Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, consideră oportună cooptarea UDMR la guvernare, dar spune că respectă opţiunea reprezentanţilor Uniunii care s-au pronunţat deja în acest sens.
Domnia sa a declarat: "Eu m-am pronunţat şi în trecut şi am spus că eu consider că ar fi oportună cooptarea UDMR-ului, în primul rând pentru că vreau să dau sentimentul cetăţenilor români de etnie maghiară că sunt parte a acestui popor, a acestei ţări şi sunt coresponsabili cu noi pentru buna guvernare a ţării. Da, sigur că alte considerente politice particulare pe care UDMR-ul le are la respect şi ei sunt singurii care vor decide oportunitatea participării la guvernare. Din câte am văzut, dacă am receptat corect semnalele, am înţeles că nu se doreşte acest lucru şi sigur că respectăm punctul de vedere".
El a menţionat că nu a discutat acest aspect cu PSD, în condiţiile în care UDMR deja s-a pronunţat că nu doreşte la guvernare: "Din moment ce cei de la UDMR s-au pronunţat că nu consideră oportună, nu mi se pare atunci util să facem o astfel de propunere. Sigur că vor avea discuţii cu premierul desemnat şi premierul desemnat ne va informa dacă se doreşte o participare la guvernare, dacă au disponibilitate pentru susţinerea arcului guvernamental - sunt o serie de formule - şi aşteptăm să aibă discuţia cu premierul. (...) Protocolul de colaborare parlamentară rămâne în vigoare".
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la Oradea, potrivit Agerpres, că parlamentarii UDMR se vor întâlni pe 29 ianuarie, în grupurile reunite, pentru o decizie privind susţinerea în Parlament a cabinetului Vioricăi Dăncilă: "Noi încă nu am avut ocazia de a vorbi cu premierul desemnat, nu o cunoaştem, nu am stat de vorbă cu ea, niciodată. Până nu vom discuta cu ea, să vedem ce gândeşte despre viaţă, despre guvernare, despre societate, despre priorităţile momentului, nu avem cum să spunem da sau nu. Să spui nu ar însemna că ai prejudecăţi, nu avem prejudecăţi; să spui da ar însemna că eşti aventurier şi fără să cunoşti persoana spui că e ok şi are susţinerea ta. Noi, probabil, vom lua o decizie pe 29 ianuarie, în grupurile reunite, fiindcă acolo luăm deciziile de a susţine un guvern sau nu".
El a arătat că UDMR aşteaptă şi să vadă care va fi echipa de miniştri a noului cabinet: "Până atunci, vom avea o întâlnire cu premierul desemnat şi o vom asculta, vom pune întrebări, ne vom forma un punct de vedere, dar, în acest moment, nu există nicio decizie fiindcă nu avem cum să luăm o decizie. Discutăm cu colegii, adunăm informaţii şi aşteptăm decizia coaliţiei majoritare. Şi vrem să vedem cine vor fi miniştri, fiindcă şi acest lucru contează, ce rămâne din programul de guvernare sau cum va fi respectat acest program, şi apoi vom fi în măsură să mergem mai departe cu analiza noastră. PSD-ALDE are majoritate în ambele Camere, deci există o majoritate pentru a susţine guvernul. Noi avem un acord parlamentar cu cele două partide din coaliţie. În fiecare sesiune, la începutul sesiunii luăm o decizie cum mergem mai departe. E un acord parlamentar doar de cadru, fără să intrăm în detalii, fiindcă nici nu era posibil, nici nu era nevoie de aşa ceva fiindcă ei au majoritate fără noi".
El a subliniat că orice formulă de guvern va fi este important să guverneze, fiindcă în ultimul an guvernanţii mai mult s-au certat decât au guvernat, ceea ce a lăsat impresia de instabilitate politică.
Preşedintele UDMR a menţionat că anul 2018 e un an complicat, în care România ar trebui să fie pregătită să preia, de la 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului Europei.
Kelemen Hunor a precizat: "Nici vorbă, România nu este pregătită să preia preşedinţia şi, din păcate, dacă mergem în acest ritm şi cu această abordare, iarăşi ne vom trezi, cum ne trezim în fiecare an când vine zăpada, că ne ia prin surprindere. Ştim de foarte mulţi ani că urmează să preluăm preşedinţia Uniunii Europene, dar deocamdată nimeni nu prea spune nici de priorităţile României, nici de pregătirile logistice sau resursa umană. Nu se aude vocea României în chestiunile regionale, în cele de politică externă ş.a.m.d, ceea ce iarăşi nu este foarte bine. Aşteptăm să vedem ce schimbări va aduce acest nou guvern, după ce va primi votul Parlamentului".
Liderul UDMR a precizat şi că, pe 30 ianuarie, va avea loc o altă întâlnire a grupurilor reunite pentru a discuta despre sesiunea parlamentară de primăvară, ocazie cu care vor fi stabilite priorităţile legislative.