SURSE: Six Exchange Elveţia a făcut cea mai mare ofertă pentru Borsa Italiana

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 septembrie 2020

Six Exchange Elveţia a făcut cea mai mare ofertă pentru Borsa Italiana

Piaţa din Zurich, în cursă cu Deutsche Börse şi Euronext pentru Bursa din Milano

Six Group AG, operatorul bursei elveţiene SIX Swiss Exchange, a lansat, ieri, cea mai mare ofertă (neangajantă) pentru preluarea Borsa Italiana, depăşind propunerile rivalilor Euronext NV şi Deutsche Börse AG, confom unor surse citate de Reuters. Una dintre surse a precizat că aceste trei oferte evaluează Borsa Italiana la circa 3,5-4 miliarde de euro (4,15-4,74 miliarde de dolari).

Informaţia vine după ce, vineri, Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a lansat oferta pentru achiziţia grupului Borsa Italiana. Ieri, şi operatorul bursier paneuropean Euronext a informat că, împreună cu banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Intesa Sanpaolo SpA, a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea pieţei din Milano. Euronext, care nu a dat detalii privind valoarea ofertei, a precizat într-un comunicat: "Combinaţia propusă între operaţiunile Borsa Italiana şi Euronext ar crea un jucător cheie pe piaţa de capital a Europei continentale, în cadrul căruia Italia ar genera cele mai mari venituri. Acest proiect transformaţional ar poziţiona efectiv noul grup pentru continuarea construcţiei coloanei vertebrale a Uniunii pieţelor de capital din Europa, sprijinind în acelaşi timp economiile locale".

Şi Deutsche Börse consideră că poate oferi "o valoare ridicată pentru creşterea şi dezvoltarea viitoare a unui grup autonom Borsa Italiana, consolidându-i astfel rolul crucial pentru economia italiană şi pieţele de capital europene".

Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

UE a suspendat termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE-Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel încât băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.

Ieri, LSEG şi Six au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţia publicată de Reuters. Piaţa elveţiană a devenit anul acesta a treia mare bursă din Europa, după venituri, ca urmare a finalizării achiziţiei rivalului spaniol Bolsas y Mercados Espanoles (BME) pe 2,57 de miliarde. Acordul de preluare - care a evaluat întreaga companie spaniolă la 2,8 miliarde de euro - a marcat sfârşitul independenţei Bursei din Madrid, fondată în 1831.

Conform surselor citate de Reuters, oficialii de la Roma doresc ca oferta Euronext să fie preferată în negocierile cu LSE, deoarece astfel statul italian ar avea un cuvânt de spus cu privire la viitoarea strategie şi conducere a Bursei din Milano.

Pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic, iar Roma ar urma să exercite o influenţă majoră asupra MTS, dacă CDP o va prelua alături de Euronext. Autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.

În acest context, ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul de la Roma va utiliza puterea sa specială "de aur" privind activele strategice din ţară ca să se asigure că Bursa din Milano nu va fi vândută către "un ofertant inacceptabil". Potrivit ministrului, Bursa din Milano trebuie să îşi găsească poziţia sa strategică în cadrul pieţei unice şi al zonei euro, "cu parteneri industriali şi financiari care pot susţine şi consolida cel mai bine proiectul unei pieţe unice de capital la nivel european, care conectează toate pieţele şi ecosistemele locale".

Ministerul Economiei din Italia a informat că ofertele pentru Borsa Italiana vor fi examinate de către Guvern şi autorităţile de supraveghere de la Roma.

Potrivit unui scenariu luat în discuţie, Euronext ar deveni proprietarul bursei italiene, iar CDP ar obţine o deţinere din Euronext, la fel şi Intesa, spun sursele. Dacă totul va merge conform planului, Italia vrea ca CDP să aibă la Euronext - care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo - o participaţie de 8%, egală cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations, potrivit surselor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb