TABAC 2014 Metode de trecere ilegală a ţigaretelor peste frontieră şi cazuri

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 24 martie 2014

Metode de trecere ilegală a ţigaretelor peste frontieră şi cazuri

Traficanţii de tutun şi produse din tutun utilizează diverse metode pentru trecerea peste frontieră a ţigaretelor, potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră. Printre acestea se numără:

-metoda "capac", care constă în disimularea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri - îndeosebi cu baza de impozitare mică - tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei;

- metoda "cablului", utilizată în zona frontierei riverane, care presupune trecerea baxurilor cu ţigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă; - "antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, constând în ascunderea pachetelor în diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.) ori utilizarea pereţilor dubli;

- disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipirea acestora pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu;

- camuflarea ţigaretelor în transporturi potenţial periculoase (carburanţi) sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, ce nu permit o verificare eficientă cu echipamente tip RAPISCAN ori cu sondă optică;

- tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor;

- folosirea de şoferi şi mijloace de transport provenind/ înmatriculate în state ale UE, pentru a nu atrage atenţia organelor de control de la graniţa cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia;

- folosirea unor aparate de zbor - motodeltaplan/planor - care sunt modificate pentru transportul baxurilor de ţigarete peste frontieră.

Din cazuistica înregistrată la nivelul IGPF, au fost constatate mai multe modalităţi de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete. Cele mai utilizate sunt traversarea fâşiei verzi de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea poliţiei de frontieră; tranzitarea repetată a frontierei în decursul aceleiaşi zile şi revenirea pe teritoriul românesc în posesia unor cantităţi de ţigarete în limita admisă de lege; disimularea ţigaretelor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; folosirea serviciilor unor firme de transport internaţional de marfă; apelarea la transportatori care efectuează regulat curse externe atât pe spaţiul ex-sovietic (de provenienţă al produselor), cât şi în statele occidentale (pieţele principale de desfacere a ţigaretelor netimbrate), fiind preferate îndeosebi autocamioanele ce introduc în ţară legume, fructe, combustibili etc.; distribuirea mărfii în cantităţi mici la cât mai multe unităţi comerciale, îndeosebi în mediul rural, pentru îngreunarea depistării ţigaretelor de contrabandă de către reprezentanţii instituţiilor financiar-fiscale.

CAZURI

Fabrică de ţigarete care a prejudiciat statul cu 3 milioane euro

Printre cazurile reprezentative semnalate de IGPF, de menţionat este cel în care cooperarea internaţională a dus la destructurarea unei reţele de traficanţi.

În cursul lunii august 2013, în baza acţiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră ieşeni sub coordonarea procurorilor DIICOT, a fost descoperită o linie de producţie de ţigarete, cu 382.099 pachete (mărci diferite) în valoare totală de 3.405.622 lei; 12.354 kg tutun fin-tăiat/mărunţit; 1.941.000 bucăţi timbre; 563.200 blanchete hârtie; 192 role folie pentru ambalat pachete; 158 role foiţă ţigarete; 25 role foiţă aluminiu.

Ţigaretele erau comercializate pe întreg teritoriul ţării, prejudiciul cauzat statului român fiind de aproximativ 3 milioane de euro.

În cauză, s-a dispus măsura arestării preventive pentru 12 persoane, pe o perioadă de 29 de zile.

Fabrică ilegală de ţigarete în Voluntari

Inspectorii vamali au descoperit, în localitatea Voluntari din judeţul Ilfov, o fabrică ilegală de ţigarete şi 276 kg tutun prelucrat ce urma să fie folosit pentru fabricarea ţigaretelor.

Aparatele şi dispozitivele folosite la prelucrarea tutunului şi fabricarea ilicită a ţigaretelor (prese, tocătoare, malaxoare, dispozitive pentru vidat şi lipit pungi), împreună cu cele 276 kg tutun valorează aproximativ 30.000 euro, ne-au spus reprezentanţii ANAF. Autoritatea vamală a reţinut, în vederea confiscării, bunurile respective, iar persoanele implicate sunt cercetate de către organele de poliţie sub aspectul săvârşirii de fapte de natură penală.

Camion ce transporta ţigarete din Lituania

Unul din cazurile prezentate de ANAF a avut loc la data de 27 septembrie 2013, când a fost reţinut un camion ce transporta ţigarete din Lituania, pentru o firmă din Republica Moldova, cu sediul în Serbia. În urma controlului efectuat de inspectorii vamali şi poliţişti din cadrul Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 1.100 de baxuri de ţigarete (550.000 pachete) marca "Airlife", fiind însoţite de documente false. Cazul a fost predat organelor de cercetare penală.

100.000 de pachete cu ţigarete - ascunse în buşteni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Rădăuţi - ITPF Sighetu Marmaţiei, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Dorneşti au descoperit aproximativ 100.000 de pachete cu ţigarete, de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 800.000 de lei, ascunse în interiorul unor buşteni, aflaţi într-un tren de marfă, care a intrat în ţară din Ucraina prin P.T.F. Vicşani.

Cetăţeni ucraineni - reţinuţi cu focuri de armă

În cadrul unei ample acţiuni de combatere a contrabandei cu tutun, desfăşurate la sfârşitul lunii august 2013, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Negreşti Oaş - ITPF Sighetu Marmaţiei au reţinut şase cetăţeni ucraineni şi au confiscat aproximativ 138.000 de pachete cu ţigarete, în valoare de peste 270.000 de euro.

Pentru reţinerea celor implicaţi, care nu s-au supus somaţiilor legale prin voce, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase şapte focuri de armă în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

Şase traficanţi, printre care şi capul reţelei - arestaţi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au destructurat o grupare infracţională axată pe contrabandă cu ţigarete de provenienţă ucraineană, formată din cetăţeni din Ucraina şi România.

În cadrul acţiunilor, au fost confiscate 327 de baxuri cu ţigarete din Ucraina, în valoare de peste 300.000 de euro, şase cetăţeni, patru români şi doi ucraineni, printre care şi capul reţelei, fiind arestaţi preventiv pe o perioadă de 29 de zile.

2.000 pachete de ţigări transportate în spate

Doi maramureşeni au fost reţinuţi în munţi, în data de 8 martie, în Sighetu Marmatiei, la o altitudine de 1.600 de metri, în timp ce transportau în spate, din Ucraina în România, 1.980 de pachete de ţigări.

Toate pachetele au fost confiscate, iar cei doi tineri de 22 şi, respectiv, 23 de ani sunt cercetaţi pentru complicitate la contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Întreaga cantitate de ţigări avea o valoare de aproximativ 17.800 lei.

În prezent, se efectuează cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale, urmând să fie luate măsurile legale ce se impun.

Ţigări de contrabandă de 75.000 de euro, din Ucraina şi Rusia

Peste 34.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, din Ucraina şi Rusia, în valoare de 75.000 de euro, au fost depistate de poliţiştii de frontieră la graniţa de la Rădăuţi.

Doi români şi doi ucraineni au încercat să transporte ţigările şi, ulterior, să le comercializeze pe piaţa neagră de desfacere din ţara noastră.

Marfa era distribuită în şapte colete ascunse într-un microbuz abandonat la 600 de metri de frontieră.

În timpul cercetărilor s-a constatat că autoturismul folosit în activitatea infracţională avea număr fals de înmatriculare, acesta fiind indisponibilizat la sediul poliţiei de frontieră.

7,5 milioane ţigarete - confiscate în Constanţa şi Bucureşti

La începutul lunii martie, în cadrul unor acţiuni complexe pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în traficul ilegal cu produse accizabile, politiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa şi în municipiul Bucureşti.

În urma acestor percheziţii, au fost ridicate, în vederea confiscării, aproximativ 7,5 milioane de ţigarete, precum şi alte produse de contrabandă. În cauză, sunt cercetate 15 persoane, fiind audiate la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Ţigări transportate ilegal cu ajutorul unor câini ciobăneşti

La finalul lunii februarie, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat, în Maramureş, peste 15.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană.

În desfăşurarea acţiunii de contrabandă, unul dintre bărbaţi folosea cinci câini, rasa ciobănesc german, pentru asigurarea zonei şi pentru a semnala apariţia politiştilor de frontieră care executau misiuni pe respectiva porţiune.

Bărbaţii în cauză au trecut prin apa râului Tisa, transportând către un imobil aflat în apropierea frontierei de stat colete voluminoase. În urma inventarierii ţigărilor a rezultat cantitatea de 6.500 de pachete cu ţigări din Ucraina, în valoare de 58.500 de lei.

Ţigări trecute Prutul cu funia

Peste 50.000 de ţigări au fost trecute peste Prut, din Republica Moldova în România, cu ajutorul unei funii.

Astfel, patru cetăţeni români au introdus în ţară două colete ce conţineau 53.340 de ţigări marca Ritm Clasic, în valoare de 24.243 lei. Acestea au fost reţinute în vederea confiscării, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Pastă de tomate, compot şi vin cu... ţigări de Moldova

La finalul lunii ianuarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit peste 5.000 de ţigări ascunse în borcane cu pastă de tomate, compot şi în sticle cu vin pe care un cetăţean din Republica Moldova intenţiona să le introducă ilegal în România.

Numărul ţigărilor care ar fi urmat să fie vândute ilegal se ridică la 5.340, mărcile acestora fiind diferite, iar timbrul fiind de Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor, în valoare totală de 861de lei, în vederea confiscării, iar barbatul implicat a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

10,5 milioane ţigarete de contrabandă din Malta, în Portul Constanţa

În Portul Constanţa Sud Agigea, au fost indisponibilizate, la începutul anului în curs, 10,5 milioane de ţigarete (525.000 pachete), încărcate într-un container şi destinate pieţei negre de desfacere. Produsele fuseseră încărcate în Malta şi aveau ca destinaţie Ucraina.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, documentele mărfii erau falsificate, iar firma destinatară din Marea Britanie este fantomă. Ţigaretele erau marca Ashima şi aveau o valoare de aproximativ 5,25 milioane de lei.

Un caz similar a fost înregistrat în decembrie 2013, când a avut loc o captură de acelaşi calibru, tot în Portul Constanţa. Ţigaretele, mărcile Ashima şi Marble, destinate de asemenea pieţei negre de desfacere, fuseseră încărcate din Malta şi mergeau către Ucraina, şi în acest caz firma destinatară din Marea Britanie fiind una fantomă.

Scafandrul şi caii contrabandişti

Trei bărbaţi, un cetăţean ucrainean şi doi români, au încercat să introducă ilegal în ţară, în primele zile ale lunii ianuarie, ţigarete utilizând animale de tracţiune. Pentru a transporta mai uşor marfa prin apa râului Tisa, cetăţeanul ucrainean era echipat într-un costum de neopren (scafandru), lucru uzual printre contrabandişti.

Captura a avut loc la frontiera Sighetu Marmaţiei, din judeţul Maramureş, bărbaţii abandonând coletele şi fugind către teritoriul statului vecin, în momentul în care au fost somaţi de autorităţi.

În urmă acţiunii, ucraineanul, în vârstă de 22 de ani, a fost prins. Întreaga cantitate de aproape 2.000 de ţigarete, în valoare de 18.000 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

O acţiune similară a fost identificată în zona localităţii Rona de Sus, unde mai multe persoane au fost văzute transportând colete voluminoase cu ajutorul unui cal. Şi în acest caz, cei în cauză au abandonat coletele şi au fugit, în pădurea din apropiere, în momentul în care au fost somaţi de către poliştiştii de frontieră. La faţa locului au fost descoperite un număr de 22 de colete cu ţigarete (10.941 pachete, în valoare de peste 98.000 de lei). În imediata apropiere, pe un drum forestier, a fost descoperit un autoturism marca Peugeot, cu numere de înmatriculare spaniole, iar la puţin timp şi-a făcut apariţia şi un cetăţean român de 20 de ani din Maramureş, pentru a prelua maşina, fiind reţinut de autorităţi. Proprietarul calului are 19 ani şi este domiciliat pe raza judeţului Maramureş.

Microbuz încărcat cu 800 kg de tutun vrac din Bulgaria

Un microbuz condus de un cetăţean bulgar, încărcat cu 800 de kg de tutun vrac neprelucrat, a fost identificat la vama din Giurgiu, de autorităţi. Poliţiştii de frontieră au constatat că tutunul provine de la o firmă bulgărească şi că firma românească pentru care cetăţeanul bulgar a declarat că este destinat tutunul nu există. Persoana în cauză a mai declarat că a fost contactată telefonic de un cetăţean român ale cărui date de identitate nu le cunoaşte, să îi livreze cele 800 de kg de tutun vrac.

Tutunul, în valoare de 3.300 lei, a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor, iar persoanei respective i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării.

Ţigarete ucrainene, descoperite în anexele unei locuinţe

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au desfăşurat, în ianuarie, mai multe acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete în zona de competenţă, în urma cărora au descoperit şi confiscat 29.772 de pachete cu astfel de produse, în valoare de peste 293.000 de lei, trei persoane fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Una dintre capturi a fost realizată pe raza localităţii Straja, din judeţul Suceava, unde a fost identificat un microbuz marca Renault care nu-şi justifica prezenţa în zona.

În momentul în care poliţiştii de frontieră s-au îndreptat spre microbuzul în cauză, şoferul autovehiculului, un român în vârstă de 33 de ani, a fugit de la faţa locului. Microbuzul era încărcat cu 12.280 de pachete cu ţigarete de diferite mărci, în valoare de aproximativ 123.000 lei.

Toată marfa a fost ridicată în vederea confiscării, autoturismul în cauză, în valoare de 16.000 de lei, fiind indisponibilizat la sediul Poliţiei de Frontieră, iar cetăţeanul a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă.

Un alt caz înregistrat în cadrul acţiunii a avut loc în zona Brodina, unde, în cadrul a două anexe ale unei locuinţe de pe raza localităţii Straja, au fost identificate 15 colete cu ţigarete de provenienţă ucraineană (14.072 pachete, în valoare de peste 140.000 lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb