Tărăgănarea noilor tarife la energie termică

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 aprilie 2008

Tărăgănarea noilor tarife la energie termică

Producătorului "Electrocentrale Bucureşti" i s-au lungit urechile aşteptând noile preţuri

ANRE discută de trei luni noua metodologie de calcul privind costurile energiei produse în cogenerare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a aprobat, nici până acum, noile tarife pentru energia termică produsă de "Electrocentrale Bucureşti". Irina Duică, directorul comercial al societăţii, ne-a declarat: "Reprezentanţii Autorităţii ne-au comunicat că vor calcula tarifele şi vor analiza majorarea solicitată de noi după ce apare noua metodologie de calcul privind alocarea costurilor de producere în cogenerare a energiei electrice şi termice. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, întrucât aşteptăm noua metodologie de la 1 ianuarie 2008. Astăzi (n.r. ieri) a fost ultima zi de primire a observaţiilor de la operatori".

Domnia sa ne-a precizat că "Electrocentrale Bucureşti" a solicitat o majorare de 18% a preţului de producere a agentului termic din cauza creşterii cos­turilor de achiziţie a gazelor naturale (inclusiv cea aprobată de ANRE începând cu februarie 2008). Majorarea ar permite producătorului să-şi acopere toate pierderile cauzate de achiziţia combustibilului, al cărui preţ s-a scumpit semnificativ din aprilie 2007, când a fost aprobată ultima ajus­tare de tarif pentru energia termică livrată populaţiei. "Acea modificare a luat în calcul doar nivelul cheltuielilor cu gazele din 2006", ne-a precizat directorul comercial al "Electrocentrale Bucureşti". ANRE a aprobat pentru "Electrocentrale Bucureşti", în primăvara anului trecut, o creştere de la 128,9 la 130 de lei/gcal a tarifului de producţie a agentului termic.

În tot acest răstimp, cel mai mult s-a scumpit gazul importat din Federaţia Rusă. În 2008, procentul importurilor din totalul gazelor consumate lunar de "Electrocentrale Bucureşti" a variat între 26 şi 42%. Restul cantităţilor au fost asigurate, în cote egale, de "Petrom" şi "Romgaz". Tot în această iarnă, s-a majorat semnificativ, cu 41%, costurile "Electrocentrale Bucureşti" pentru serviciul de distribuţi a gazelor consumate, ne-a mai declarat Irina Duică.

Conducerea "Electrocentrale Bucureşti" afirmă că ANRE trebuie să ia rapid măsuri pentru ajustarea tarifului deoarece societatea are datorii mari la furnizorii de gaze naturale. Compania stă foarte prost şi la capitolul încasări de la RADET Bucureşti şi Constanţa. Cele două regii au de plătit peste 13.000 miliarde de lei vechi către producător.

ANRE nu se grăbeşte să ia o decizie nici pentru ajustarea preţului gazelor naturale plătite de consumatorii captivi. Cei doi mari distribuitori şi furnizori de gaze au solicitat o creştere de 8-12% începând cu 1 aprilie, din cauza scumpirii gazelor importate din Federaţia Rusă. ANRE şi-a mai luat un răgaz pentru a calcula noile tarife.

Potrivit unui comunicat al ANRE, autoritatea nu va opera nicio majorare de preţ de la 1 aprilie şi va continua discuţiile cu operatorii. Reprezentanţii autorităţii au solicitat informaţii suplimentare şi elemente justificative pentru cererile formulate de către cei doi furnizori de gaze naturale. În măsura în care documentele prezentate şi situaţia pieţei interne şi internaţionale vor justifica o decizie de modificare a preţului gazelor naturale, aceasta va fi implementată începând cu 1 iulie 2008.

Surse din piaţă susţin că producătorii de energie pe bază de gaze naturale au fost anunţaţi de furnizori că noul tarif pentru gazele importate este, pentru trimestrul II al acestui an, de circa 420 de dolari/1.000 mc. Suma este cu circa 50 de dolari/1.000 mc mai mare decât cea valabilă pentru lunile februarie şi martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb