"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a amânat adunarea anuală a acţionarilor, în condiţiile în care încearcă să anuleze un titlu aflat în proprietatea guvernului, care opreşte practic plata dividendelor, spun surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. Banca ar putea convoca adunarea la finele lunii iunie, faţă de aprilie sau mai, când are loc în mod obişnuit.
În noiembrie anul trecut, Ministerul Finanţelor de la Londra şi RBS - bancă deţinută în proporţie de 81% de stat, au purtat discuţii avansate cu oficialii Comisiei Europene pentru eliberarea instituţiei de titlul "dividend access" care îi oferă statului prioritate la dividende şi a fost văzut ca un obstacol major în calea privatizării. RBS trebuie să negocieze un preţ pentru cumpărarea acţiunii în cauză, iar agenţia care administrează deţinerea statului la RBS informa, în luna noiembrie, că titlul este evaluat de guvern la 1,5 miliarde lire. Amânarea adunării acţionarilor ar permite finalizarea negocierilor dintre părţi, iar orice înţelegere trebuie aprobată de acţionarii minoritari non-guvernamentali. Potrivit surselor, nu este sigur că RBS va ajunge în timp util la o înţelegere cu Ministerul Finanţelor şi Comisia Europeană pentru aprobarea acesteia de către acţionari, în luna iunie.
RBS a fost salvată de la faliment în 2008, printr-o injecţie de capital de 45,5 miliarde lire (75,7 miliarde dolari). Banca a raportat, pentru 2013, cea mai mare pierdere anuală de la momentul salvării sale de către guvern: aproape 9 miliarde lire sterline (15 miliarde dolari), comparativ cu 6,1 miliarde lire în 2012.