Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, a cărui extrădare în România a fost decisă săptămâna trecută de un tribunal din Insulele Cayman pentru a ispăşi o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fraudă, intenţionează să facă apel împotriva acestei hotărâri, relatează presa locală citată de Mediafax.
Tânjală, condamnat pentru corupţie în România şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, urma să fie extrădat în România din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie, precizează Mediafax.
Magistratul-şef al Insulelor Cayman, Nova Hall, anunţa pe 29 decembrie că Tânjală urma să fie trimis înapoi acasă, în urma hotărârii unui tribunal în acest sens.
Tânjală a fost mutat din centrul de detenţie pentru imigranţi la Închisoarea Northward, în contextul în care acesta intenţionează să facă apel împotriva deciziei de extrădare, potrivit postului Cayman 27 News.
El avea la dispoziţie două săptămâni să se adrese Marii Curţi din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanţă/mandat habeas corpus (un principiu în baza căruia orice persoană are dreptul să ştie de ce este arestată sau de ce este acuzată, după care poate fi eliberată pe cauţiune şi ulterior să compară în faţa unui judecător), în cazul în care considera că este închis ilegal, informează Mediafax.
Fostul politician şi fondator al fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta "Doi şi-un sfert") a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupţie, dar a fugit din ţară, aminteşte sursa citată.
Autorităţile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicaţiei Cayman Compass.
Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, şi abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenţia autorităţilor, potrivit postului Cayman 27 News.
În timpul unei audieri în instanţă, pe 23 decembrie, ofiţerul de imigraţie Brian Ebanks a declarat că autorităţile jamaicane au verificat datele acestuia şi i-au refuzat intrarea în ţară, informează Mediafax.
"Am primit informaţii că intrarea unui cetăţean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman şi ar trebui să merg la Aeroportul Internaţional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui", a adăugat Ebanks.
Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă, informează Mediafax.
"Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice", a spus Mihai Tânjală în instanţă, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viaţa sa în cazul în care ar reveni în România, precizează Mediafax.
Cazul a fost amânat pentru marţi, 29 decembrie, potrivit sursei citate.