Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, s-a întâlnit, astăzi, la Drobeta Turnu Severin cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în cadrul seminarului cu tema "Creşterea competitivităţii regiunii transfrontaliere România-Bulgaria prin inovare şi transfer tehnologic", organizat de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul a declarat: "Proiectele capabile să rezolve anumite dezechilibre în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea economiei sunt proiectele care stau în atenţia mea, ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului. şi cred că ar trebui să fie în atenţia fiecărui minister cu atribuţii în domeniul economic".
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului a menţionat şansa pe care o are ţara noastră să beneficieze de proiecte transnaţionale şi transfrontaliere şi de a colabora cu parteneri de calitate. "Ca şi conducător al unei instituţii care gestionează o serie de programe importante de cooperare teritorială europeană, pot spune că parteneriatul transnaţional joacă un rol deosebit de important în aplicarea politicilor europene atât la nivel local, regional sau la frontierele bilaterale, cât şi pe o scară mai extinsă", a mai spus ministrul Hellvig.
Eduard Hellvig a amintit şi sprijinul deosebit de util al Comisiei Europene în vederea asigurării coordonării procesului de implementare şi pentru identificarea fondurilor disponibile în acest moment, care ar putea fi direcţionate către proiecte cu relevanţă deosebită în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).
"Demersurile iniţiate în această direcţie, până în prezent, sunt apreciabile şi trebuie continuate şi întărite prin promovarea şi conturarea unui Program de Cooperare Transnaţional privind Regiunea Dunării. Iar experienţa ultimului an, din punctul de vedere al expertizei acumulate, poate fi translatată şi către celelalte ţări membre ale Strategiei Dunării", a precizat Eduard Hellvig.
Ministrul a mai adăugat: "Totodată, doresc să subliniez faptul că poziţionarea geopolitică a ţării noastre, dar şi implicarea sa activă determină România să poată aduce valoare adăugată, să îşi asume un rol major şi să fie direct interesată atât de punerea în practică a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cât şi de transpunerea în realitate a unei strategii a UE pentru Marea Neagră".