TABAC 2013 / OPERAŢIUNEA VAMA Evoluţia dosarelor de corupţie după descinderile din 2011

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 martie 2013

Evoluţia dosarelor de corupţie după descinderile din 2011

La începutul anului 2011, după ce piaţa neagră a tutunului cres-cuse la peste 36%, la graniţele din ţara noastră au avut loc cele mai mari descinderi de până acum, în vederea combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun.

În cadrul operaţiunii de acum doi ani, au fost schimbaţi din funcţie mare parte din poliţiştii de frontieră şi vameşii care lucrau la frontiere precum Siret, Halmeu, Satu Mare, Albiţa, Moraviţa etc.

Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) ne-au prezentat evoluţia dosarelor de corupţie încheiate la vremea respectivă.

Dosarele SIRET, MORAVIŢA ŞI ALBIŢA

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis patru dosare penale, privind infracţiuni săvârşite la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina (Siret), Serbia (Moraviţa, Foeni şi Naidăş) şi Republica Moldova (Albiţa). Sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul DNA, au fost derulate o serie de acte procedurale premergătoare pentru obţinerea de date şi informaţii necesare probării activităţilor infracţionale.

Ca urmare a complexităţii cauzei şi a condiţiilor specifice zonelor de operare, precum şi a faptului că lucrătorii vizaţi erau constituiţi în grupări infracţionale organizate, au fost luate măsuri specifice pentru documentarea cauzelor res-pective: introducerea în cauză de investigatori sub acoperire, interceptări de convorbiri telefonice, instalări de tehnică operativă disimulate în punctele de lucru.

În cadrul acestor activităţi, 160 de poliţişti ai DGA au transcris înregis-trările telefonice şi ambientale efectuate de învinuiţi. Activităţile de supraveghere operativă şi de strângere a probelor s-au des-făşurat pe parcursul a circa 6 luni.

În luna februarie 2011, ca urmare a probatoriului obţinut şi a analizelor efectuate în cazurile aflate în instrumentare, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia Generală Anticorupţie au hotărât declanşarea succesivă a trei acţiuni în punctele de trecere a frontierei (nu a existat posibilitatea desfăşurării simultane a acţiunilor, din cauza numărului mare de forţe implicate în derularea activităţilor procedurale, percheziţii şi mandate de aducere, a faptului că se impunea alocarea unor importante resurse materiale, dar şi pentru că locaţiile respective se află la distanţe mari unele de altele).

Dosarul SIRET

La data de 3 februarie 2011 a fost demarată acţiunea la Punctul de trecere a frontierei Siret, judeţul Suceava, în dosarul penal nr. 316/P/2010. Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DGA au efectuat 62 de percheziţii, atât la domiciliile persoanelor cercetate, cât şi în punctul de trecere a frontierei, şi au dus la îndeplinire 62 de mandate de aducere. În cauză, au fost puse sub învinuire 62 de persoane, între care 57 de lucrători de poliţie la PTF Siret şi 4 lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 59 de inculpaţi (55 poliţişti de frontieră şi 4 lucrători vamali), iar Curtea de Apel Bucureşti a hotărât arestarea preventivă a aces-tora pentru 29 de zile, în sarcina lor fiind reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la PTF Siret a fost cons-tituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali, având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba, în special, de tolerarea traficului de ţigări. Concret, lucrătorii de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru permiterea mituitorilor, introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.

Din probele administrate în faza iniţială a începerii urmăririi penale au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.

Valoarea estimativă a bunurilor şi sumele de bani indisponibilizate se ridică la aproximativ 400.000 de lei.

Urmare a acestor activităţi, în ziua de 26 aprilie 2011, procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus, în dosarul penal nr. 316/P/2010, trimiterea în judecată a unui număr de 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul PTF Siret, judeţul Suceava, precum şi 4 lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret (49 în stare de arest preventiv şi 17 în stare de libertate), în sarcina inculpaţilor fiind reţinute infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată şi constituire/aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.

Dosarul MORAVIŢA, NAIDĂŞ, FOENI ŞI DETA

În zilele de 8-9 februarie 2011, în punctele de trecere a frontierei Naidăş, Moraviţa, Foeni şi Deta (dosarele penale nr. 257/P/2010 şi 269/P/2010), ofiţerii DGA au efectuat 102 percheziţii şi au pus în aplicare 85 de mandate de aducere. Au fost puse sub învinuire 151 persoane, între care 93 de poliţişti de frontieră, 38 lucrători vamali şi 17 suspecţi de implicare în trafic cu ţigări. Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 105 persoane, iar asupra a 51 persoane (22 poliţişti, 15 vameşi şi 14 persoane suspectate de trafic cu ţigări) s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă faţă de 92 de inculpaţi (69 de poliţişti, 21 de vameşi şi 2 persoane suspectate de trafic cu ţigări). De asemenea, instanţa a hotărât cercetarea în stare de libertate a cinci inculpaţi, faţă de care a pronunţat măsura obligatorie de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

În sarcina inculpaţilor au fost reţinute infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată (în cazul poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor) şi dare de mită (pentru persoanele sus-pectate de trafic cu ţigări).

În perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Din probatoriul administrat a fost stabilit faptul că, pentru a trece frontiera cu ţigări de contrabandă, erau percepute "taxe" de aproximativ un euro pentru un cartuş cu ţigări, res-pectiv 50 de euro pentru un bax (conţinând 50 cartuşe), astfel încât, în unele situaţii, se "încasau" sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

Valoarea estimativă a bunurilor şi sumele de bani indis-ponibilizate se ridică la 690.000 de lei (1 kg aur în bijuterii, peste 101.000 lei şi 108.000 euro, 13.000 USD, precum şi sumele de circa 20.000 dinari şi 34.000 forinţi).

La data de 4 mai 2011, procurorii DNA au dispus, în dosarul penal nr. 257/P/2010, trimiterea în judecată a unui număr de 69 de inculpaţi, din care 38 în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta, în sarcina cărora au fost reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată, constituire/aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Dosarul ALBIŢA

La data de 21 februarie 2011, la Punctul de trecere a frontierei Albiţa, ca urmare a dispoziţiei de delegare a procurorilor DNA în dosarul penal nr. 386/P/2010, poliţiştii DGA au pus în aplicare 53 de autorizaţii de percheziţie şi mandate de aducere pentru 48 de agenţi de poliţie de frontieră şi 5 ofiţeri (şeful PTF Albiţa, fostul şef al IJPF Vaslui şi trei şefi de tură).

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva celor 53 de poliţişti de frontieră, ulterior fiind inculpaţi 40 dintre aceştia, în sarcina lor reţinându-se infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, cei 40 de poliţişti de frontieră, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României. În cele mai multe situaţii, aceştia au permis introducerea pe teritoriul Româ-niei a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. Sumele de bani pretinse de poliţiştii de frontieră oscilau între 10 şi 100 euro, respectiv 50 şi 200 lei, iar beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfăşurării activităţilor infracţionale de corupţie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 şi 1.000 de lei.

Actele de corupţie au fost realizate în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită (care, periodic, erau colectate de şeful de tură şi împărţite de acesta la finalul turei de serviciu), activitate cunoscută şi tolerată de şeful PTF Albiţa. Acesta din urmă proteja activitatea infracţională desfăşurată de subalterni, primind, în schimb, diferite sume de bani cu titlu de mită.

În zilele de 22-23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 32 de inculpaţi pe un termen de 29 de zile, iar 8 inculpaţi au fost cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Ca urmare a acestor activităţi, la data de 14 aprilie 2011, procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus, în dosarul penal nr. 386/P/2010, trimiterea în judecată a unui număr de 47 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul PTF Albiţa, judeţul Vaslui, în sarcina inculpaţilor fiind reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

În octombrie 2012, zece inculpaţi din dosarul MORAVIŢA II - condamnaţi la închisoare

În octombrie 2012, zece inculpaţi din dosarul Moraviţa II, acuzaţi de mai multe infracţiuni legate de traficul de ţigări din Serbia, au fost condamnaţi la închisoare de Curtea de Apel Timişoara, sentinţă atacabilă cu recurs. Este vorba de patru poliţişti de frontieră şi şase contrabandişti care, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei, şi-au recunoscut faptele, aşa cum au fost formulate de procurorii DNA prin rechizitoriul de trimitere în judecată. Agentul de la poliţia de frontieră S.D. a primit cea mai grea pedeapsă, respectiv şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. El a fost acuzat de aderare la grup infracţional, luare de mită în formă continuată în 17 acte materiale şi complicitate la contrabandă în formă continuată în alte 15 acte materiale.

Subcomisarul S.D., fost şef de tură la sectorul Poliţiei de Frontieră Foeni 2, a fost condamnat la cinci ani şi şase luni, pentru aderare la grup infracţional organizat şi luare de mită, în trei acte materiale. Agentul M.M. a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional, dare şi luare de mită în formă continuată în două acte materiale.

Agentul M.T., acuzat şi el de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă calificată, ambele în formă continuată, în opt acte materiale, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Alături de ei, şase contrabandişti au fost condamnaţi la închisoare, de la cinci ani şi 10 luni, la patru luni, cu executare.

Creştere constantă a numărului de autodenunţuri

La nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române, a fost constatată o creştere constantă a numărului de autodenunţuri făcute de poliţiştii de frontieră în cazul încercării mituirii acestora de către cetăţeni.

Cel mai elocvent este exemplul unui agent din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, care, în anul 2011, a refuzat o ofertă de 35.000 de euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a facilita unor contrabandişti introducerea în România, în mod ilegal, peste frontiera de stat, a unor cantităţi importante de ţigarete de provenienţă ucraineană. În plus, poliţistul ar fi trebuit să însoţească trans-porturile cu ţigarete până la locul de depozitare şi să găsească cumpărători pentru ţigări. Practic, poliţis-tului i-au fost promişi câte 70 de euro pentru fiecare bax de ţigarete introdus ilegal, astfel că, lunar, omul legii ar fi primit aproximativ 35.000 de euro. Ca urmare a refuzului categoric al poliţistul şi sesizării DGA, cetăţeanul, care a încercat să-l mituiască, a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru dare de mită.

Un alt agent de poliţie de frontieră din cadrul STPF Satu Mare a sesizat DGA - Satu Mare cu privire la faptul că un cetăţean ucrainean i-a oferit 4.800 grivne (echivalentul a 500 euro) ca să nu i se întocmească dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii asimilate contrabandei, să nu i se confişte ţigările şi mijlocul de transport şi să nu i se anuleze viza de intrare în România. Cetăţeanul ucrainean a fost prins în flagrant şi este cercetat în stare de libertate pentru săvâr-şirea infracţiunii de dare de mită.

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) este structura specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor Ministerului Afacerilor Interne, măsurile anticorupţie fiind implementate în conformitate cu Strategia Naţională Anticorupţie. Cooperarea DGA cu celelalte instituţii cu atribuţii în lupta împotriva corupţiei (cum ar fi Direcţia Naţională Anticorupţie sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus-tiţie) a avut şi are rezultate pozitive, DGA având un rol activ în cadrul sistemului naţional anticorupţie, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Instruirile desfăşurate de DGA la structurile centrale şi teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române (PFR) au la bază, potrivit DGA, identificarea unor riscuri şi vulnerabilităţi la corupţie, ţinând cont de cazuistica în domeniu, respectiv implicarea unor poliţişti de frontieră în fapte de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb