SUPRAVEGHEREA BANCARĂ EUROPEANĂ STRIGĂ CATALOGUL: "România!", "Absent"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 decembrie 2013

"România!", "Absent"

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) nu au participat timp de aproape un an de zile la reuniunile Consiliului de Supraveghere din cadrul Autorităţii Bancare Europene (European Banking Authority - EBA), potrivit documentelor întocmite la finalul fiecăreia dintre aceste întâlniri. Consiliul Supraveghetorilor (CS) reprezintă principalul for decizional al EBA, rolul său fiind să ia toate hotărârile cu privire la politicile autorităţii, se arată pe pagina sa de internet.

În dreptul ţării noastre este trecut, drept reprezentant, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Ultima întâlnire a membrilor Consiului Supraveghetorilor EBA la care ţara noastră a fost prezentă, potrivit minutelor publicate, a avut loc pe data de 12 iunie 2012. În această perioadă, au avut loc 12 şedinţe ale CS, două dintre ele în aceeaşi zi. Pentru opt dintre acestea, există redactate, pe site-ul EBA, minute, care notează absenţa oficialilor BNR. Ultimele minute disponibile sunt cele ale reuniunii din data de 1 iulie 2013, motiv pentru care nu putem să ne dăm seama dacă a fost cineva de la Banca Centrală prezent la vreuna din cele două întâlniri care au avut loc de atunci.

Subiectele care au fost discutate în cadrul şedinţelor desfăşurate în absenţa BNR au inclus proiectul programului de lucru pentru anul 2013 al EBA, manualul Autorităţii pentru managementul situaţiilor de criză, uniunea bancară şi impactul său asupra EBA şi analiza calităţii activelor bancare, potrivit minutelor.

Deşi niciun membru al echipei pe care o conduce nu a participat, timp de cel puţin un an, la reuniunile Consiliului Supraveghetorilor, Nicolae Cinteză pare să fie la curent cu deciziile care se iau la nivelul EBA. Domnia sa a declarat, săptămâna trecută, că Autoritatea a stabilit recent o definiţie a expunerii neperformante care să asigure comparabilitate între ţările membre. Şeful supravegherii din Banca Centrală a explicat că, "după multe discuţii la nivelul EBA", o recomandare, care va fi preluată ca regulament în ţările membre UE, defineşte foarte clar expunerea neperformantă drept orice expunere de peste 90 de zile sau care este improbabil de plătit de către debitor, fără executarea colateralului, indiferent de existenţa unor sume restante sau de numărul zilelor de restanţă.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Băncii Centrale nu ne-au transmis punctul lor de vedere cu privire la participarea ţării noastre la Autoritatea Bancară Europeană.

Printre documentele pe care CS le adoptă se află standardele tehnice, ghidurile, opiniile şi rapoartele, Consiliul fiind, totodată, şi cel care ia decizia finală asupra bugetului Autorităţii Bancare Europene, notează sursa citată.

Consiliul Supraveghetorilor are 29 de membri, respectiv preşedintele EBA şi reprezentanţi ai autorităţilor de supraveghere bancară din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care sunt însoţiţi de oficiali din partea băncilor naţionale, acolo unde este cazul, se mai arată pe site-ul autorităţii.

Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE), Comitetul European pentru Risc Sistemic (European Systemic Risk Board - ESRB), Autoritatea Europeană de Supraveghere a Pieţelor Financiare (European Securities and Markets Authority - ESMA) şi Autoritatea Ocupaţională pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (European Insurance and Occupational Pension Authority - EIOPA) au statut de observatori, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru oficialii autorităţilor de supraveghere bancară din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precizează sursa citată.

Autoritatea Bancară Europeană este o organizaţie independentă a Uniunii Europene (UE), ale cărei obiective constau în menţinerea stabilităţii financiare a uniunii şi protejarea integritatea, eficienţa şi funcţionarea ordonată a sistemului său bancar.

Între acţiunile pe care poate să le întreprindă se numără realizarea de teste de stres asupra instituţiilor de credit din UE.

EBA a fost înfiinţată la data de 1 ianuarie 2011, ca parte a sistemului european de supraveghere financiară (European System of Financial Supervision - ESFS), preluând toate responsabilităţile şi sarcinile Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Curios cum o sa sune raspunsul BNR.

    1. Nu o sa sune nimic...cin' sa-l scrie?

    poate ca este mai bine ca unele adevaruri sa fie discutate/consumate in liniste in spatele usilor inchise, departe de circul presei, din care se castiga ceva audienta pe termen scurt si se poate adduce inconveniente tarii pe termen lung

    Romania este port-stindardul in ceea ce priveste regulamentele prudentiale. Daca s-ar studia letopiseturile am observa ca Tier Core Capital I este mult mai bun decat al altor state de pe malul Dunarii. Daca este vreo neclaritate il intreb pe domnul Draghi. Intai sa rezolve domnul Cinteza cu prezentarea duala nu unda corpuscul, stie domnia sa :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb