TABAC/CAPTURI ÎN 2011 Poliţia de Frontieră a confiscat 9,26 milioane pachete de ţigări

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 februarie 2012

Poliţia de Frontieră a confiscat 9,26 milioane pachete de ţigări

Poliţiştii de frontieră au reţinut, anul trecut, în vederea confiscării - independent sau în cooperare cu alte instituţii- un număr de circa 9,26 milioane de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 50,5 milioane lei. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 5,7 milioane de pachete, în valoare de aproximativ 33,6 milioane lei, au făcut obiectul contrabandei cu ţigări, după cum ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Totodată, au fost depistate 48 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 435 de persoane.

Capturile de anul trecut au fost similare cu cele din 2010, când structurile Poliţiei de Frontieră au reţinut în jur de 9,12 milioane de pachete de ţigări, în valoare aproximativă de 42,8 milioane de lei (5,42 milioane de pachete, în valoare de circa 30,47 milioane lei, erau ţigări de contrabandă).

În majoritatea cazurilor, ţigările au fost depistate atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările erau achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării.

Mijloacele şi metodele folosite de grupările specializate în transportul şi comercializarea ţigaretelor de contrabandă sunt diversificate, particularizate şi adaptate permanent, atât în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, cât şi de condiţiile concrete de derulare a operaţiunilor.

Persoanele implicate proveneau preponderent din România, Republica Moldova şi Ucraina, acestea fiind sancţionate contravenţional sau fiind cercetate penal, conform prevederilor legale.

Cele mai traficate mărci de ţigări au fost L&M, "Plugarul", "Doina", "Jin Ling", "Ronson", "Marble", "Monte Carlo", "Marlboro".

Potrivit informaţiilor IGPF, la introducerea frauduloasă a ţigărilor de contrabandă sunt folosite toate tipurile de mijloace de transport, 90% dintre acestea fiind autoturisme.

În zona montană, la frontiera cu Ucraina, a fost scoasă în evidenţă folosirea căruţelor şi a cailor pentru transportarea ţigărilor de contrabandă peste frontiera verde şi a bărcilor la frontiera albastră, în principal cu Serbia şi Republica Moldova.

Autoritatea vamală a confiscat 70 de milioane de ţigarete

Autoritatea vamală a confiscat, anul trecut, o cantitate de ţigarete de peste 70 de milioane de bucăţi, din care aproximativ 27 de milioane au fost confiscate ca urmare a controlului vamal efectuat în birourile vamale, circa 20 de milioane - ca urmare a controlului vamal în zonele adiacente frontierei exterioare şi în jur de 22 milioane, în urma controalelor efectuate în trafic, ne-au spus reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit acestora, în urma controalelor efectuate în birourile vamale, aproximativ 6,9 milioane de ţigarete au fost confiscate la frontiera cu Serbia, în jur de 5,99 milioane de bucăţi - la frontiera cu Republica Moldova şi circa 4,345 milioane, la frontiera cu Ucraina. În Portul Constanţa au fost confiscate aproximativ 10,5 milioane de ţigarete.

Autoritatea va-mală a aplicat OUG nr. 54/2010 privind unele mă-suri pentru combaterea evaziunii fiscale, referitoare la magazinele duty-free, precum şi cele referitoare la transportul şi deţinerea ilegală a ţigaretelor prin eficientizarea controalelor la frontieră şi întărirea controalelor pe căile rutiere, ne-au spus reprezentanţii ANAF.

Structurile vamale au avut în vedere formarea şi utilizarea echipelor canine antitabac, urmând ca în acest an să fie întărită colaborarea interinstituţională cu organele poliţiei de frontieră, inspectoratele judeţene de poliţie, DIICOT şi cu brigada mobilă de jandarmi. Un rol deosebit va fi acordat utilizării echipelor mobile şi canine pentru supravegherea şi controlul de specialitate în zonele de frontieră şi în principalele noduri de trafic rutier.

În vederea prevenirii şi combaterii fraudei transfrontaliere, îmbunătăţirii si perfecţionării tehnicilor,metodelor şi abilităţilor de control, ANAF va îmbunătăţi colaborarea cu administraţiile fiscale şi organismele europene, potrivit obiectivelor pe care Autoritatea şi le-a propus pentru perioada 2012-2014: "În acest scop, vor fi extinse sursele de informaţii, concomitent cu îmbunătăţirea calităţii acestora, urmărindu-se schimbul de informaţii atât pe plan naţional, cât şi cu statele membre ale Uniunii Europene".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb