Ţara noastră a devenit membră a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură

Mina Irina
Bănci-Asigurări / 14 mai 2017

Logo AIIB (Sursa foto: Wikipedia)

Logo AIIB (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 17:40 MAE salută aderarea României la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură

Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), precizând că hotărârea conducerii AIIB reprezintă o recunoaştere a capacităţii ţării noastre de a participa la promovarea obiectivelor instituţiei financiare vizând susţinerea proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare economică.

România a devenit membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură în urma deciziei luate sâmbătă de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, conform Agerpres.

''Hotărârea conducerii AIIB reprezintă o recunoaştere a capacităţii României de a participa la promovarea obiectivelor instituţiei financiare vizând susţinerea proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare economică. În acelaşi timp, evidenţiază relevanţa României în contextul eforturilor actuale ale statelor din Europa şi Asia de întărire a conectivităţii dintre cele două continente, cărora AIIB le acordă o importanţă specială'', se arată într-un comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută decizia de aderare la AIIB, ''componentă aparte a demersurilor României de promovare a relaţiilor cu ţările din Asia, care constituie un obiectiv al Programului de guvernare''.

MAE consideră că această decizie va oferi ţării şi companiilor româneşti posibilitatea de a accesa mecanismele financiare ale Băncii pentru diversificarea cooperării cu partenerii asiatici în domenii precum energia, dezvoltarea urbană, transporturile, tehnologia informaţiei şi agricultura.

Odată cu admiterea României, prin decizia AIIB au mai primit statutul de membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură Bahrain, Bolivia, Chile, Cipru, Grecia şi Samoa.

AIIB este o instituţie bancară multilaterală de dezvoltare cu sediul la Beijing, înfiinţată în anul 2016, ce urmăreşte cu prioritate susţinerea dezvoltării economice şi sociale în principal în Asia prin finanţarea de proiecte de infrastructură.

Potrivit documentelor sale constitutive, instituţia poate furniza finanţare oricărui membru sau entităţilor de pe teritoriul membrilor săi. Printre ţările europene membre ale AIIB se numără Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia.

(A.C.)

---------

Consiliul guvernatorilor Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) a aprobat, sâmbătă, cererile pentru ca şapte noi state, inclusiv România, să se alăture acestei instituţii înfiinţate de China, astfel că numărul total al membrilor AIIB a ajuns la 77, transmite Reuters.

Cele şapte ţări ale căror candidaturi au fost aprobate sunt: România, Bahrein, Bolivia, Chile, Cipru, Grecia şi Samoa, potrivit Agerpres.

Preşedintele AIIB, Jin Liqun, a declarat: "Extinderea zonelor din care provin statele ale AIIB către Africa, Europa, America de Sud şi Asia arată nivelul angajamentului global al misiunii băncii şi ilustrează progresele înregistrate din momentul în care 20 de state au semnat memorandumul iniţial de înfiinţare a AIIB, cu mai puţin de trei ani în urmă".

Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia.

AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), instituţii financiare dominate de către statele occidentale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Statele europene nu mai au bani?

    1. Nu este vorba despre asta, ci despre rivalități geopolitice. Americanii ne-au spus "sluj" și noi am executat. Nu ne-am înscris în AIIB la început, când am fi putut fi membrii fondatori. Ne-am înscris acum, când ne-au lăsat americanii. Și am ajuns în rând cu Samoa.

      Asa este.

      mai bine mai tarziu decat niciodata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb