Tăriceanu: Dorim să recuperăm ce am investit la Krivoi-Rog

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2007

Tăriceanu: Dorim să recuperăm ce am investit la Krivoi-Rog

Premierul Călin Popes-cu-Tăriceanu a declarat, ieri, că Ucraina trebuie să găsească o soluţie pentru a demara o dis-cuţie clară cu România în ceea ce priveşte recunoaşterea sumei de bani pe care ţara noas-tră a investit-o în construirea combinatului de la Krivoi-Rog. Primul-ministru a precizat că a discutat acest aspect în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, care s-a angajat că, în termen de o lună, Ucraina va transmite României propunerile sale. "Am discutat problema celebrului combinat de la Krivoi-Rog, în care România a cheltuit până la începutul anilor "90 sume importante de bani. Combinatul nu s-a terminat încă - eu aveam părul negru când am început prima dată ca oficial în Guvern să mă ocup de această problemă şi mi-e teamă că o să rămân şi fără păr şi tot nu o să rezolvăm problema combinatului, pentru că în Ucraina, din păcate, nu se găseşte soluţia pentru a începe o discuţie clară şi la obiect referitoare la recunoaşterea sumelor pe care noi le-am investit", a arătat Tăriceanu. Premierul a subliniat că există o diferenţă între ceea ce partea română reclamă ca sume cheltuite şi investite în combinat şi opinia părţii ucrainene.

"Aştept să văd propunerile Ucrainei, pentru că realmente încă mai avem costuri cu paza obiectivelor de la Krivoi-Rog şi sigur că am dori foarte mult să recuperăm ceea ce am investit, mai ales că această mare inves-tiţie nu va mai putea fi realizată cu contribuţia guvernelor ţărilor noastre", a adăugat primul-ministru.

Şeful Executivului a explicat că, în primul rând, trebuie ca cele două ţări să convină asupra unei sume şi apoi să găsească formula prin care Ucraina va rambursa Româ-niei această sumă, fie sub formă bănească, fie sub forma unor produse ale combinatului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la finalul convorbirilor cu omologul său ucrainean, că România nu mai este interesată în continuarea investiţiei la combinatul de la Krivoi-Rog, deoarece în ţara noastră industria siderurgică a fost privatizată. "Suntem însă interesaţi ca soluţiile pe care statul ucrainean le va avea pentru rezolvarea problemei Krivoi-Rog să fie soluţii asupra cărora să fim consultaţi şi care să ne permită recuperarea sumei de circa un miliard de dolari investită aici de România. Cu siguranţă, însă, cel mai important lucru nu este care va fi nivelul de recuperare pe care România îl va avea din privatizarea combinatului, poate fi 30%, poate fi 200%, depinde de preţul de privatizare. Foarte important este însă să fie o soluţie echitabilă pentru toţi participanţii la această in-ves-tiţie", a subliniat Traian Băsescu.

La rândul său, preşedintele Iuşcenko a afirmat că partea ucraineană se pronunţă pentru reglementarea acestei problematici în mod transparent. Preşedintele Iuşcenko a spus că Ucraina va acţiona în sensul respectării obligaţiilor internaţionale.

Lucrările de construcţie a combinatului au fost iniţiate de URSS în 1983. După prăbuşirea URSS, Ucraina a primit 56,4% din acţiuni, Româ-nia 28% şi Slovacia 15,6%. Ucraina a oprit însă finanţarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb