Surse: Grecia reia privatizarea porturilor şi aeroporturilor

Internaţional / 2 mai 2015

Surse: Grecia reia privatizarea porturilor şi aeroporturilor

Grecia va continua în acest an vânzarea unor active strategice precum portul Piraeus, cel mai mare din ţară, şi 14 aeroporturi regionale, în pofida angajamentului anterior al guvernului partidului de stânga Syriza de blocare a privatizărilor, potrivit unor oficiali eleni citaţi de Bloomberg.

Fondul elen pentru dezvoltarea activelor, care vinde active imobiliare, de infrastructură şi alte proprietăţi ale statului, va trimite miercuri investitorilor, inclusiv companiei China Cosco Holding, o ofertă revizuită de vânzare a unei participaţii la Piraeus Port Authority, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Sursele au adăugat că Fondul este mulţumit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro pentru concesionarea a 14 aeroporturi regionale, primită din partea companiei germane Fraport, autorităţile anticipând că tranzacţia va fi finalizată într-o lună.

Autorităţile din Grecia intensifică negocierile cu partenerii din zona euro pentru a ajunge la un acord privind reformele şi deblocarea ajutorului financiar, cel mai devreme în acest weekend.

În luna februarie, ministrul Economiei, George Stathakis, se angaja să renunţe la vânzarea portului Piraeus, chiar dacă în iunie anul trecut cinci grupuri, între care Cosco, Ports America Groups Holding şi Utilco Emerging Markets, îşi exprimaseră interesul să cumpere o participaţie de control.

În prezent, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor intenţionează o modificare limitată a acordurilor de concesionare a aeroporturilor, care să permită autorităţilor statului şi celor locale să păstreze o participaţie mică la acestea şi o anumită implicare în administrarea acestora.

În cazul portului Piraeus, investitorii vor fi invitaţi să cumpere 51% din acţiunile administratorului celui mai mare port din Grecia, în loc de nivelul oferit anterior, de 67%. Totodată, cumpărătorii nu vor avea acces la administrarea serviciilor de feriboat, aşa cum era prevăzut iniţial. Tranzacţia ar putea fi încheiată până la sfârşitul acestui an, potrivit surselor.

Guvernul elen mai intenţionează să vândă o participaţie de 49% la compania Desfa grupului State Oil din Azerbaidjan (Socar), în loc de 66% cât intenţiona iniţial. Autorităţile din Grecia primiseră anterior o ofertă de achiziţie integrală a Desfa, din partea Socar, dar acordul a fost amânat în aprilie, în urma unei investigaţii a Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb