SURSE: Ioan Niculae, urmărit penal în dosarul Romgaz-InterAgro

V.B.
Anticorupţie / 26 iunie 2014

Omul de afaceri Ioan Niculae, fiica, fosta soţie şi o apropiată sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzacţii ce ar fi fost făcute pentru sustragerea de sub sechestru. Mai precis, tranzacţiile ar fi fost încheiate pentru a se evita sechestrarea unor bunuri în dosarul Romgaz-InterAgro, au adăugat sursele.

Astfel, Ioan Niculae, fosta lui soţie, Domniţa, fiica lor, Adina, precum şi Nicoleta Toncea (apropiată a omului de afaceri) sunt urmăriţi pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. Cei sunt audiaţi astăzi la DIICOT, în calitate de suspecţi. Afaceristul este urmărit penal şi pentru instigare la abuz în serviciu, iar în dosar ar fi vizaţi, de asemenea, 8 funcţionari de la Cadastru.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT şi în martie, ca să fie înştiinţat că s-a dispus o expertiză în dosarul în care Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, este învinuit de abuz în serviciu, bănuit că l-ar fi favorizat pe Niculae.

Procurorii DIICOT susţin că Varujan Vosganian (PNL) şi Adriean Videanu (PDL), în perioada în care au fost miniştri ai Economiei (2007-2008, respectiv 2008-2010), ar fi aprobat şi susţinut în Guvern diverse acte pentru sprijinirea intereselor financiare ale lui Ioan Niculae şi ar fi folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC InterAgro SA (firmă a omului de afaceri), producând un prejudiciu de circa 130 milioane dolari.

Pe 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Astfel, 126 de senatori au votat contra urmăririi penale, iar voturile pro au fost 25.

În alt dosar, denumit de presă "Mită la PSD", Ioan Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR (Institutul Naţional pentru Studii de Opinie şi Marketing), toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind, totuşi, definitivă.

Potrivit topului Forbes, Ioan Niculae deţine o avere de 1,2 miliarde dolari, fiind proprietarul grupului InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu (câştigătoarea Cupei României din 2014 şi ocupanta locului secund în Liga I).

Pe 28 mai, Judecătoria Sectorului 1 a pronunţat divorţul afaceristului de Domniţa Niculae, cererea fiind înaintată de Ioan Niculae după aproape 31 de ani de căsnicie. Prin hotărârea luată atunci, magistraţii au respins cererea fostei soţii de a primi 10 milioane de euro din averea proprietarului InterAgro. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb