Supraveghetorii pieţei: Clienţii AIG din ţara noastră pot să stea liniştiţi

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2008

Supraveghetorii pieţei: Clienţii AIG din ţara noastră pot să stea liniştiţi

Reuters: AIG ar putea fi următorul gigant american care se prăbuşeşte

Expunerea Aegon faţă de Lehman Brothers valorează 265 milioane euro

Clienţii din ţara noastră ai AIG Life Asigurări România, Societăţii de Asigurări AIG România şi AIG Fond de Pensii nu vor fi afectaţi de problemele grupului de origine americană, potrivit autorităţilor de reglementare în domeniu. După ce banca americană Lehman Brothers a anunţat falimentul, iar Merrill Lynch a fost preluată de Bank of America pentru 50 de miliarde de dolari, analiştii internaţionali citaţi de agenţia de ştiri Reuters au apreciat că societatea de asigurare AIG ar putea fi următorul gigant american care se prăbuşeşte.

Potrivit unor analişti, un eventual faliment al AIG va afecta serios preţul petrolului: "AIG are un impact mai mare asupra preţului petrolului în acest moment decât Arabia Saudită", a declarat Larry Grace, analist pe probleme de energie al Kim Eng Securities Hong Kong, citat de Reuters. În deschiderea şedinţei bursiere de la New York acţiunile AIG au scăzut cu aproape 70%, iar capitalizarea bursieră valora cu circa 90% mai puţin faţă de începutul anului.

Problemele AIG au alertat autorităţile din ţara noastră care au trimis comunicate de presă pentru liniştirea clienţilor subsidiarelor din ţara noastră ale AIG. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), "AIG Life Asigurări România SA" şi "Societatea de Asigurări AIG Româ­nia" SA respectă reglementările în vigoare în privinţa solvabilităţii şi a lichidităţii.

"În primul semestru 2008, cele două companii au înregis­trat profit. Totodată, cele două companii au încheiate contracte de reasigurare cu mai mulţi reasigurători, procentul de risc reţinut în cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus", informează comunicatul CSA.

Grupul AIG este prezent pe piaţa pensiilor private din ţara noastră prin intermediul companiei "AIG Fond de Pensii" SA, care administrează fondul de Pensii Administrat Privat AIG. Compania are drept acţionar majoritar "AIG Life Asigurări România" SA.

Veştile îngrijorătoare referitoare la grupul american AIG şi anunţul asigurătorului olandez Aegon potrivit căruia expunerea faţă de banca falimentară Lehman Brothers valorează 265 milioane euro (371 milioane dolari) au alertat autoritatea de reglementare în domeniul pensiilor private din ţara noastră.

Aegon a încheiat un parteneriat cu Banca Transilvania prin intermediul căruia s-a înfiinţat o societate de administare a pensiilor private. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a ţinut să precizeze prin intermediul unui comunicat că situaţia de pe piaţa financiară americană nu pune în pericol piaţa pensiilor private din România. "Dificultăţile de ordin financiar prin care trec marile instituţii financiare din SUA prezente, într-o formă sau alta, pe piaţa pensiilor private din România, nu aduc atingere fondurilor de pensii administrate privat sau contribuţiilor participanţilor" informează CSSPP. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contribuţiile participanţilor sunt "puse la adăpost" de orice dificultăţi prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau acţionarii acestora.

În plus, nicio operaţiune cu activele fondului nu poate fi efectuată fără acordul depozitarului, instituţie care răspunde solidar cu administratorul în faţa participanţilor şi care este supravegheată şi controlată de către BNR, linişteşte CSSPP clienţii administatorilor ai căror acţionari au probleme.

CSSPP utilizează şi alte elemente pentru siguranţa sistemului de pensii private din România printre care auditarea situaţiilor financiare, obligaţia de transparenţă şi raportare, raportul actuarial, provizionul tehnic, activitatea permanentă de supraveghere şi control desfăşurată de către CSSPP adaugă comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar fi bine sa nu patim si cu asigurarile aig cum am patit cu f.n.i.noi facem imprumuturi bancare sa ne asiguram o pensie privata la batrinete ca sa platim 2400 ron pe an facem eforturi mari .daca cred ca e o pacaleala mai bine sa ne returneze bani depusi pina acum fara dobinzi decit sa pierdem tot.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb