Ţara noastră va rămâne în Afganistan şi în perioada post-tranziţie

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţeanu, a asigurat marţi, la New York, aliaţii UE şi NATO, de continuarea sprijinului ţării noastre pentru Afganistan în perioada post-tranziţie.

Prezent în Statele Unite (SUA) cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ministrul a precizat că ţara noastră va respecta calendarul Aliat în ceea ce priveşte procesul de tranziţie din Afganistan şi va fi prezentă la încheierea misiunii Forţei Internaţionale de Securitate în Afganistan (ISAF), în 2014.

Aşa cum liderii NATO au decis la summitul de la Chicago, misiunea Alianţei pentru perioada post-tranziţie va consta în consilierea, instruirea şi sprijinirea Forţelor Naţionale de Securitate Afgane, iar contribuţia noastră va fi atât de natură financiară, pentru susţinerea armatei, cât şi de asistenţă, prin programele de asistenţă ale NATO şi UE dedicate instruirii personalului din instituţiile afgane cu responsabilităţi în domeniul statului de drept.

Planul implicării NATO în Afganistan după 2014, care urmează să fie detaliat în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, a fost discutat şi la întâlnirea şefilor statelor majore de la Sibiu.

Sprijin financiar pentru vecinii Siriei

Cu aceeaşi ocazie, Titus Corlăţean şi-a exprimat intenţia de a sprijini financiar statele din vecinătatea Siriei în eforturile de a face faţă valurilor de refugiaţi sosiţi pe teritoriul lor ca urmare a conflictului intern.

Ţara noastră a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului încă din 2002, când s-a alăturat coaliţiei conduse de SUA şi, din 2013 când NATO a preluat operaţiunea ISAF, şi-a sporit gradual contribuţia, menţinându-şi totodată participarea la operaţiunea "Enduring Freedom" a SUA. Cu peste 1800 de militari, suntem printre cei mai importanţi contributori europeni.

În cadrul aceleiaşi deplasări, Titus Corlăţean a reamintit partenerilor europeni importanţa Parteneriatului Estic şi a insistat pentru progrese rapide în domeniile facilitării regimului de vize şi negocierii cu Republica Moldova şi Georgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb