TABAC Focus

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 februarie 2012

Focus

CAZURI

Contrabandă cu deltaplanul în Munţii Maramureşului

În data de 13 noiembrie 2011, la nivelul IJPF Maramureş a fost declanşată o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană.

Pe Vârfu Rotundu din munţii Ignişului, la o altitudine de peste 1.200 metri, poliţiştii de frontieră au observat două persoane de sex masculin care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Lucrătorii au reţinut una dintre persoane - Andrei T., în vârstă de 21 ani. Celălalt bărbat a fugit în pădure, profitând de întuneric şi terenul muntos împădurit.

La scurt timp, a mai fost reţinută o persoană - Andreea T., de 21 ani, care se deplasa către suspecţi cu un autoturism de teren.

Pe timpul acţiunii, a fost observat un aparat de zbor, care la aproximativ 400 m de locul unde au fost reţinute cele două persoane a lansat 10 colete învelite în folie de culoare neagră, după care s-a îndreptat spre Ucraina.

La cercetarea terenului, în zona respectivă au mai fost descoperite încă 30 de colete ambalate în folie de culoare neagră, identice cu cele lansate de deltaplan.

Persoanele în cauză şi coletele au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări. În urma inventarierii celor 40 de colete, s-a constatat că ele conţin aproximativ 20.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 174.000 lei.

Autorităţile au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Ţigări trecute cu caii peste frontieră

În data de 16 noiembrie 2011, în jurul orei 4.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Valea Vişeului, judeţul Maramureş, au observat un grup de persoane şi mai mulţi cai care se îndreptau dinspre linia de frontieră către interiorul ţării, pe o cărare de munte. Evenimentul a avut loc la o distanţă de 2 km de la frontiera de stat, în muntele Serban, la o altitudine de peste 1.700 m. Persoanele transportau cu ajutorul a 17 cai, 148 de colete ambalate în folie de culoare neagră ce conţineau ţigări de contrabandă. Acestea au fost încărcate de pe teritoriul ucrainean, dintr-un camion, după care suspecţii au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, prin zona alpină.

Lucrătorii noştri au procedat la imobilizarea suspecţilor. Pentru reţinerea a cinci dintre ei, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească, potrivit legii, armamentul din dotare, tragând un foc de avertisment în plan vertical.

În urma inventarierii coletelor, s-a constatat că acestea conţin aproximativ 73.710 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 640.000 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării. Persoanele reţinute au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea Vişeului pentru continuarea cercetărilor. A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, intrarea sau ieşirea în/din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat şi iniţierea sau constituirea ori aderarea la un grup infracţional organizat.

Contrabandişti de ţigări reţinuţi cu focuri de armă

În data de 17 septembrie 2011, poliţiştii de frontieră suceveni au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului cu ţigări în zona de competenţă a SPF Siret, ocazie cu care au observat în apropierea frontierei un grup de persoane care se deplasa dinspre Ucraina spre România.

Persoanele în cauză au fost somate verbal de poliţiştii de frontieră, însă au ignorat avertismentul şi au încercat să fugă. Lucrătorii noştri au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de armă în plan vertical, reuşindu-se, astfel, reţinerea a doi cetăţeni români.

În zona în care au fost reţinuţi cei doi, a fost descoperit un microbuz marca "Iveco", încărcat cu 200 de baxuri ce conţineau aproximativ 100.000 pachete de ţigări de diferite mărci de provenienţă ucraineană şi din Republica Moldova. Persoanelor în cauză li s-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Ţigările, în valoare de aproximativ 900.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar microbuzul a fost indisponibilizat la sediul SPF Siret.

Captură de ţigări în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet

În data de 12 iulie, la ora 19.30 s-a prezentat pentru a intra în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, judeţul Dolj, un cetăţean polonez, L.W.K, în vârstă de 43 ani, conducând un autocamion înmatriculat în Polonia. Cu ocazia controlului de frontieră, şoferul a prezentat documentele de însoţire a mărfii, din care a rezultat faptul că transportă, din Atena-Grecia către Letonia, 8.918 cutii cu cafea boabe, având o greutate de aproximativ 17.000 Kg, ambalată în cutii metalice.

Având suspiciuni în ceea ce priveşte conţinutul cutiilor metalice, poliţiştii de frontieră împreună cu inspectorii vamali din cadrul DRAOV Craiova au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autocamionului. Astfel, s-a constatat că în interiorul cutiilor metalice se găseau, ascunse printre boabe de porumb, pachete de ţigări netimbrate marca "Business Royals". Cantitatea estimată depăşeşte 150.000 de pachete de ţigarete de contrabandă.

Ţigaretele descoperite au fost reţinute în vederea confiscării de către Autoritatea Vamală, în conformitate cu prevederile legale, iar poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţeanului în cauză acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă calificată şi prezentarea către Autoritatea Vamală a unor acte nereale, deţinerea de produse accizabile supuse marcării fără a fi marcate peste limita a 10.000 de ţigarete, conform codului fiscal.

METODE

Contrabandiştii utilizează metode tot mai variate pentru introducerea în ţară în mod ilegal a produselor din tutun, potrivit IGPF.

Metodele concrete folosite de traficanţi pentru trecerea peste frontieră a ţigărilor sunt următoarele:

- metoda "capac", care constă în disimularea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri - îndeosebi cu baza de impozitare mică - tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei;

- metoda "cablului", utilizată în zona frontierei riverane, care presupune trecerea baxurilor cu ţigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă;

- metoda "curbei", când este aleasă o zonă în care cursul de apă ce desparte România de ţara vecină face un cot şi se dă drumul unui bax închis ermetic, care, datorită curentului, ajunge pe malul opus;

- "antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, constând în ascunderea pachetelor în diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.) ori utilizarea pereţilor dubli;

- disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu;

- camuflarea ţigaretelor în transporturi potenţial periculoase (carburanţi) sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, ce nu permit o verificare eficientă cu echipamente tip RAPISCAN ori cu sonda optică;

- tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor;

- folosirea unor aparate de zbor - motodeltaplan/planor - care sunt modificate pentru transportul baxurilor de ţigări peste frontieră.

- folosirea de şoferi şi mijloace de transport provenind/înmatriculate în state ale UE, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor de control de la graniţa cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

MODALITĂŢI

Principalele modalităţi de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete, după cum ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sunt următoarele:

- traversarea graniţei prin locurile greu accesibile din zona de frontieră - prin zona alpină, zone împădurite etc;

- tranzitarea repetată a frontierei în decursul aceleiaşi zile şi revenirea pe teritoriul românesc în posesia unor cantităţi de ţigarete în limita admisă de lege;

- disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării;

- folosirea serviciilor unor firme de transport internaţional de marfă (pentru introducerea şi transportul ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României). Contrabandiştii apelează la transportatori care efectuează regulat curse externe atât pe spaţiul ex-sovietic (de provenienţă al produselor), cât şi în statele occidentale (pieţele principale de desfacere a ţigaretelor netimbrate), fiind preferate îndeosebi autocamioanele ce introduc în ţară legume, fructe, combustibili sau şerveţele de hârtie etc.;

- distribuirea mărfii în cantităţi mici la cât mai multe unităţi comerciale, îndeosebi în mediul rural, pentru a îngreuna depistarea ţigaretelor de contrabandă de către reprezentanţii instituţiilor financiar-fiscale.

FRONTIERE

Frontiera maritimă este cea mai activă zonă în care se face contrabandă cu tutun şi produse din tutun, aici fiind reţinută 46,9% din cantitatea totală de ţigări capturate de autorităţi.

Principalele rute folosite pentru traficul cu ţigări sunt China - România - ţări UE şi România - ţările UE (frontiera maritimă) şi Ucraina, Transnistria, Belarus, Federaţia Rusă şi Republica Moldova - România (frontiera de Est, Nord şi Sud-Vest).

La frontiera de Est, sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova (ţigări de calitate inferioară - "Plai", "Doina", "Plugarul", MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice.

La frontiera de Nord, sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, traficanţii - organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării - încercând trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera verde, noaptea.

În judeţele din Sud-Vestul ţării, sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din ţara vecină şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

La frontiera maritimă sunt descoperite, în containere, ţigări contrafăcute sau ţigări de calitate medie sau superioară pentru care se prezintă documente falsificate sau nereale.

Potrivit surselor citate, au fost identificaţi factori de risc în vămile din porturi, zone libere, precum şi în cele terestre şi de călători:

- pe frontiera verde - din cauza profitului foarte mare obţinut de infractori şi a legislaţiei permisive din Ucraina faţă de traficul ilicit cu ţigări precum şi a reliefului muntos (din punct de vedere al situaţiei operative pe cel mai ridicat nivel se situează zona de nord şi cea de sud a frontierei de stat);

- în punctele de trecere ale frontierei terestre şi fluviale - transportul ţigărilor se realizează prin disimularea acestora în camioane de transport marfă sau în mijloacele de transport de persoane rutiere şi feroviare şi bărci pneumatice;

- în pieţele de desfacere - ţigările provenite din contrabandă se comercializează în pieţele din judeţele de graniţă şi în depozite din judeţele din interiorul ţării;

- în portul Constanţa - ţigările provin din China, Port Said şi Dubai, fiind disimulate în containere şi se transmit în vederea comercializării interne şi externe.

MĂSURILE AUTORITĂŢILOR

În derularea acţiunilor de combatere a contrabandei, autorităţile adoptă mai multe măsuri:

- Intensificarea acţiunilor informativ-operative şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depistării întregii reţele de traficanţi;

- Continuarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu bunuri şi în special al celui cu ţigări, prin implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili;

- Monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, care se manifestă în zonele de responsabilitate.

MĂSURI LEGISLATIVE

În privinţa prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, în urma şedinţei CSAT din 28.06.2010 a fost adoptată Hotărârea nr. 69/2010 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, stabilindu-se constituirea la nivel strategic a unui grup de lucru interinstituţional, format din secretari de stat ai instituţiilor din administraţia de stat (Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei) şi structurile Ministerului Public şi ale Serviciului Român de Informaţii. În sarcina acestor structuri au fost stabilite responsabilităţi concrete, conform celor nouă domenii prioritare de intervenţie asimilate obiectivelor prevăzute în hotărâre: prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării produselor energetice, alcoolului şi băuturilor alcoolice, tutun, mărfurilor agroalimentare (care includ fructe şi legume), domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii, transporturilor, turismului, materialului lemnos, forţei de muncă "la negru" şi "la gri".

Analiza activităţilor derulate în formatele de cooperare constituite în baza Hotărârii CSAT nr. 69/2010 a evidenţiat faptul că fenomenul evaziunii fiscale a continuat, şi în 2011, să se manifeste în toate domeniile economiei de piaţă, cu o pondere semnificativă în sfera produselor accizabile, respectiv domeniul produselor din tutun, domeniul produselor agroalimentare şi cel al produselor din alcool. Astfel, unul dintre obiectivele esenţiale ale acţiunilor a fost combaterea evaziunii fiscale în cazul produselor accizabile, încasările din accize crescând cu 10%, în anul 2011 faţă de anul anterior (cu 1.593,5 milioane lei - peste 370,5 milioane euro), în condiţiile în care consumul final efectiv al populaţiei s-a menţinut constant. În anul 2011, încasările datorate îmbunătăţirii acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale vizând produsele accizabile au contribuit la creşterea veniturilor bugetare cu peste 1 miliard de lei.

În urma şedinţei CSAT din 22 martie 2011, a fost adoptată Hotărârea nr. 38/2011 privind cunoaşterea, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional la nivelul porturilor maritime, stabilindu-se constituirea la nivel strategic a unui nou grup de lucru interinstituţional, similar cu cel înfiinţat în anul precedent. Cele nouă domenii prioritare de intervenţie asimilate obiectivelor prevăzute în hotărâre sunt prevenirea şi combaterea infracţiunilor din sfera criminalităţii organizate, a traficului şi comerţului ilegal cu produse intracomunitare, cu mărfuri agroalimentare, produse energetice, prevenirea şi combaterea traficului şi comerţului ilegal cu alcool şi băuturi alcoolice şi cel cu produse din tutun, prevenirea şi combaterea traficului şi comerţului ilegal cu materiale de construcţii şi material lemnos, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, prevenirea şi combaterea utilizării forţei de muncă "la negru" şi "la gri".

Mai mult, în vederea micşorării evaziunii fiscale în aceste domenii de activitate, la începutul anului curent, au fost prezentate Guvernului României unele propuneri de măsuri pentru diminuarea fenomenului de evaziune şi fraudă fiscală şi creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul general consolidat al statului. În acest sens, propunerile s-au concretizat într-un Plan comun de măsuri pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, care stabileşte măsuri concrete în plan operaţional şi legislativ în sarcina instituţiilor de aplicare a legii implicate în lupta împotriva evaziunii fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb