TABAC/NOVEL RESEARCH: Contrabanda - mai mică, în ianuarie, cu două puncte procentuale
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 februarie 2012
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut cu două puncte procentuale, în luna ianuarie anul curent faţă de noiembrie anul trecut, de la 15% la 13%, potrivit ultimelor date ale companiei "Novel Research".
În urmă cu doi ani, în ianuarie 2010, contrabanda atingea un maxim istoric de 36,2%, ca o consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, cu excepţia lunilor iulie şi noiembrie din 2011.
Zonele din estul ţării înregistrează o tendinţă de scădere a comerţului ilicit (cu o scădere semnificativă în Sud- Est), pe fondul scăderii traficului de ţigarete cu timbru moldovenesc.
Vestul este singura regiune ce înregistrează o creştere semnificativă a comerţului ilicit, pe fondul creşterii traficului de produse cu timbru sârbesc.
Nivelul contrabandei cu tutun înregistrat la graniţa cu Serbia aproape s-a dublat, potrivit datelor "Novel" din ianuarie, crescând de la 12,9%, în noiembrie, la 24,1% - în prima lună din 2012. Şi comerţul ilicit de la frontiera cu Ucraina a cres-cut, la 29,1% din totalul pieţei negre, de la 27,1% - nivelul din noiembrie 2011.
Producătorii de ţigarete din ţara noastră consideră că o măsură necesară îmbunătăţirii cadrului legislativ referitor la contrabandă/evaziune ar fi atribuirea unor competenţe clare poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru sancţionarea vânzărilor ilegale în pieţe, târguri sau pe stradă.
O altă situaţie care trebuie clarificată este cea legată de cunoaştere şi intenţie, sunt de părere jucătorii din piaţă, care arată că, în prezent, dacă persoana care trans-portă ilegal ţigaretele declară că nu cunoaşte provenienţa mărfii, nu i se întocmeşte dosar penal şi nu se confiscă vehiculul, pentru că se consideră că nu a existat intenţia de contrabandă.
În 2011, cele trei mari companii din domeniu au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde euro, reprezentând accize şi TVA.
• Gilda Lazăr, JTI:
"Piaţa neagră a scăzut semnificativ pentru că autorităţile au acţionat în mod concertat. După semnalul puternic dat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin care combaterea comerţului ilicit cu ţigarete a devenit o prioritate, legislaţia s-a modificat, a fost emis un ordin comun al Miniştrilor de Interne şi de Finanţe, s-a constituit un grup de lucru şi s-a elaborat un plan strategic de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete. De precizat şi faptul că, datorită eforturilor autorităţilor din Republica Moldova, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc a scăzut. Din păcate, asistăm în momentul de faţă la un fenomen de majorare a contrabandei cu ţigarete provenite din Serbia. Pentru ca piaţa neagră să scadă şi pe viitor, legislaţia trebuie să fie îmbunătăţită în continuare, iar Calendarul de majorare a accizelor publicat în Codul Fiscal să fie res-pectat".
• Adrian Popa, BAT:
"Reducerea pieţei negre determină implicit creşterea sumelor colectate la bugetul statului, prin taxele şi impozitele plătite de companiile din industria tutunului. Pentru exemplificare, potrivit Autorităţii Naţionale a Vămilor, în ianuarie 2012, comparativ cu ianuarie 2011, încasările din acciza la ţigarete au fost cu 42% mai mari. Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, iar dacă s-ar reduce la zero comerţul ilicit cu ţigarete, aproximativ 400 milioane de euro ar intra suplimentar în bugetul statului. Pe viitor, este nevoie ca instituţiile competente să nu lase garda jos, mai ales că reţelele de contrabandişti dovedesc flexibilitate în acţiuni. Astfel, în ultima vreme se observă un reviriment îngrijorător al contrafacerilor. Totodată, autorităţile au semnalat o situaţie nouă: introducerea ilegală de ţigarete - aşa numitele "illicit whites", mărci neconsacrate - pe teritoriul comunitar prin porturile greceşti, acestea ajungând să tranziteze România spre ţările din vest".
• Andrei Vasilescu, Philip Morris:
"Este îmbucurător faptul că începem anul cu o scădere a contrabandei la tutun. Producătorii de ţigarete apreciază semnarea Planului Strategic Naţional de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete în perioada 2012-2014 şi susţin în continuare o abordare integrată. Companiile din industria tutunului vor continua să pună la dispoziţia autorităţilor expertiza dobândită pe alte pieţe şi vor colabora cu instituţiile competente, în vederea combaterii contrabandei. Pe viitor, este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze contrabanda şi evaziunea fiscală deopotrivă. Aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală/contrabandă, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei, ar fi de natură să simplifice procedurile".
link: Culturile de tutun au fost distruse de interese obscure
link: Există o relaxare în derularea acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu tutun
link: Poliţia de Frontieră a confiscat 9,26 milioane pachete de ţigări
link: Nu putem vorbi de diminuarea contrabandei
link: JTI şi-a crescut volumul vânzărilor, anul trecut
link: "Philip Morris" investeşte 1 milion de euro în modernizarea fabricii din Otopeni
link: Modificarea legislaţiei fiscale defavorizează "Taban Trafic"
link: Producătorii de ţigarete au nevoie de legislaţie transparentă şi stabilă