Analiştii "Target Capital" estimează un preţ ţintă de 18,3 lei/titlu pentru acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL), în următoarele 12 luni, cu 11,16% mai mic faţă de preţul acţiunilor TEL din şedinţa bursieră de vineri, şi recomandă "vânzarea" lor, potrivit unui raport de analiză al casei de brokeraj.
Recomandarea analiştilor "Target Capital" porneşte de la premisa că cererea de servicii de transport de energie electrică este dependentă, în primul rând, de climatul macroeconomic.
Andrei Rădulescu, analist la casa de brokeraj menţionată, este de părere că, pentru perioada următoare, se menţin perspective de evoluţie sub potenţial a economiei interne. Domnul Rădulescu a spus: "Cererea de energie electrică din partea populaţiei va fi influenţată de condiţiile dificile la nivelul pieţei forţei de muncă (pe termen scurt), precum şi de fenomenul de declin demografic (pe termen mediu). Cererea de energie electrică a consumatorilor noncasnici (65% din total) va continua să fie afectată pe termen scurt de evoluţia sub potenţial a economiei. Astfel, previzionam că, în trimestrele următoare, cererea de energie electrică pe plan intern se va situa sub nivelul din 2008 (însă ar putea converge treptat spre acest nivel dacă se va concretiza scenariul de relansare economică). Pe termen mediu previzionăm o creştere a cantităţii transportate de energie pe plan intern la un ritm mediu anual de aproximativ 4%".
Anul trecut, cifra de afaceri a "Transelectrica" a scăzut cu 15% faţă de 2008, la 2,48 miliarde lei. Veniturile din exploatare s-au contractat cu 15%, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au diminuat cu 12%.
Compania a înregistrat, anul trecut, pierderi de 83 de milioane de lei din operaţiuni financiare (veniturile financiare şi cheltuielile financiare au scăzut la ritmuri anuale de 44%, respectiv 45%).
"Translectrica" a încheiat anul 2009 cu un profit net de 6 milioane lei, în scădere cu 85% faţă de 2008.
Adrian Rădulescu este de părere că evoluţia acţiunilor TEL din ultimele luni a fost influenţată în mod pozitiv de factori precum climatul bursier internaţional predominant favorabil, dar şi de stabilizarea politică pe plan intern (care a determinat reluarea acordurilor de finanţare cu instituţiile internaţionale). Cotaţia TEL a înregistrat nivelul maxim al ultimelor trimestre pe 19 aprilie, 21,9 RON (avans de 156% de la minimele din februarie 2009).
"Transelectrica" este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine o participaţie de 73,68%. Fondul Proprietatea are o deţinere de 13,49% din companie, restul de 12,81% din acţiuni fiind tranzacţionate liber pe bursă.
Recent, Guvernul şi-a anunţat intenţia de vânzarea a unei noi cote din acţiunile "Traneselectrica" prin Bursa de Valori Bucureşti, ca să obţină lichidităţi.
1. LASATI-O MAI MOALE
(mesaj trimis de IORDACHE în data de 25.04.2010, 23:02)
SPECIALISTII ASTIA SI CONSULTANTII DV. AU DEVENIT PERICULOS DE SFATUITORI. "SFATURILE" LOR AR PUTEA SA FALIMENTEZE ANUMITE FIRME. CRED CA S-A DEPASIT O ANUMITA LIMITA. POATE CHIAR A BUNULUI SIMT. NU CREDETI?