SURSE: CE se aşteaptă ca ţara noastră să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor din PNRR

V.G.
Politică / 18 noiembrie 2022

CE se aşteaptă ca ţara noastră să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor din PNRR

Actualizare Marcel Boloş: "O bulversare a sistemului nostru de apărare naţională nu cred că e potrivită"

"Să vedem cum vom reuşi să manageriem discuţia dintre Comisia Europeană şi forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuţiile cu Comisia şi a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis. Dacă privim la situaţia actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare naţională nu cred că este potrivită", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, relatează Digi24.ro.

---

Comisia Europeană se aşteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei sistemului public de pensii, care va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată ale ţării în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), au declarat astăzi surse din cadrul Executivului comunitar, informează Agerpres.

Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul de pensii, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019), potrivit surselor.

"Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului României precizează că 'Un scop al noii legi trebuie să fie menţinerea cheltuielilor totale cu pensiile publice (inclusiv toate schemele existente de pensii publice) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB", au precizat sursele citate.

Ele reamintesc că aprobarea PNRR-ului României stipulează jaloanele şi ţintele, obligatorii din punct de vedere juridic, legate de diferite reforme şi investiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a primit plăţile corespunzătoare.

Sursele au mai spus că, potrivit Anexei la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a PNRR-ului României, data limită pentru noua lege a pensiilor este primul trimestru din 2023, urmând ca evaluarea îndeplinirii acestui jalon să fie realizată de Comisie în contextul solicitării celei de-a patra cereri de plată.

Sursele Comisiei precizează de asemenea că un jalon special, care are ca termen limită sfârşitul acestui an, este legat de revizuirea pensiilor speciale, care includ şi pensiile militare.

Acest lucru este parte a reformei generale a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR-ului României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestui jalon va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată, conform surselor de la Bruxelles.

La sfârşitul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în urma unor discuţii avute la Bruxelles, s-a ajuns la concluzia că este nevoie să fie făcute ajustări la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), arătând că nu există timp de renegociere, pentru că ar însemna o pierdere de timp şi de resurse.

El a spus de asemenea că s-a discutat de "principiu" despre plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR pentru pensii.

"Am convenit cu doamna preşedintă (Ursula von der Leyen, preşedinta CE - n.r.) ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate", a afirmat premierul.

Duminică, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că pe 31 decembrie se va închide discuţia pe subiectul pensiilor speciale printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii, aprobat de Guvern şi transmis spre adoptare în Parlament, subliniind că reforma pensiilor asumată prin PNRR nu se va face printr-o ordonanţă de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Excrocii la guvernare .. Au inrobit tara pe ani grei pentru trei arginti... Ciuca minte cum respira... Demisia...

    A trebuit sa vina UE sa condiționeze banii de normalizarea pensiilor pe contribuții, nu pe interese !

    In Olanda (ca tot e oaia noastră neagră), un inspector criminalist are 80.000 euro/an cu sporuri și iese la pensie la 55 de ani cu maxim 4000, adică ceva peste jumatate ca leafa.  

    Sa nu bulversam sistemul de aparare acum ? sa mergem inainte , cu pensii speciale , pardon , ocupationale , adica tot o pleasca din moment ce nu ai contribuit la ea. De ce ,adica , n-am primi cei care am fost ocupati cu munca o pensie ...ocupationala ; basca , cea pentru care am contribuit?

    1. Cei care au lucrat in sistemul de aparare au contribuit la fondul de pensii ca si ceilalti pensionari... pensia militara este de serviciu si este mai mica fata de salariu cu 40 la suta.... Asta este adevarul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb