ Hotelul anului în turismul balnear 2019-2018-2017-2016 (TopHotel Awards)

✓ Locul 1 pe regiunea Banat şi Crişana în Top 50 Hoteluri de Business 2019-2018

✓ Marele Premiu al categoriei Cel mai bun Hotel de 4* sau 5* cu bază de tratament balnear (Premiile Turismului Balnear şi SPA din România)

✓ Finalişti la categoriile Best SPA Hotel şi Best MedSPA (Termalia Awards 2019)

✓ Spa-ul anului 2018 (TopHotel Awards)

✓ Best SPA Hotel (Termalia Awards 2018)

✓ Best Hotel Website (eTravel Awards 2018)

✓ ESPA Innovation Awards 2017

✓ Deschiderea hotelieră a anului 2016 (TopHotel Awards)

✓ Premiu de Excelenţă 2015 (Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turis­tică din România în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului

Reporter: Ce facilităţi de wellness puneţi la dispoziţia turiştilor ajunşi la dumneavoastră şi în ce locaţii?

Florian Serac: Orientarea de wellness a dus la crearea unor noi activităţi balneare. La curele balneare terapeutice bazate strict pe componenta medicală (terapeutic şi de recuperare) s-au adăugat cure profilactice şi terapii de relaxare, înfrumuseţare şi refacerea echilibrului minte - corp - spirit.

În staţiunea Băile Felix, hotelurile cu baze de tratament proprii s-au adaptat noilor tendinţe prin amenajarea şi dotarea unor zone speciale pentru terapiile Wellness (saune, săli de fitness, zone de relaxare, etc) şi completarea ofertei balneologice cu produse şi servicii complexe de obţinere a stării de bine.

Servicii: Salină cu 3 tipuri de sare (sare de Praid, sare marină, sare de Himalaya), saună cu infraroşu, saună umedă, cameră de gheaţă, cameră de relaxare, fântână de gheaţă, duş-aventură.

Terapii: Împachetare cu ciocolată, masaj Luxury Gold, masaj cu pietre vulcanice, masaj cu beţe de bambus, masaj de relaxare cu uleiuri esenţiale, masaj detoxifiant, masaj anticelulitic, masaj drenolimfatic, masaj reflexogen, masaj capilar, masaj Sensorial Candle, masaj clasic, ritual- semnătură, baie termală cu lapte şi miere, baie cu alge şi săruri minerale, duş Ciclonic, duş Vichy, Baie Caracalla, terapii de remodelare corporală, tratamente faciale, tratamente anti-aging.

Reporter: Care sunt principalele provocări pe acest segment?

Florian Serac: În Wellness&SPA e importantă educaţia continuă, respectiv dezvoltarea personală şi profesională a terapeuţilor, datorită terapiilor inovatoare care apar pe piaţă.

Reporter: De când activaţi pe această piaţă şi cum aţi încheiat anul trecut din punct de vedere financiar?

Florian Serac: Turism Felix S.A. se poziţionează pe piaţa turismului balnear românesc printre cei mai mari competitori. Istoricul companiei şi capacitatea organizaţiei de adaptare rapidă la schimbările intervenite pe piaţă demonstrează un management performant. Promovarea standardelor înalte de calitate a serviciilor de cazare, alimentaţie, tratament balnear şi agrement şi certificările internaţionale deţinute, precum ISO 9001:2015 (recertificare 2018), oferă societăţii o imagine favorabilă şi credibilitate în rândul clienţilor.

Posibilităţile variate de distracţie şi relaxare, amenajarea zonelor destinate distracţie în familie şi numeroasele evenimente organizate, atrag tot mai mulţi turişti la hotelurile şi ştrandurile Turism Felix S.A.

Perspectivele pentru societatea Turism Felix S.A. sunt optimiste, deoarece prin intermediul produselor şi serviciilor complete şi complexe s-a reuşit atragerea unui public tânăr care apreciază serviciile de Wellness&SPA, familii tinere cu copii şi evenimente de business, segmente care cresc an de an. Oferta atractivă şi diversificată de terapii Wellness& SPA a atras după sine şi o nouă categorie de personal înalt calificat, Turism Felix ajung în 2019 la un număr de aproape 1100 de angajaţi.

Veniturile totale şi profitul aferent anului 2019 se încadrează în procentul de creştere influenţat de tichetele de vacanţă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb